Εντατικοποίηση προσπαθειών για βελτίωση δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, ζήτησε ο Ν. Κουγιάλης

16:35 29/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εντατικοποίηση της προσπάθειας για διεύρυνση και βελτίωση του δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στην ανοιχτή θάλασσα, ζήτησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, σε παρέμβασή του στο Παγκόσμιο Υπουργικό Συνέδριο που αφορά για τη διατήρηση των ωκεανών.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το συνέδριο διοργανώθηκε στις 26 Οκτωβρίου στο Ajaccio της Κορσικής, τελώντας υπό την υψηλή προστασία του Προέδρου της Γαλλίας, στα πλαίσια του τρίτου Διεθνούς Συνεδρίου για τις Θαλάσσιες

Προστατευόμενες Περιοχές.

Οι εργασίες του επικεντρώθηκαν στο στόχο της προστασίας του 10% των ωκεανών και των παράκτιων περιοχών του κόσμου μέχρι το 2020, μέσω ενός συνεκτικού δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών όπως έχει καθοριστεί από τα Συμβαλλόμενα Μέρη της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα.

Ο κ. Κουγιάλης σε παρέμβασή του με θέμα την επίτευξη του στόχου δημιουργίας θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στα διεθνή ύδατα μέσω διεθνών πρωτοβουλιών, τόνισε την ανάγκη επαναβεβαίωσης και ενίσχυσης της δέσμευσης των κρατών για συνέχιση και εντατικοποίηση της προσπάθειας για διεύρυνση και βελτίωση του δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στην ανοιχτή θάλασσα στα πλαίσια των σχετικών διεθνών και περιφερειακών συμβάσεων, με κυριότερη τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο κ. Κουγιάλης ενημέρωσε το Συνέδριο για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί πρόσφατα στη Μεσόγειο σε σχέση με τον καθορισμό πιθανών Οικολογικά και Βιολογικά Σημαντικών Θαλάσσιων Περιοχών στην ανοιχτή θάλασσα, όσο και στα βαθιά νερά.

Επίσης, αναφέρθηκε στα κύρια προβλήματα-προκλήσεις, που αφορούν την ανεπάρκεια επιστημονικών δεδομένων ειδικά για την Ανατολική Μεσόγειο και την ανοιχτή και βαθιά θάλασσα, τις εγγενείς δυσκολίες και απαιτήσεις των σχετικών ερευνών.

Η λήξη του Συνεδρίου σηματοδοτήθηκε από την υιοθέτηση της σχετικής Υπουργικής Διακήρυξης του Ajaccio που στοχεύει στην από κοινού δέσμευση για την οικοδόμηση ενός συνεκτικού παγκόσμιου δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα