ΕΠΟΕΤ: Να ολοκληρωθεί το έργο της ερευνητικής επιτροπής

15:34 8/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ελεύθερη Παγκύπρια Οργάνωση Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες (ΕΠΟΕΤ) ΟΗΟ ΣΕΚ αναμένει ότι η ερευνητική επιτροπή για την υπόθεση “ΑΕΡΟ”, αλλά και τις άλλες επενδυτικές δραστηριότητες του Ταμείου Συντάξεων της ΑΤΗΚ, “θα ολοκληρώσει με ταχύτητα και πληρότητα το έργο της και θα δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμά της”, σημειώνοντας ότι, “στην περίπτωση που καταδεικνύονται νομικές ή/και άλλες ευθύνες, αυτές πρέπει να αποδοθούν”.

Επίσης, η ΕΠΟΕΤ καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΤΗΚ

και το κράτος να ενεργήσουν το συντομότερο ώστε να προωθηθεί η εγγραφή του Ταμείου στην Εποπτική Αρχή Ταμείων Προνοίας και Συντάξεων, αλλά και να θεσμοθετηθεί η συμμέτοχη των εργαζομένων στη διαχείριση του Ταμείου.

Η ΕΠΟΕΤ καλεί την Ανώτατη Διεύθυνση της ΑΤΗΚ να σεβαστεί τη δέσμευσή της ότι δεν θα στηρίξει οποιανδήποτε πρόσθετη επένδυση του Ταμείου ενόσω οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν στη Διαχειριστική Επιτροπή, και υπενθυμίζει ότι η δέσμευση αυτή δόθηκε στα πλαίσια του διαλόγου και των διασφαλίσεων που η ΕΠΟΕΤ ζήτησε τον Δεκέμβριο του 2012 για την επένδυση των €100 εκ. σε κρατικά ομόλογα.

Επίσης, καλεί την ΑΤΗΚ να προχωρήσει σε επικαιροποίηση της Αναλογιστικής Μελέτης Βιωσιμότητας του Ταμείου που θα λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα που επήλθαν μετά τον Μάρτιο του 2013, σημειώνοντας ότι η άμεση καταβολή τυχόν αναλογιστικών ελλειμμάτων που θα καταδειχθούν θα πρέπει να συμφωνηθεί με συγκεκριμένο βραχυχρόνιο ορίζοντα αποπληρωμής.

Η ΕΠΟΕΤ αναφέρει ότι προϋπόθεση αποτελεί η πλήρης και σε βάθος ενημέρωση των συντεχνιών και των μελών του Σχεδίου Συντάξεως από τη Διαχειριστική Επιτροπή για το πόρισμα της μελέτης.

Διευκρινίζει ότι, στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί από την ενημέρωση και την εν γένει αποτίμηση των επενδυτικών δραστηριοτήτων του Ταμείου, δεν θα διστάσει να διενεργήσει τις δικές της αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων του μέσω ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, προασπίζοντας έτσι τα συμφέροντα του Ταμείου και των εργαζομένων.

Τέλος, η ΕΠΟΕΤ απαιτεί την άμεση δημοσίευση των εξελεγμένων λογαριασμών του Ταμείου Σύνταξης για το 2012 και την έκθεση των Ελεγκτών του για το ίδιο έτος, σημειώνοντας ότι είναι αδιανόητο να παρουσιάζονται τα Οικονομικά Πεπραγμένα της ΑΤΗΚ σε δημοσιογραφική διάσκεψη και οι Οικονομικές Καταστάσεις του Ταμείου Σύνταξης να μην τυγχάνουν δημοσιοποίησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα