Ρένγκλινγκ: Πιθανότατα η Ελλάδα θα χρειαστεί συμπληρωματική βοήθεια

20:10 24/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πιθανότατα συμπληρωματική βοήθεια από την Ευρωζώνη.

Σε παρέμβασή του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης επισήμανε ότι πιθανότατα η Ελλάδα θα χρειαστεί συμπληρωματική βοήθεια

από την Ευρωζώνη μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής. Πήγε δηλαδή ένα βήμα παραπέρα από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χθες στην ίδια επιτροπή είχε χαρακτηρίσει πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για ένα τρίτο πρόγραμμα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ παρομοίασε την Ελλάδα με το ιαπωνικό μοντέλο διαχείρισης του χρέους, μέσω της διασφάλισης πάρα πολύ χαμηλών επιτοκίων και μακρών περιόδων αποπληρωμής, που φτάνουν και τα 30 χρόνια και μπορούν, όπως είπε, να καταστήσουν το χρέος βιώσιμο. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, το ταμείο διάσωσης δανείζει σήμερα τις μνημονιακές χώρες με τα επιτόκια που το ίδιο δανείζεται από τις αγορές με την προσθήκη των λειτουργικών εξόδων.

Ο κ. Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την αισθητή μείωση του κόστους εργασίας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Θεωρεί επίσης θετική την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι που επιβραβεύεται ήδη από τις αγορές.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι το ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και η φυγή επιχειρήσεων από την Ελλάδα είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Οπως είπε, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης των 4 ελληνικών τραπεζών θα είναι ένα βασικό βήμα προς την επιστροφή σε ομαλές συνθήκες χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίου που έχει ήδη ξεκινήσει θα δώσει μια ανάσα ρευστότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Στις γενικότερου χαρακτήρα επισημάνσεις για της μνημονιακές χώρες, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην ανεργία υπογραμμίζοντας ότι «επιτέλους σταθεροποιείται» αν και παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα», ενώ για καταγράφει και σαφέστατη βελτίωση στις δημοσιονομικές ανισορροπίες.

Καταλήγοντας, δήλωσε πεπεισμένος ότι εάν δεν είχε εφαρμοστεί η «συνταγή» αυτή, πολλές χώρες θα είχαν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη νομισματική ένωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα