Η ανάδειξη των αρίστων είναι μία των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης, δηλώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

19:50 21/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Βασικές προτεραιότητες για την Κυβέρνησή του αποτελούν η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η απαλλαγή από την αναξιοκρατία, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η ανάδειξη των αρίστων σε κάθε τομέα, όπως δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του κατά την τελετή αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στα

συγχρηματοδοτούμενα έργα και στα ευρωπαϊκά κονδύλια που απορροφά με επιτυχία το Πανεπιστήμιο Κύπρου, για να επισημάνει πως, “στο πλαίσιο του σχεδιασμού υλοποίησης έργων ανάπτυξης περιλαμβάνονται και στρατηγικά έργα υποδομής του Πανεπιστημίου Κύπρου όπως, για παράδειγμα, η ανάπτυξη της Πανεπιστημιούπολης και η Πολυτεχνική Σχολή της οποίας τον θεμέλιο λίθο ελπίζουμε να θέσουμε μέσα στο 2014″.

“Θέλω να υπενθυμίσω”, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, “ότι η στρατηγική μας για τα δημόσια Πανεπιστήμια περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η προσέλκυση φοιτητών και από το εξωτερικό, ειδικά για σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου”.

“Θα κάνουμε πράξη αυτό που για δεκαετίες παρέμενε στα λόγια, να γίνει δηλαδή η Κύπρος ένα περιφερειακό κέντρο παροχής ποιοτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης”, είπε, προσθέτοντας ότι προχωρούν προς αυτή την κατεύθυνση “τροποποιώντας τη σχετική νομοθεσία, έτσι ώστε να είναι δυνατή η προσφορά και άλλων αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών”.

Απευθυνόμενος στους αποφοίτους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: “Εσείς αποτελείτε το μέλλον αυτού του τόπου. Εσείς, αγαπητοί απόφοιτοι, γίνεστε σήμερα οι καλύτεροι πρεσβευτές του Πανεπιστημίου σας”.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, με τα εφόδια που έχουν πάρει οι απόφοιτοι, θα ανταποκριθούν με επάρκεια σε αυτό τον τιμητικό τίτλο και σε αυτό τον τιμητικό ρόλο που αποκτούν σήμερα.

“Είμαι επίσης βέβαιος”, πρόσθεσε, “ότι θα αναδειχθείτε αντάξιοι των προσδοκιών των γονιών σας, των καθηγητών σας και της κοινωνίας μας, ως επιστήμονες, ως άνθρωποι και ως πολίτες της πατρίδας μας, μ, ας πατρίδας, που για να ξεπεράσει τις δυσκολίες που δημιουργήσαμε εμείς οι παλαιότεροι στο παρελθόν, χρειάζεται τη δική σας πνοή, γνώση και εμπειρία και τη δική σας συμβολή”.

“Για να μπορέσουμε επιτέλους, σε αυτόν τον τόπο, μέσα από την απελευθέρωση, την επανένωση της πατρίδας μας και την έξοδο από τα οικονομικά αδιέξοδα”, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “να φέρουμε συνθήκες πραγματικής ειρήνης και ελευθερίας, ευημερίας και προόδου για τον λαό μας”.

“Η σημερινή ημέρα”, είπε ο κ. Αναστασιάδης, “σηματοδοτεί την επιτυχή ολοκλήρωση ενός κύκλου έντονων προσπαθειών και σκληρής δουλειάς των φοιτητών, στο πλαίσιο των απαιτητικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου”.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, “στην προσπάθειά του να προσφέρει μια σωστή καθοδήγηση που να ανταποκρίνεται στις σημερινές και αυριανές ανάγκες της οικονομίας αλλά και στις υψηλές προσδοκίες της κυπριακής κοινωνίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει οργανώσει 60 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε επίπεδο μάστερ και 45 σε επίπεδο διδακτορικού”.

“Σημειώνω”, είπε, “την προσφορά, για πρώτη φορά εφέτος, των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στη Σχολική Συμβουλευτική και Καθοδήγηση, που επιτεύχθηκε σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και στη Μηχανική Πετρελαίων της Πολυτεχνικής Σχολής, που έρχονται να συμπληρώσουν τις ήδη πλούσιες επιλογές των φοιτητών”.

“Χαίρομαι να παρατηρήσω ότι απόψε θα δοθούν τα 220 μεταπτυχιακά διπλώματα σε φοιτητές από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αμερική, τη Γεωργία, το Ιράν, την Ινδία, την Ουγγαρία, τη Νιγηρία, τη Ρωσία, το Πακιστάν, την Ιταλία, την Ουκρανία, την Τσεχία και την Κίνα”, είπε ο Πρόεδρος.

“Όσο μικρή αριθμητικά και αν είναι η συμμετοχή των ξένων φοιτητών στα μεταπτυχιακά και άλλα προγράμματα του Πανεπιστημίου Κύπρου”, πρόσθεσε, “η διασπορά των διπλωμάτων του σε όλα σχεδόν τα μήκη και πλάτη της υφηλίου επιβεβαιώνει την παγκόσμια αναγνώριση του σημαντικού αυτού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Κύπρου”.

“Η πατρίδα μας”, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, “ανέκαθεν εναπέθετε συστηματικά τις ελπίδες της για ένα καλύτερο αύριο στη νέα γενιά και δεν είναι τυχαίο που η Κύπρος κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στον αριθμό πτυχιούχων νέων”.

“Οι νέοι αυτού του τόπου είναι το δόρυ και η ασπίδα της χώρας μας σε όλες τις ευγενείς και φιλόδοξες διεκδικήσεις μας”, συνέχισε, τονίζοντας πως “πρωτοστάτησαν σε κάθε αγώνα της κοινωνίας για ελευθερία, για αξιοπρέπεια, για προκοπή και ευημερία”.

“Σήμερα”, είπε ο Πρόεδρος, “η εποχή που ζούμε επιβαρύνεται αφ` ενός από τη συνεχιζόμενη κατοχή της μισής πατρίδας μας και αφ` ετέρου από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία διανύουμε”.

“Θέλω να επισημάνω”, πρόσθεσε, “ότι τόσο για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος όσο και για την έξοδό μας από την οικονομική κρίση, χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε αποφασιστικότητα, θάρρος και επιμονή. Και εσείς οι νέοι και εμείς οι παλαιότεροι και ως Κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε, αλλά το έργο μας δεν είναι εύκολο”.

“Εμείς δεν πιστεύουμε σε μαγικές λύσεις που μπορούν να απαντήσουν στα συσσωρευμένα προβλήματα, ιδιαίτερα στις συνθήκες της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης την οποία βιώνουμε”, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

“Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι, και σε αυτό θέλω να εμπιστευτώ και τις υπόλοιπες των πολιτικών δυνάμεων, μέσα από συγκεκριμένα και συγκροτημένα μέτρα, να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Να διαμορφώσουμε συνθήκες ανάπτυξης προκειμένου να πετύχουμε αυτό που όλοι επιθυμούμε: Να δώσουμε, δηλαδή, την ευκαιρία σε εσάς τους νέους να ελπίζετε και να σχεδιάζετε το μέλλον σας χωρίς τον φόβο της ανεργίας, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης υποσχέθηκε, επίσης, ότι “η Κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι δυνατό και θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια, ώστε το Πανεπιστήμιο Κύπρου να συνεχίσει να αναπτύσσεται προάγοντας υψηλού επιπέδου διδακτικό και ερευνητικό έργο”.

“Πρόθεσή μας”, είπε, “είναι τα θέματα της παιδείας να επηρεαστούν το ολιγότερο δυνατόν από πολιτικές περικοπών και μέτρων λιτότητας, γιατί στην παιδεία επενδύουμε το μέλλον της πατρίδας μας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα