Θεατρικές παραστάσεις και στο Λονδίνο το Μάρτιο από το ΘΕΠΑΚ

12:56 30/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δύο από τις πολύ σημαντικές του παραστάσεις θα δώσει το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΘΕΠΑΚ) στο Ηνωμένο Βασίλειο το Μάρτιο, όπου στο αμφιθέατρο διαλέξεων ”Αρθουρ και Πόλα Λούκας”, στο Strand του King’s College του Λονδίνου, θα παρουσιάσει τα έργα ”Ασμα του Γιοφυριού” και ”Λυσιστράτη”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κολεγίου, οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Μαρτίου, στις 07:00 το βράδυ

με ελεύθερη είσοδο.

Η επίσκεψη του ΘΕΠΑΚ, όπως αναφέρει το Κολέγιο στην ανακοίνωσή του, διοργανώνεται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, την Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου και όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις θα πρέπει να προεγγραφούν, στέλλοντας μήνυμα στη διεύθυνση: [email protected]

Το έργο ”Ασμα του Γιοφυριού, συνεχίζει η ανακοίνωση του Κολεγίου, θα παρουσιασθεί στις 16 Μαρτίου και είναι διασκευή μίας από τις πλέον εκφραστικές ελληνικές δημοτικές μπαλάντες, ”Το Γιοφύρι της Αρτας”, όπως διατηρήθηκε στο πέρασμα των χρόνων τόσο στην Κύπρο, όσο και στον Πόντο, στην Κρήτη και στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Η μουσική του έργου θα είναι σε ζωντανή εκτέλεση επί της σκηνής.

Την επόμενη ημέρα, στις 17 Μαρτίου, το ΘΕΠΑΚ θα παρουσιάσει το έργο ”Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη, σε κυπριακή ντοπιολαλιά όπως διαμορφώθηκε από τον Κώστα Μόντη, το σύγχρονο Κύπριο ποιητή, προσθέτει η ανακοίνωση, ο οποίος ”παρήγαγε ένα έργο με διακριτικό τοπικό άρωμα και αλάνθαστο κυπριακό χαρακτήρα”.

Στις ιστοσελίδες του Κολεγίου του Λονδίνου παρουσιάζονται και κάποια στοιχεία για το ΘΕΠΑΚ, το οποίο ιδρύθηκε το 1977 από τον Καθηγητή Μιχάλη Πιερή, μελετητή και δάσκαλο των Νέων Ελληνικών αλλά και του δράματος επίσης.

Το ΘΕΠΑΚ, σύμφωνα πάντα με το King’s College, είναι ένα διερευνητικό θέατρο, το οποίο αγωνίζεται με τις παραστάσεις του για να δώσει μια νέα διάσταση στη μελέτη της κλασικής, μεσαιωνικής και αναγγενησιακής λογοτεχνίας, διαχέοντας φως σε άγνωστα ή ολιγότερο γνωστά αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας και συμβάλλοντας έτσι στην προαγωγή και σύγχρονη απόδοση πολύτιμων έργων, που έχουν κοινό παρονομαστή τη διαλεκτική γλώσσα του περιφερειακού Ελληνισμού.

Κάθε ένα από τα επτά, έως τώρα, έργα του ρεπερτορίου του ΘΕΠΑΚ, τονίζει η ανακοίνωση, σηματοδοτεί και ένα επιπλέον βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και την επίτευξη αυτών των στόχων.

Το ΘΕΠΑΚ έχει παρουσιάσει με μεγάλη επιτυχία έργα του τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη, όπως στην Αλβανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ολλανδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα