Ελεύθεροι οι 3 ύποπτοι για την επίθεση στην αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα

17:25 4/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αφέθηκαν ελεύθεροι οι 3 ύποπτοι που είχαν συλληφθεί για τη βομβιστική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

Η Ακσιάμ γράφει σήμερα ότι η οργάνωση DHKP-C εκπαίδευε τα μέλη της σε στρατόπεδο στην Ελλάδα και σύμφωνα με διαπιστώσεις των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών η οργάνωση, που στριμώχτηκε στην Ελλάδα, αναζητά τώρα στρατόπεδο στη Συρία.
Η Χουριέτ γράφει ότι στην

ομάδα που έχει συσταθεί από ειδικούς και αρμοδίους των μυστικών υπηρεσιών συμμετέχουν συνολικά 20 άτομα. Ακόμα γράφει ότι ο Ετσεβίτ Σανλί, που ήταν η «ζωντανή βόμβα» του DHKP-C κατά της Πρεσβείας στην Άγκυρα, είχε μεταβεί παράνομα από την Ελλάδα στην Κωνσταντινούπολη, στη συνέχεια έφθασε στην Άγκυρα και έκανε τις προετοιμασίες του για την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία.

Η Σαμπάχ γράφει ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ διέψευσε τις πληροφορίες πως οι «τρομοκράτες» μετέβησαν από την Ελλάδα καθώς και την ύπαρξη στρατοπέδου εκπαίδευσης της DHKP-C. Η Τουρκιγιέ πάντως έχει πρωτοσέλιδο με τίτλο « Το στρατόπεδο της μεγάλης αδελφής στην Ελλάδα» και υποστηρίζει ότι «Η γειτονική χώρα προστατεύει τις ‘ζωντανές βόμβες’ της οργάνωσης DHKP-C». Σύμφωνα με την αποκλειστική είδηση του Μελίκ Ντουβακλί η νέα ηγέτιδα της οργάνωσης, Ζερρίν Σαρί με το ψευδώνυμο «μεγάλη αδελφή» μετέφερε το κέντρο της οργάνωσης στην Ελλάδα. Τα πλαστά διαβατήρια στους τρομοκράτες τα εξασφαλίζει η ίδια η ελληνική Μυστική Υπηρεσία και υποστηρίζει ότι 15 «ζωντανές βόμβες», μεταξύ των οποίων και ο Ετσεβίτ Σανλί, εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα.
Ο Χουσεϊν Φεβζί Τεκίν που βρίσκεται επικεφαλής της οργάνωσης στην Ελλάδα και είναι από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης προσελκύει την προσοχή με τις βαθιές διασυνδέσεις που έχει στην Τουρκία, προστίθεται. Ο Τεκίν συνελήφθη παλαιότερα 4 φορές στην Τουρκία αλλά κάθε φορά κατόρθωνε να αφεθεί ελεύθερος από τα ονόματα «ζωντανών βομβών».

Απομένουν, σημειώνεται, 14 άτομα. Τα ονόματα της ομάδας αυτής των «ζωντανών βομβών» επιλέγησαν από τα μέλη της οργάνωσης που ζουν στη Συρία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο και στην Ελλάδα και η εκπαίδευσή τους πάνω στις βόμβες έγινε στο στρατόπεδο στην Ελλάδα. Την είσοδό τους στην Τουρκία οργανώνει ο Τεκίν που ζει στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το 1999 κατά τις βομβιστικές επιθέσεις που είχε κάνει στο Φατίχ ο Τεκίν είχε τραυματίσει 20 άτομα και συνελήφθη, αλλά όπως και ο Σανλί, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους κατά τη νηστεία θανάτου που είχε ξεκινήσει. Ο Τεκίν ήταν αυτός που έφερε στην ηγεσία του DHKP-C την Ζερρίν Σαρί που είναι γνωστή με τις διασυνδέσεις της και το πραγματικό επάγγελμά της είναι δικηγόρος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του χθεσινού τουρκικού Τύπου ο Σανλί χρησιμοποίησε 6 κιλά εκρηκτικά ΤΝΤ. Στη λίστα των 15 «τρομοκρατών» που στάληκε στις δυνάμεις ασφαλείας σε όλη την Τουρκία, αναφέρεται ότι οι 8 εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα, οι 4 στην Γερμανία, ένας στη Συρία και 2 στο Βέλγιο. Αναφέρονται και τα ονόματα όσων – κατά τον ισχυρισμό – εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε συνάντηση κορυφής για την ασφάλεια στο γραφείο του Τούρκου Πρωθυπουργό στα ανάκτορα του Ντολμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετείχαν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάϊ, ο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο νέος ΥΠΕΣ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Επικεφαλής της ΜΙΤ. Σημειώνεται ότι η συνάντηση είχε προγραμματιστεί πριν από την επίθεση στην αμερικανική Πρεσβεία, αλλά το θέμα αυτό συζητήθηκε. Δεν ακολούθησαν δηλώσεις.

Για τη δημοσιογράφο του τουρκικού NTV Ντιντέμ Τουντζάϊ, που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την επίθεση στην αμερικανική Πρεσβεία, το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι υπέστη χειρουργική επέμβαση για σπληνεκτομή και άλλες δύο επεμβάσεις για το τραύμα στο κεφάλι και το μάτι της. Η Ντιντέμ, όπως είπαν οι θεράποντες ιατροί, είναι τώρα εκτός κινδύνου αλλά παραμένει στην εντατική μονάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελεύθεροι, Πρεσβεία, Άγκυρα,eleftheroi, presveia, agkyra