Επιβολή αυστηρότερων μέτρων κατά του καπνίσματος ζητούν οι Ευρωπαίοι

08:12 31/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την επιβολή αυστηρότερων μέτρων για καταπολέμηση του καπνίσματος υποστηρίζουν οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια μέρα κατά του καπνίσματος.

Την ίδια ώρα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για το κάπνισμα σε νεαρές ηλικίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά μέσο όρο, το 60% των πολιτών υποστηρίζει τη λήψη μέτρων όπως η απομάκρυνση των προϊόντων καπνού από τα ορατά σημεία των καταστημάτων ή η μείωση της χρήσης ελκυστικών γεύσεων και χρωμάτων.

Το 28% των πολιτών της ΕΕ

ηλικίας 15 ετών και άνω καπνίζουν, ενώ το 70% των καπνιστών και των πρώην καπνιστών απέκτησαν τη συνήθεια του καπνίσματος πριν από τα 18.

Σε καθημερινή βάση ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης καπνίζει κατά μέσο όρο 14,2 τσιγάρα, σε σύγκριση με 14,4 τσιγάρα που κατέδειξε η προηγούμενη έρευνα το 2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μισός πληθυσμός της ΕΕ δεν έχει καπνίσει ποτέ και το ποσοστό αυτό δεν μεταβλήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια.

Το 61% των σημερινών καπνιστών έχουν ήδη προσπαθήσει να κόψουν το κάπνισμα (ένας στους πέντε το έτος πριν από την έρευνα).

Αν και το ποσοστό των ατόμων που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου στα εστιατόρια και τα μπαρ μειώθηκε κατά 17%, το 14% των πολιτών της ΕΕ εξακολουθεί να αναφέρει ότι εκτέθηκε στο κάπνισμα σε εστιατόρια και το 28% σε καφετέριες και μπαρ τους τελευταίους 6 μήνες.

Το 73% των πολιτών της ΕΕ είναι υπέρ της θέσπισης χαρακτηριστικών ασφαλείας, ώστε να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων, ακόμη κι αν έτσι γίνουν ακριβότερα.

Το 33% των καπνιστών και των πρώην καπνιστών στην ΕΕ δηλώνουν ότι τα μηνύματα προειδοποίησης που αναγράφονται στα πακέτα των τσιγάρων και του καπνού σχετικά με την υγεία επηρεάζουν/επηρέασαν τη στάση και τη συμπεριφορά τους απέναντι στο κάπνισμα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα υγείας και πολιτικής καταναλωτών, John Dalli, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι αρχίζουν το κάπνισμα σε πολύ νεαρή ηλικία, κάτω από τα 18.

Διαβεβαίωσε για τη δέσμευσή του να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις όσον αφορά τη νομοθετική ρύθμιση των προϊόντων καπνού, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της έλξης που ασκούν τα τσιγάρα στους νέους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) εγκαινιάζει την εκστρατεία ευαισθητοποίησης ”Χώροι εργασίας χωρίς καπνό”, η οποία καλεί εργοδότες και εργαζομένους να εξαλείψουν τον καπνό του τσιγάρου από τους χώρους εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Επίσης, ο Οργανισμός υποστηρίζει την πανευρωπαϊκή εκστρατεία ”Αν το σταματήσεις, δεν σε σταματάει τίποτα” της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο θάνατοι σχετίζονται με το κάπνισμα στην ΕΕ από τους οποίους 79.000 περίπου πιστεύεται ότι συνδέονται αποκλειστικά με τον καπνό

Keywords
Τυχαία Θέματα