Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

10:48 7/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι αντιπαραθέσεις λόγω της συμφωνίας στη Ζυρίχη για το Kυπριακό ποδόσφαιρο και οι χτεσινές επαφές του Ντάουνερ και στις δύο πλευρές είναι τα κύρια κοινά θέματα των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα. Αναφορά επίσης γίνεται σε θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας, όπως οι συνεχιζόμενες συλλήψεις για μικρές ποσότητες ναρκωτικών, η παράνομη παραχώρηση ωφελημάτων ή πριμ των «κοινωνικών ασφαλίσεων» σε άτομα που είχαν «υπηκοότητα» αλλά ψευδώς δήλωναν ότι εργάζονταν στα κατεχόμενα, καθώς και σε δημοσιεύματα για κατασκοπεία

μέσω των Βρετανικών Βάσεων χωρών στη γύρω περιοχή και της Τουρκίας.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Το πρώτο σουτ στη Ζυρίχη» αναφέρει ότι, όπως φαίνεται, η τελευταία ευκαιρία για το τ/κ ποδόσφαιρο να ανοίξει προς τον κόσμο θα πάει χαμένη, καθώς το εθνικιστικό δαιμόνιο άρχισε να πυροβολεί την Ζυρίχη και κάνει αναφορά στην δήλωση Έρογλου πως οι νέοι δεν πρέπει να μείνουν όμηροι των αθλητικών εμπάργκο, «αλλά ο δρόμος για να ξεπεραστεί αυτό δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι είναι η ε/κ πλευρά να μας διοικεί». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μετά την συνάντησή του με τον Ντερβίς Έρογλου ο Αλεξάντερ Ντάουνερ μίλησε για πρόοδο «εκατοστό – εκατοστό» και πως ο Αναστασιάδης «τον έκοψε στην πόρτα» και ακύρωσε μονομερώς το ραντεβού. Αλλού γράφει ότι τα ναρκωτικά συνεχίζουν να μαστίζουν την νεολαία και η «αστυνομία», αντί να ξεριζώσει το κακό από τη ρίζα, συνεχίζει τις συλλήψεις γραμμάριο γραμμάριο και αναφέρεται σε επιχείρηση χτες στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου όπου εντοπίστηκαν δύο γραμμάρια ινδικής κάνναβης και έγιναν συλλήψεις.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Ένταση στη Ζυρίχη» γράφει ότι η συμφωνία άρχισε να προκαλεί εντάσεις κάνοντας μνεία στην προαναφερόμενη δήλωση Έρογλου, στην έκφραση ικανοποίησης από τον Αναστασιάδη γι’ αυτήν, αλλά και στο ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς διερωτήθηκε γιατί ο Σέρτογλου υπέγραψε μια συμφωνία την οποία δεν θα αποδεχόταν. Αλλού μιλά για ασέβεια προς την ιστορία και γράφει ότι στην εντός των τειχών κατεχόμενη Λευκωσία το χαμάμ Ταντί άρχισε να καταρρέει και έχει γεμίσει σκουπίδια και βρωμιές. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το «πανεπιστήμιο» Εγγύς Ανατολής πήρε άλλο ένα βραβείο, αυτή τη φορά στις ΗΠΑ και την Συνέλευση για τον παγκόσμιο ιατρικό τουρισμό και την σφαιρική υγεία.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Προκλήθηκε αναταραχή» αναφέρεται επίσης στη συμφωνία της Ζυρίχης και γράφει ότι έχουν προκληθεί σοβαρές αντιπαραθέσεις τόσο στην «νότια» Κύπρο όσο και στα κατεχόμενα, ενώ αναφορά γίνεται και στην δήλωση Κουτσοκούμνη ότι έπεσαν οι υπογραφές και το κείμενο δεν πρόκειται να αλλάξει. Σε άλλο θέμα γίνεται αναφορά στην δήλωση Ντάουνερ για πρόοδο «εκατοστό εκατοστό» και την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει κατάληξη όσον αφορά το κοινό ανακοινωθέν. Αλλού αναφέρεται στην ιστορία ενός πατέρα του οποίου ο γιος είναι εθισμένος στα ναρκωτικά και ο ίδιος, προσπαθώντας εδώ και τρία χρόνια να τον σώσει, μέσω της εφημερίδας αυτή τη φορά απευθύνεται στους αρμόδιους και τους υποδεικνύει που κρύβουν τα ναρκωτικά στην Κερύνεια και πώς λειτουργεί το κύκλωμα, ζητώντας μόνο να σώσουν τον γιό του.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Αισιόδοξος ο Ντάουνερ» γράφει ότι αισιόδοξος δήλωσε ο ίδιος ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ μετά την χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη,προσθέτοντας ότι ο κ. Ντάουνερ συναντήθηκε χθες με τους δύο ηγέτες και τους δύο διαπραγματευτές και προσπάθησε έντονα να γεφυρώσει τις διαφορές που υπάρχουν στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος. Αλλού γράφει ότι υπάρχει ένταση στο ποδόσφαιρο και η συμφωνία στη Ζυρίχη έχει ανοίξει το δρόμο για έντονες αμφισβητήσεις και πως τα δύο αριστερά κόμματα (ΡΤΚ και ΚΚΔ) στη «βουλή» βλέπουν το θέμα θετικά και τα δύο δεξιά (ΚΕΕ και ΔΚ), αρνητικά. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο δημοσίευμα της βρετανικής Daily Telegraph ότι η Αγγλία, μέσω των Βάσεων στην Κύπρο, κατασκοπεύει διάφορες χώρες και την Τουρκία.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Σκάνδαλο ‘δώρων φροντίδας’» γράφει ότι υπάρχει υποψία για εκατοντάδες άτομα τα οποία πήραν την “υπηκοότητα” του ψευδοκράτους και φαίνεται ότι εργάζονταν, λαμβάνοντας πριμ (δώρα) από τις κοινωνικές ασφαλίσεις, ενώ ο πραγματικός χρόνος εργασίας δεν ήταν χρόνια, αλλά μήνες, και τα πριμ δίδονταν παράνομα. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί έρευνα για τις τιμές των λαχανικών και φρούτων που λόγω της αλλαγής της εποχής είναι υψηλές, αλλά έχουν διαφορά από τις υπεραγορές στις λαϊκές. Αλλού γράφει ότι τίθεται τέλος στις ουρές με το πρώτο φως της ημέρας στο «κρατικό» νοσοκομείο Αμμοχώστου αφού άρχισε να λειτουργεί το σύστημα των ραντεβού για γιατρούς και εξετάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα