Η Fannie Mae θα καταβάλει στο αμερικανικό κράτος το ποσό διάσωσής της, ύψους 116 δισ. δολάρια

19:50 21/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός γίγαντας Fannie Mae ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι προτίθεται να καταβάλει το Μάρτιο στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μέρισμα ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιστρέφοντας με αυτό τον τρόπο πλήρως τα χρήματα που έλαβε το 2008 από τους φορολογούμενους για να μην χρεοκοπήσει.
Η Fannie Mae ανακοίνωσε καθαρά κέρδη, ύψους 6,5 δισ. δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο του 2013, παρουσιάζοντας κέρδη για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο.

Για ολόκληρο το 2013, η

Fannie Mae ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 84,0 δισ. δολαρίων, τα οποία είναι σχεδόν τετραπλάσια από τα κέρδη του 2012.

Με την καταβολή του μερίσματος το Μάρτιο, η Fannie Mae θα έχει πληρώσει στο αμερικανικό κράτος μερίσματα, συνολικού ύψους 121,10 δισ. δολαρίων, υπερκαλύπτοντας τα 116,10 δισ. δολάρια που έλαβε ως χρηματοδότηση το 2008 για να αποφύγει την κατάρρευση.

Η εταιρεία επωφελήθηκε από ένα μεγάλο αριθμό διακανονισμών που σχετίζονται με την κρίση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων χαμηλής φερεγγυότητας (subprime), συμπεριλαμβανομένου ενός ποσού ύψους 11,6 δισ. δολαρίων που κατέβαλε η Bank of America για δάνεια που πώλησε στην Fannie.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναμένει να παραμείνει κερδοφόρα στο άμεσο μέλλον, αν και τα επίπεδα κέρδους της αναμένεται να είναι “σημαντικά χαμηλότερα” από αυτά του 2013 .

Τόσο η Fannie Mae όσο και Freddie Mac, οι οποίες παραχώρησαν τα περισσότερα από τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, λειτουργούν υπό την επίβλεψη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στέγασης από το Σεπτέμβριο του 2008.

Η Κυβέρνηση παρενέβη για να διασώσει τους δύο οργανισμούς από την πτώχευση κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το σχέδιο διάσωσης είχε ως στόχο την παροχή ρευστότητας και τη σταθεροποίηση της αμερικανικής αγοράς κατοικίας ώστε να μην επεκταθεί η κρίση σε όλο το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η Fannie Mae αναφέρει ότι από το 2009 μέχρι το 2013 παρείχε ρευστότητα στην αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, ύψους 4,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζοντας 12,3 εκατομμύρια αναχρηματοδοτήσεις στεγαστικών δανείων και 3,7 εκατομμύρια αγορές κατοικιών.

Η Freddie Mac δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα για το δ΄ τρίμηνο του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα