Η Αθήνα επικρίνει την Τουρκία για τις ασκήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ

19:37 12/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την πεποίθηση ότι «οι συνεχείς προσπάθειες της Τουρκίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά ακόμα και να προσβάλει ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως είναι ο θεσμός της Προεδρίας, πρέπει να σταματήσουν. Είναι λάθος αντίληψη που δεν οδηγεί πουθενά» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ερωτηθείς σχετικά με τις ασκήσεις που ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία, χωρίς να έχει λάβει άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως

τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας «η τουρκική πλευρά προχωρά στη διεξαγωγή ασκήσεων σε περιοχή κυπριακής ευθύνης χωρίς να έχει γνωστοποιήσει –ως όφειλε, από τους σχετικούς κανόνες– την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου τόνισε ότι «πρέπει επιτέλους η Τουρκία να καταλάβει ότι μόνο να κερδίσει έχει από το γεγονός της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο να κερδίσει έχει από την επίλυση του Κυπριακού του οποίου την πρόοδο εμποδίζει με τη στάση της, με το να παρουσιάζει διχοτομικά σχέδια Β’, με το να απειλεί, με το να προσπαθεί να παρέμβει σε περιοχές στις οποίες δεν έχει καμία αρμοδιότητα».

Σημείωσε δε ότι είναι σαφές ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ουσιαστικά καθοδηγείται από την Τουρκία ως προς τη στάση που τηρεί στο Κυπριακό και από το Μάρτιο δεν έχουμε στην πράξη διαπραγματεύσεις, καθώς ο Τ/κ ηγέτης Ντεβρίς Ερογλου «έχει αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, εμποδίζοντας οποιαδήποτε πρόοδο».

Ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε ότι η Αθήνα θέλει «να αλλάξει αυτή η κατάσταση», κάτι το οποίο χαρακτήρισε προς το συμφέρον όλων προκειμένου όπως σημείωσε «να μπορέσει να ενωθεί ξανά το νησί».

Keywords
Τυχαία Θέματα