Την διεθνή κινητικότητα για το Κυπριακό σημειώνει θετικά ο ΔΗΣΥ

19:42 24/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την διεθνή κινητικότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό σημειώνει θετικά ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ).

Σε ανακοίνωση του, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι η εμπλοκή των χωρών και οργανισμών που μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματική επιρροή στην Τουρκία, είναι προαπαιτούμενο για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
«Ασφαλώς θα αναμένουμε την ενδελεχή ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την αναμενόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου να τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα. Το

βέβαιο είναι ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που διαφοροποιούν το διεθνές κλίμα και βγάζουν την πλευρά μας από τη θέση του αμυνομένου», προσθέτει.
Με την πρόταση για την Αμμόχωστο, αναφέρει ο ΔΗΣΥ, δίνεται το υπόβαθρο για να ενισχυθεί η προσπάθεια για επίτευξη λύσης, αλλά και ο καταλύτης για τη δημιουργία κλίματος πραγματικής και ουσιαστικής συνεργασίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

«Η πρόταση, είναι προφανές, ότι έχει ήδη προβληματίσει και αντικρίζεται θετικά από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα. Με την προοπτική των απευθείας συναντήσεων του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας με την τουρκική Κυβέρνηση, ικανοποιείται ένα ζητούμενο που είχε για δεκαετίες η πλευρά μας, να μπορεί να συνομιλεί απευθείας με την Τουρκία, εντός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση του διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την ελληνική Κυβέρνηση από την άλλη, δεν δημιουργεί σε καμία περίπτωση προϋποθέσεις οποιουδήποτε επιπέδου αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ή αλλοίωσης της μορφής των διαπραγματεύσεων», συμπληρώνει.
Αναφέρει, επίσης, ότι αποδείχθηκε περίτρανα στην πορεία του χρόνου ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος, με τις συνομιλίες να παραμένουν αποκλειστικά σε δικοινοτικό ή ενδοκυπριακό επίπεδο.

«Η Τουρκία είναι που αποκλειστικά ευθύνεται για την εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της. Με τις απευθείας συναντήσεις δημιουργείται η δυνατότητα να τίθεται η Τουρκία προ των ευθυνών της και να μην κρύβεται απενεχοποιημένη πίσω από την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αυτό αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», καταλήγει ο ΔΗΣΥ στην ανακοίνωση του.

Keywords
Τυχαία Θέματα