Επαναβεβαίωση στήριξης των Βρετανών Εργατικών στην Κύπρο

20:16 24/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη δέσμευση των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου στην επίτευξη δίκαιης λύσης και επανένωσης της Κύπρου επαναβεβαίωσε η σκιώδης υφυπουργός Ευρώπης Έμμα Ρέινολντς σε δεξίωση το βράδυ της Δευτέρας στο περιθώριο του ετησίου συνεδρίου του κόμματος, που διεξάγεται στο Μπράιτον.

Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης Πήτερ Δρουσιώτης (φώτο), πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, χαιρετίζοντας τους προσκεκλημένους σημείωσε ότι «η διαίρεση της Κύπρου

παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα και η επίλυση του προβλήματος συνιστά την κορυφαία προτεραιότητα του νησιού. Αλλά ένα νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο πρέπει να καθιστά την Τουρκία υπόλογη για τις πράξεις της και για τις προτάσεις της στις διαπραγματεύσεις».

Η ομιλία του κ. Δρουσιώτη κινήθηκε στο πνεύμα της ομιλίας που απηύθυνε το βράδυ της Παρασκευής στην παροικία του Λονδίνου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κατά τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας η προγραμματιζόμενη για το Νοέμβριο συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον θα δώσει την ευκαιρία να επισημανθεί ξανά ο ρόλος ευθύνης που αναλογεί στη Βρετανία.

«Η Βρετανία είναι σε θέση να ασκήσει επιρροή επί της Τουρκίας. Η επιστροφή της Αμμοχώστου – η οποία κείται ερημωμένη και άδεια – στους νομίμους κατοίκους της, θα μετέβαλλε δραματικά το κλίμα στο νησί και θα διευκόλυνε την επιτυχία των νέων διαπραγματεύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Δρουσιώτης ζήτησε μια πιο δυναμική προσέγγιση από την ομάδα εξωτερικής πολιτικής των Εργατικών, λέγοντας ότι προσβλέπει σε έναν πιο τακτικό και εποικοδομητικό διάλογο με το κόμμα της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού που ήταν παρών στη δεξίωση είπε ότι ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας και ασφαλώς του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σημαντικός. «Μόνο με την άσκηση επιρροής στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας υπέρ μιας αλλαγής της αδιάλλακτης στάσης της μπορεί να υπάρξει ελπίδα», σημείωσε ο κ. Δαμιανού και συμπλήρωσε: «Η Κύπρος επαναβεβαιώνει τη δική της αποφασιστικότητα να διαπραγματευτεί μια λύση με τους Τουρκοκύπριους. Η Κύπρος έχει ανακαλύψει κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια ζώνη της. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να είναι καταλυτική για μια λύση στο Κυπριακό. Αν, ωστόσο, η Τουρκία συνεχίσει να εμποδίζει την πρόοδο προς μια λύση και ενεργεί επιθετικά ως προς τους υδρογονάνθρακες, τότε στην ουσία θα αποκλείσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα από το να μοιραστεί τον πλούτο που κομίζουν αυτοί οι φυσικοί πόροι».

Η κα. Ρέινολντς επανέλαβε τη στήριξή των Εργατικών για την Κύπρο, τόσο ως προς την επιδίωξη της επανένωσης του νησιού όσο και στον αγώνα για οικονομική ανάκαμψη. Εξέφρασε την άποψη ότι η βρετανική κυβέρνηση όφειλε να έχει κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Κύπρο.

«Το Εργατικό Κόμμα υποστηρίζει πλήρως μια επανένωση μέσω διαπραγματεύσεων και στέκεται στο πλευρό του νησιού αυτή την περίοδο των οικονομικών δυσκολιών. Είναι λυπηρό ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν έλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση, διαπραγματεύσεων που ήταν κρίσιμες για το λαό της Κύπρου που είχε καταθέσεις στις τράπεζες. Δεδομένης της σημαντικής κυπριακής διασποράς στο Ηνωμένο Βασίλειο, των ιστορικών δεσμών μεταξύ των χωρών μας και της στρατηγικής μας σχέσης, η κυβέρνησή μας έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Κύπρο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία», ανέφερε η σκιώδης υφυπουργός Ευρώπης των Βρετανών Εργατικών.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Σύλλογο Εργατικών Κυπρίων, την Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα, το ΑΚΕΛ Βρετανίας και την ΕΔΕΚ Ηνωμένου Βασιλείου, υπό την αιγίδα της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου. Το «παρών» έδωσαν δεκάδες βουλευτές και δημοτικοί άρχοντες των Εργατικών, στελέχη της ομογένειας και άλλοι σύνεδροι.

Keywords
Τυχαία Θέματα