Σε λύση ελπίζει η Σιμπέλ Σιμπέρ

19:43 21/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Αν ανοίξουν τα Βαρώσια, αυτό θα πρέπει να ωφελήσει και τις δύο κοινότητες, δήλωσε η ούτω καλούμενη πρόεδρος της «βουλής» Σιμπέλ Σιμπέρ, προσθέτοντας πως το ερώτημα είναι τι θα δοθεί ως αντάλλαγμα για το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Σύμφωνα με την Σιμπέλ, οι κόκκινες γραμμές της τουρκικής πλευράς είναι η μη εγκατάλειψη των εγγυήσεων της Τουρκίας, η διζωνικότητα της λύσης και η αυτοδιοίκηση των συνιστώσων πολιτειών.

Σε συνέντευξή της στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού από το Ιράν όπου έλαβε μέρος στην 9η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων του Οργανισμού Ισλαμικής

Διάσκεψης (ΟΙΔ), η Σιμπέλ Σιμπέρ κλήθηκε να σχολιάσει τη θέση του Τ/κ ηγέτη ότι τα Βαρώσια δεν είναι στην ημερήσια διάταξη.

“Για τα Βαρώσια γίνονται δύο συζητήσεις. Η μία λέει ότι τα Βαρώσια είναι μέρος της συνολικής λύσης. Η δεύτερη λέει μπορεί να ανοίξουν τα Βαρώσια ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αν ανοίξουν τι θα δοθεί ως αντάλλαγμα. Αν ανοίξουν τα Βαρώσια, ασφαλώς πρέπει να υπάρξει ένα κέρδος,» είπε, προσθέτοντας πως τα Βαρώσια «μπορεί να ανοίξουν υπό τ/κ διοίκηση», για να σημειώσει ότι «αυτά τα ζητήματα είναι ακόμη υπό συζήτηση”.

Σε ερώτηση για τη λύση του Κυπριακού, απάντησε: “όπως ορίζουν και οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να είναι μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Στο εξωτερικό να έχει μία κυριαρχία και στο εσωτερικό δύο ιθαγένειες. Καμιά ομόσπονδη πολιτεία δεν θα υπερισχύει της άλλης”.

Υποστήριξε ότι σε αυτό το σύστημα πρέπει να υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία. “Ο πληθυσμός των Ε/κ είναι περισσότερος από το δικό μας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι πάντα Ε/κ ο πρόεδρος του ομόσπονδου κράτους, αυτό δεν γίνεται αποδεκτό. Αυτή είναι μια διαδικασία πάρε – δώσε, μια διαδικασία που όλοι κερδίζουν”, είπε η Σιμπέλ Σιμπέρ.

Ερωτηθείσα εάν αυτή τη φορά έχει ελπίδα ότι θα υπάρξει λύση, είπε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι τώρα υπάρχει στην ηγεσία της ε/κ πλευράς ένας ηγέτης που το 2004 είχε στηρίξει την επίλυση του Κυπριακού καθώς και επίσης ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος έλεγε “τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια”, τώρα στηρίζει τον Αναστασιάδη. “Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη. Γιατί ο λαός δεν ακούει μόνο τους ηγέτες του, ακούει και την εκκλησία. Γι’ αυτό αυτή τη φορά έχω περισσότερες ελπίδες”, είπε η Σιμπέρ Σιμπέλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα