Χάσικος: Το κράτος θα δώσει συνολικά στους πολίτες, αναλόγως με τα οικονομικά του

15:33 29/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Να δούμε το κράτος στο σύνολό του και να μην περιοριστούμε στη στεγαστική προσφυγική πολιτική, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, επισημαίνοντας ότι οι πρόσφυγες είναι μια ιδιαίτερη ομάδα που υπέφερε πολλά και πρόσφεραν πολλά και έπρεπε να τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.

Το τι τελικώς θα δώσει το κράτος σε όλους τους πολίτες σχετίζεται με τα οικονομικά του κράτους, τα οποία ελέγχονται κάθε μέρα και κάθε τρίμηνο από την Τρόικα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συζήτηση

του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2014, ο κ. Χάσικος είπε ότι το κονδύλι για τη στεγαστική πολιτική έχει μειωθεί αρκετά, σημειώνοντας ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οι μειώσεις στον προϋπολογισμό του 2014 έφτασε στο 12% σε σύγκριση με την αντίστοιχη το 2013 και φτάνει στα 70 περίπου εκ. ευρώ, λέγοντας ότι ήταν μέρος της συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης με την Τρόικα για την κατάρτιση του μνημονίου. “Είναι μειωμένα, όπως είναι μειωμένα τα πάντα. Είμαστε σε φάση εξορθολογισμού των όσων έχουν να κάνουν με τα οικονομικά μας” είπε, χαρακτηρίζοντας τις φετινές μειώσεις αναμενόμενες.

Για την κατάργηση σχεδίων που αφορούν τους πρόσφυγες, ο κ. Χάσικος είπε πως έχουν ανασταλεί, όπως η στέγαση σε προσφυγικούς οικισμούς. Κάποιος θα μπορούσε να διερωτηθεί, συνέχισε, γιατί ανεστάλη και δεν δέχονται αιτήσεις, όπως έκαναν και οι προηγούμενοι. “Εμείς προτιμούμε να μιλούμε στον προσφυγικό κόσμο στα ίσα και να τους βλέπουμε στα μάτια” και να μην δέχονται αιτήσεις – όπως είπε – για τις οποίες οι πρόσφυγες πρέπει να περιμένουν 10-15, ενδεχομένως και 20 χρόνια “για να πάρετε το σπίτι στο συνοικισμό”. Εάν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες και το Κυπριακό παραμένει άλυτο, ανέφερε, το σχέδιο αυτό θα επανέλθει.

Το ΥΠΕΣ θα καταθέσει πρόταση στην υπεπιτροπή του Εθνικού για την “επιτροπή ακίνητης περιουσίας”

——————————————————————–

Σε ερώτηση για το θέμα των προσφυγών Ε/κ στην “επιτροπή ακίνητης περιουσίας” στα κατεχόμενα και αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κάποια πρόταση, ο κ. Χάσικος είπε ότι “κανενός οι ώμοι δεν μπορούν να κρατήσουν αυτό το βάρος, ούτε της κυβέρνησης, ούτε της αντιπολίτευσης, ούτε ενός εκάστου χωριστά. Είναι ένα βάρος που πρέπει να το σηκώσουμε όλοι κα να φτάσουμε σε ένα σημείο που να μιλούμε την ίδια γλώσσα είτε προς τους πρόσφυγες που λόγω της αδήριτης ανάγκης, της οικονομικής πίεσης, καταφεύγουν στην ‘επιτροπή αποζημιώσεων’, είτε των ξένων, Ευρωπαίων και άλλων”.

Ο ΥΠΕΣ υπενθύμισε ότι με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου δημιουργήθηκε υπεπιτροπή για το θέμα, το Υπουργείο του έχει τις δικές του απόψεις και προτάσεις, συζήτησε ήδη με την υπεπιτροπή και πολύ σύντομα θα διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη εισήγηση στη συγκεκριμένη επιτροπή που θα πάρει της αποφάσεις της στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου. “Με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξούμε ότι θα διαμορφώσουμε μια εθνική πολιτική αντιμετώπισης των συμπατριωτών μας που προσφεύγουν στην επιτροπή των κατεχομένων και ευελπιστούμε ότι ενδέχεται, ει δυνατόν, να μειώσουμε αυτό το ενδιαφέρον για πωλήσεις στην “επιτροπή” στο μέλλον”.

Ερωτηθείς πότε θα γίνει αυτό γιατί η `”επιτροπή αποζημιώσεων” θα δέχεται αιτήσεις μέχρι ένα συγκεκριμένο διάστημα, ο ΥΠΕΣ παρατήρησε ότι η “επιτροπή” κάθε χρόνο ανανεώνει το χρόνο λειτουργίας της και δεν είναι “επιπόλαια”, αλλά αντανακλά πολιτικές της ίδιας της Τουρκίας για το περιουσιακό.

“Έχουν λίπος οι Δήμοι και από αυτό να κάνουν εξοικονομήσεις” δηλώνει ο ΥΠΕΣ

———————————————————————————————-

Κληθείς να σχολιάσει την εκδήλωση των υπαλλήλων των Δήμων το πρωί έξω από τη Βουλή και τα επιχειρήματά τους, ο ΥΠΕΣ διερωτήθηκε εάν το 11% των αποκοπών του κράτους για τους Δήμους θα μειώσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους Δημότες. “Αν είναι δυνατόν”.

Οι Δήμοι υπέστησαν τα τελευταία χρόνια μειώσεις 30% ενώ η παρούσα κυβέρνηση επέβαλλε το 11%, σημείωσε λέγοντας ότι είναι καιρός να δουν οι ίδιοι οι Δήμοι πώς με τα ελάχιστα – όπως δηλώνουν οι ίδιοι – χρήματα που έχουν θα διαχειριστούν τα του οίκου τους. “Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ή ο πολίτης αναμένει ότι θα έχουμε μειωμένες προσφερόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη. Να βρουν τον τρόπο να τα διαχειριστούν αλλά σε καμία περίπτωση να μην μειώσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Έχουν λίπος, που λέμε και καλούνται από αυτό το λίπος να κάνουν εξοικονομήσεις για να κάνουν μειώσεις”.

Έγινε πρόταση προς την Ένωση Δήμου, ανέφερε ο κ. Χάσικος που αφορά τη συνεργασία μεταξύ των Δήμων, ειδικά στο θέμα του προσωπικού, και όχι μόνο να μην προσλάβουν νέο προσωπικό, αλλά να δουν πώς μπορεί να γίνει εξοικονόμηση. Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι Δήμοι συνεργάζονται και συνεργάζονται μεταξύ τους και πχ χρησιμοποιούν κοινά συνεργασία για συγκομιδή σκυβάλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα