Για κοινό όραμα επανένωσης της Κύπρου έκαναν λόγο Αβέρωφ και Ιζτζάν

14:54 19/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Για κοινό όραμα επανένωσης της Κύπρου έκαναν λόγο σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο ΓΓ του Τουρκοκυπριακού Κόμματος «Ενωμένη Κύπρος» (ΒΚΡ) Ιζέτ Ιζτζάν, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξη τους στη νέα προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.

Αβέρωφ Νεοφύτου και Ιζέτ Ιζτζάν συναντήθηκαν σήμερα στα γραφεία του ΔΗΣΥ, επικεφαλής αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων και συζήτησαν

τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Συναντήσεις όπως και η σημερινή δημιουργούν ελπίδα. Μοιραστήκαμε μαζί με τον Ιζέτ Ιζτζάν κοινή θέληση αλλά και κοινά οράματα» δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Σαράντα χρόνια διαχωρισμού είναι πάρα πολλά. Χρόνια που παγίωσαν και παγιώνουν τετελεσμένα εις βάρος ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και όλων των υπολοίπων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας» πρόσθεσε.

«Έχουμε υποχρέωση» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ «να στηρίξουμε τη νέα προσπάθεια και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην προσπάθεια του για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού».

«Πρέπει να προσπαθήσουμε, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, είναι μέσα από τις διαπραγματεύσεις που μπορούμε να ελπίζουμε για επανένωση του τόπου μας» συμπλήρωσε.

«Για δεκαετίες ψάχναμε να βρούμε τις διαφορές μας και αναγνωρίζαμε τους κινδύνους και τις παγίδες. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες όπως η κατοχική Τουρκία, όμως μπορούμε να κοιτάξουμε και τις κοινές προοπτικές και τα κοινά οφέλη από την επανένωση που θα βγάλει κερδισμένους όλους τους Κυπρίους και η οποία θα είναι προς όφελος και της ευρύτερης περιοχής» ανέφερε.

Είπε τέλος πως είναι σημαντικό να ακούμε από το στόμα ενός Τ/κ, όπως ο Ιζέτ Ιζτζάν, ότι έχουμε κοινό όραμα να δούμε την Κύπρο επανενωμένη στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αρχών. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να συνεργαστούμε στενά για να πετύχουμε αυτό το στόχο» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΒΚΡ ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντηλλάγησαν απόψεις σε θέματα τα οποία είναι σημαντικά για όλους τους Κυπρίους.

«Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν την ατζέντα και τη διαδικασία για συνέχιση των συνομιλιών» δήλωσε, αναφέροντας ότι το ΒΚΡ πιστεύει στην ειρήνη και σε μια ενωμένη Κύπρο και ότι «για να πετύχουμε αυτό το στόχο θα πρέπει να συνεργαστούμε στενά με δεδομένο ότι έχουμε κοινούς στόχους και κοινά οράματα για μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο η οποία θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εδαφική ακεραιότητα και το αδιαίρετο της νήσου εντός της Ευρώπης.»

«Μπορούμε να το πετύχουμε αν βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Αν δεν το καταφέρουμε όλοι θα είμαστε χαμένοι» είπε, υποδεικνύοντας ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και οι εξελίξεις σε σχέση με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για λύση του Κυπριακού προς όφελος τόσο των Κυπρίων όσο και των λαών της περιοχής.

Ο Ιζέτ Ιζτζάν σημείωσε ότι από εδώ και στο εξής οι συνομιλίες εισέρχονται σε μια πιο κρίσιμη φάση με σημαντικά θέματα όπως η ασφάλεια, οι εγγυήσεις, το εδαφικό και τα συνταγματικά ζητήματα να τίθενται στο τραπέζι. «Αν οι δύο ηγέτες συνεχίσουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού τότε πρέπει να τους στηρίξουμε με στόχο την εξεύρεση λύσης το ταχύτερο δυνατό» είπε.

Ο κ. Ιζτζάν ανέφερε ακόμη ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και πως «θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού όλους αυτούς που εναντιώνονται σε αυτή τη λύση και στις δύο πλευρές και όλους αυτούς που ταυτίζουν τα συμφέροντα τους με το απαράδεκτο σημερινό στάτους κβο».

Διαβεβαίωσε ότι το ΒΚΡ θα συνεχίσει να εργάζεται για επαναπροσέγγιση Ε/κ και Τ/κ αλλά και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, την επιστροφή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στους Ε/κ κατοίκους της, το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και του (παράνομου) «αεροδρομίου» της Τύμπου.

Είπε τέλος ότι τον επόμενο μήνα θα συναντηθεί τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα