Η ΕΔΕΚ κατήγγειλε την Τουρκία σε Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

14:11 30/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΕΔΕΚ Νίκος Χατζηστεφάνου ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και κατήγγειλε τη στάση της Τουρκίας, στη Σύνοδο του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που έγινε στην Κόστα Ρίκα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, η σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο Σαν Χοσέ στις 23 και 24 Ιανουαρίου και σ’ αυτήν συμμετείχαν 49 κόμματα πλήρη μέλη από όλο τον κόσμο, 8 μέλη-παρατηρητές, 6 συνεργαζόμενοι οργανισμοί και 5 προσκεκλημένοι, πρώην αρχηγοί Κρατών.

Ο εκπρόσωπος του ΚΣ ΕΔΕΚ, που είναι πλήρες μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της παρέμβασης του στο κυπριακό πρόβλημα.

Ο κ. Χατζηστεφάνου κατάγγειλε την τουρκική αδιαλλαξία και μίλησε στους συνέδρους για τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής φέροντας ως παράδειγμα την προσωπική του περίπτωση.

Την Τουρκία κατάγγειλε, επίσης, με δριμύτητα και ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, βουλευτής Ουμούτ Οράν, λέγοντας ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει δημοκρατία. Στις καταγγελίες αυτές πρόσθεσε την δική της φωνή και η Πρόεδρος της Γυναικείας Διεθνούς Σοσιαλιστικής, Ιταλίδα Πία Λοκατέλλι, η οποία μίλησε για την καταπάτηση των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Οι παρεμβάσεις και καταγγελίες είχαν ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση από τη Σοσιαλιστική Διεθνή ψηφίσματος – που είχε εγκριθεί και από τη Γυναικεία Διεθνή Σοσιαλιστική – με το οποίο η Τουρκία καλείται να σέβεται τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, να σταματήσει τις αυθαίρετες συλλήψεις και να ελευθερώσει την Μπούσρα Ερσανλί και τους άλλους κρατουμένους. Καλεί, τέλος, να σταματήσουν οι βιαιότητες στην Τουρκία και να γίνει κάθε προσπάθεια για θετικές αλλαγές με δημοκρατικά και ειρηνικά μέσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα