Ενημέρωση εκπροσώπου ΔΝΤ για Κύπρο και Ελλάδα

20:17 12/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πρόωρη θεωρεί αυτή τη στιγμή, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, την παροχή λεπτομερειών για την αποστολή της Τρόικας στην Κύπρο, καθώς ακόμη συνεχίζεται η μελέτη και αξιολόγηση των πληροφοριών και οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και τις κυπριακές Αρχές.

Την ίδια στιγμή πηγή του Ταμείου απέδωσε τη μετάθεση της ημερομηνίας της έλευσης της τρόικας κατά μία εβδομάδα, για τις 23 Ιουλίου, στην καθυστέρηση από μέρους των Ευρωπαίων

και πιο ειδικά της Γερμανίας, να προχωρήσουν στις αναγκαίες προσαρμογές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Σε δηλώσεις τους κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις είπε: «Η αποστολή μόλις επέστρεψε από την Κύπρο και αυτή τη στιγμή εξετάζουν και αναλύουν τις πληροφορίες και τα στοιχεία που συνέλεξε. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται από την έδρα του ΔΝΤ οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τις κυπριακές Αρχές. Είναι φυσιολογικό στη φάση αυτή να μην έχουμε έκθεση, γιατί πάντοτε οι εκθέσεις εκδίδονται στο τέλος της περιόδου επιθεώρησης και μετά τις αποφάσεις τους Διοικητικού Συμβουλίου (του Ταμείου)».

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αφού διευκρίνισε ότι δεν έχει αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα, είπε πως αναμένει η αποστολή να επιστρέψει στην Κύπρο τις επόμενες εβδομάδες για να συνεχίσει το έργο της.

«Δεν είμαστε στο σημείο που μπορούμε να δώσουμε αριθμούς γύρω από πιθανές χρηματοπιστωτικές ανάγκες. Αυτά θα προκύψουν σε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας».

Στο ερώτημα για τους στόχους της αποστολής, αφού επανέλαβε ότι είναι πρόωρο ακόμη, αφού θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τις Αρχές, είπε ότι «ξεκάθαρα, μία από τις προτεραιότητες θα είναι η λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της ευρωστίας του τραπεζικού τομέα».

Σε ερώτημα για τους λόγους της μετάθεσης της άφιξης του κλιμακίου της τρόικας για τις 23 Ιουλίου (αντί της 16ης), ο κ. Ράις είπε ότι ποτέ το ΔΝΤ δεν δημοσιοποίησε ημερομηνίες για την έναρξη της επόμενης αποστολής του στην Κύπρο.

«Είναι αρκετά φυσιολογικό στο πλαίσιο της διαδικασίας. Όπως είπα πριν δύο εβδομάδες, η διερευνητική αποστολή θα μεταβεί στην Κύπρο, θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον για να εκτιμήσει τις πληροφορίες και θα επανέλθει – όπως είπα πριν λίγο – στις προσεχείς εβδομάδες για να συνεχίσει το έργο».

Σε σχέση με την πρόθεση της Κύπρου να εξασφαλίσει δανειοδότηση από τη Ρωσία και την Κίνα, είπε πως «είναι όντως ζήτημα των Αρχών των μελών να συζητήσουν και να αποφασίσουν».

Σε διάφορες ερωτήσεις για την Ελλάδα και το θέμα της δυνατότητας επαναδιαπραγμάτευσης των μέτρων του μνημονίου, ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι η αποστολή της τρόικας θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου με στόχο να συζητήσει το πώς θα επιστρέψει το πρόγραμμα σε τροχιά υλοποίησης».

«Είμαστε όμως ανοιχτοί σε ιδέες για το πώς θα υπάρξει καλύτερη επίτευξη των στόχων», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα