Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 19/11/2013

11:13 19/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι εξελίξεις γύρω από την αύξηση του ρεύματος και την έλλειψη ρευστότητας στην «αρχή ηλεκτρισμού», η συζήτηση και έκθεση για το έργο μεταφοράς νερού αλλά και ρεύματος από την Τουρκία στα κατεχόμενα, στο τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, αλλά και οι δηλώσεις του Εκπροσώπου του Επιτρόπου Φούλε για το Κυπριακό, είναι τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Αναφορά γίνεται επίσης στον θάνατο ενός γνωστού θεατρικού ηθοποιού, στην κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη, κ. ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική)

με τίτλο «Φάε, πιες, διασκέδασε, ο λαός πληρώνει» αναφέρεται σε δηλώσεις του επικεφαλής της κίνησης «Συγκεντρωνούμαστε» Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος άσκησε κριτική για την αύξηση του ρεύματος λέγοντας ότι το «κράτος» που δεν μπορεί να πληρώσει το δικό του χρέος προς την «αρχή ηλεκτρισμού» συνεχίζει τις σπατάλες και πως όσο δεν αρχίζει να πληρώνει αυτό τους λογαριασμούς δεν πρέπει να πληρώνονται οι λογαριασμοί του ρεύματος από τους πολίτες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η συνδικαλιστική πλατφόρμα συνεδρίασε χτες αλλά δεν βγήκε απόφαση για «κοινωνική απειθαρχία» με αφορμή την αύξηση του ρεύματος. Γράφει επίσης ότι αυτό ήθελε το ΚΕΕ αλλά όχι και το ΡΤΚ και πως στη συνεδρία ελήφθη απόφαση επτά σημείων.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Προς μέρες σκοταδιού» γράφει ότι η «αρχή ηλεκτρισμού» που έχει εξαντλήσει τα όρια δανεισμού, εάν δεν βρει χρήματα τέλος του μήνα για την αγορά καυσίμων, τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να βρεθεί το ψευδοκράτος στο σκοτάδι. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είδε για τελευταία φορά χθες τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη και δημοσιεύει φωτογραφία από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πάνω από το φέρετρο στον ναό Της Του Θεού Σοφίας. Σε άλλο θέμα γράφει για βροχή αυξήσεων και πως μετά το ηλεκτρικό, αυξήσεις ανακοινώθηκαν και στα καύσιμα από ένα μέχρι τρία κουρούς το λίτρο (υποδιαίρεση της ΤΛ).

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Κρίσιμη κίνηση» γράφει ότι το σχέδιο για μεταφορά από την Τουρκία στα κατεχόμενα εκτός από νερό και ηλεκτρικού ρεύματος συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας και πως για το σχέδιο μεταφοράς και ρεύματος στο νησί υπάρχει συμφωνία Τουρκίας – Ελλάδας. Αλλού αναφέρει ότι πέθανε ο γνωστός θεατράνθρωπος Νεζάτ Ουιγούρ, στην ηλικία των 86 ετών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο πρύτανης του «πανεπιστημίου» Εγγύς Ανατολή, Ουμίτ Χασάν δήλωσε ότι ο αριθμός των φοιτητών αυξάνεται πολύ γρήγορα και αυτή τη στιγμή έχουν 20.000 φοιτητές από τα κατεχόμενα, την Τουρκία (οι μισοί) και από τρίτες χώρες.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Επείγουσα η λύση στην Κύπρο» αναφέρεται σε δηλώσεις στην εφημερίδα του Εκπροσώπου του Επιτρόπου για την Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, Πίτερ Στάνο, ο οποίος διέψευσε τις ειδήσεις περί πρότασης πακέτου για το άνοιγμα των Βαρωσίων, ούτε και επιβεβαίωσε τα όσα γράφτηκαν για το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο χειμώνας ήρθε βροντερά και δημοσιεύει φωτογραφία με κεραυνούς από την προχθεσινή νύχτα με τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε πως πλέον το να βγει κοινό ανακοινωθέν είναι πολύ δύσκολο.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Δεν μπορέσαμε να βρούμε σχέδιο για ρεύμα με καλώδιο» αναφέρεται σε δηλώσεις του «υπουργού» ενέργειας, Οντέρ Σενάρογλου ότι το ΚΕΕ φέρνει το θέμα της μεταφοράς ηλεκτρικού με καλώδια από την Τουρκία, αλλά όταν ήρθαν αυτοί στην εξουσία δεν βρήκαν κανένα τέτοιο σχέδιο που να είχε ετοιμαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «υφυπουργός» τροφίμων, γεωργίας και ενέργειας, Χασάν Κεστιγκιούλ δήλωσε ότι βρήκαν έναν ελλειμματικό προϋπολογισμό κατά 35 εκ. Αλλού αναφέρεται στο θάνατο ενός 71χρονου στην κατεχόμενη Κυρά λόγω ατυχήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα