Εκδόθηκε το Διάταγμα του ΥΠΟΙΚ για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού

15:12 4/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα το Διάταγμα για την ανακεφαλαιοποίηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου/ Κεντρικός Φορέας, το οποίο ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, και εξέδωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, σκοπός του Διατάγματος είναι η ανακεφαλαιοποίηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου/Κεντρικός Φορέας μέσω

της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 1,5 δις ευρώ (€1,500,000,000) και η εξολοκλήρου κάλυψη της αύξησης από τη Δημοκρατία, έναντι της απόκτησης συμμετοχής στην ιδιοκτησιακή δομή της ΣΚΤ, για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης.

Σύμφωνα με το Διάταγμα, το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας αυξάνεται κατά 1,5 δις ευρώ με την έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες καλύπτονται εξ ολοκλήρου από την Κυπριακή Δημοκρατία με την παροχή χρεογράφου στην ΣΚΤ ισόποσης ονομαστικής αξίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης διάρκειας 18 μηνών, το οποίο ανανεώνεται αυτόματα κατά τη λήξη του ή ανταλλάσσεται στο σύνολό του με μετρητά.

Σύμφωνα με το Διάταγμα, εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση του, η Μονάδα Διαχείρισης της Συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή πιστωτικών ιδρυμάτων θα καθορίσει τους όρους εντολής για τη διενέργεια αποτίμησης της αξίας των μετοχών της ΣΚΤ και των συνδεδεμένων με αυτή Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ), σε ενοποιημένη βάση με σκοπό τον προσδιορισμό του ποσοστού συμμετοχής της Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή και στα δικαιώματα ψήφου της ΣΚΤ.

Η αποτίμηση της αξίας των μετοχών, αναφέρει το Διάταγμα, θα διενεργηθεί από ανεξάρτητο οίκο με διεθνή εμπειρία, τον οποίο θα διορίσει ο Υπουργός Οικονομικών με τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας. Ο ανεξάρτητος οίκος θα υποβάλει εντός 90 ημερών σχετική έκθεση αποτίμησης στον Υπουργό με κοινοποίηση στην ΚΤ και στην ΣΚΤ.

Στο διάταγμα διευκρινίζεται ότι το ποσοστό συμμετοχής και δικαιωμάτων ψήφου της Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή της ΣΚΤ, προσδιορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την αποτίμηση της αξίας της μετοχής της ΣΚΤ και των συνδεδεμένων με αυτήν ΣΠΙ σε ενοποιημένη βάση, καθώς και το μέγεθος της κρατικής στήριξης και την απαιτούμενη απομείωση σύμφωνα με τους Κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

Ανεξαρτήτως των πιο πάνω, το διάταγμα διασφαλίζει τη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων της ΣΚΤ, με ποσοστό τουλάχιστον ένα τοις εκατόν (1%) στην ιδιοκτησιακή δομή και στα δικαιώματα ψήφου της ΣΚΤ. Για το σκοπό αυτό ιδρύεται συνεργατική εταιρεία συμμετοχών της ΣΚΤ στην οποία μεταφέρονται οι υφιστάμενοι μέτοχοι της ΣΚΤ με συμμετοχή στο κεφάλαιο της, ανάλογη με τη συμμετοχή που έκαστος μέτοχος είχε στο μετοχικό κεφάλαιο της ΣΚΤ.

Εντός 30 ημερών από την υποβολή της έκθεσης αποτίμησης από τον ανεξάρτητο οίκο της αξίας των μετοχών της ΣΚΤ θα καθοριστεί το ποσοστό συμμετοχής και τα δικαιώματα ψήφου της Δημοκρατίας στη ΣΚΤ, καθώς και η ονομαστική αξία των μετοχών της.

Σύμφωνα με το Διάταγμα, το ποσοστό συμμετοχής της ΣΚΤ στην ιδιοκτησιακή δομή έκαστου συνεργατικού πιστωτικού ιδρύματος ανέρχεται στο 99% ανεξαρτήτως του ποσοστού συμμετοχής της Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή της ΣΚΤ και παραμένει αμετάβλητο, καθ όλη την περίοδο που η Δημοκρατία συμμετέχει στην ιδιοκτησιακή δομή της ΣΚΤ.

Το υπόλοιπο 1% της συμμετοχής στην ιδιοκτησιακή δομή και στα δικαιώματα ψήφου έκαστου ΣΠΙ θα ανήκει στους υφιστάμενούς του μετόχους και για το σκοπό αυτό, ιδρύεται σε έκαστο ΣΠΙ, συνεργατική εταιρεία συμμετοχών, στην οποία μεταφέρονται οι υφιστάμενοι μέτοχοι του ΣΠΙ, με συμμετοχή στο κεφάλαιο του, ανάλογη με τη συμμετοχή που έκαστος μέτοχος είχε στο μετοχικό κεφάλαιο του ΣΠΙ.

Επίσης, κάθε ΣΠΙ διανέμει στη ΣΚΤ τα ετήσια συνολικά του κέρδη, μετά τη φορολογία, με τη μορφή μερίσματος ή άλλων διαχειριστικών τελών που καθορίζει η επιτροπεία της ΣΚΤ, στην έκταση που η εν λόγω διανομή δεν επηρεάζει την τήρηση από τα ΣΠΙ της προβλεπόμενης, σε ορίζοντα δύο ετών, εποπτικής ελάχιστης απαιτούμενης κεφαλαιακής επάρκειας όπως αυτή καθορίζεται από την Κεντρική Τράπεζα.

Το Διάταγμα αναφέρει επίσης ότι η ΣΚΤ θα έχει τη δυνατότητα να διανέμει τέτοιο ποσό μερίσματος στη Δημοκρατία καθώς και τους άλλους μετόχους της ΣΚΤ, αναλόγως της συμμετοχής τους στην ιδιοκτησιακή δομή της ΣΚΤ, από το αποθεματικό σωρευμένων κερδών, στην έκταση που η εν λόγω διανομή δεν επηρεάζει την τήρηση από τη ΣΚΤ της προβλεπόμενης, σε ορίζοντα δύο ετών, εποπτικής ελάχιστης απαιτούμενης κεφαλαιακής επάρκειας όπως αυτή καθορίζεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Παραχωρείται επίσης στη ΣΚΤ δικαίωμα επαναγοράς μέρους ή ολόκληρης της συμμετοχής της και των δικαιωμάτων ψήφου της που κατέχει στη ΣΚΤ, η οποία μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα επαναγοράς των μετοχών της ΣΚΤ μέσω της χρησιμοποίησης των κερδών της νοουμένου ότι τα κέρδη υπερβαίνουν την ελάχιστη σωρευτική απόδοση προς τη Δημοκρατία.

Σε άλλο σημείο του Διατάγματος, αναφέρεται ότι απαγορεύεται στη Δημοκρατία μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018, να προχωρήσει στη διάθεση μέρους ή του συνόλου της συμμετοχής της στην ιδιοκτησιακή δομή και των δικαιωμάτων ψήφου της στην ΣΚΤ, σε άλλο ή άλλα πρόσωπα εκτός εάν κατά την περίοδο αυτή ενεργοποιηθεί η άσκηση δικαιώματος επαναγοράς.

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, η Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει με ανοικτή και διαφανή διαδικασία προς όλους τους δυνητικούς επενδυτές, στη διάθεση μέρους ή του συνόλου της συμμετοχής της στην ιδιοκτησιακή δομή και των δικαιωμάτων ψήφου της στη ΣΚΤ μέσω νέων κεφαλαίων.

Για το σκοπό αυτό, συνεχίζει το Διάταγμα, διενεργείται αποτίμηση της αξίας των μετοχών της Δημοκρατίας από ανεξάρτητο οίκο.

Η Μονάδα Διαχείρισης της Συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή πιστωτικών ιδρυμάτων προσφέρει τις μετοχές, μέσω ανοικτής και διαφανούς διαδικασίας σε όλους τους δυνητικούς επενδυτές, στην υψηλότερη τιμή προσφοράς, εφόσον αυτή υπερβαίνει ή ισούται με την τιμή που καθορίστηκε από την αποτίμηση κατά πρώτο στη συνεργατική εταιρεία συμμετοχών της ΣΚΤ και στις συνεργατικές εταιρίες συμμετοχών των ΣΠΙ, οι οποίες θα έχουν διορία αποδοχής η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τον ένα μήνα. Σε περίπτωση που η προσφορά γίνει αποδεκτή τόσο από τη συνεργατική εταιρεία συμμετοχών της ΣΚΤ, όσο και από τις συνεργατικές εταιρίες συμμετοχών των ΣΠΙ, θα δίνεται προτεραιότητα στη συνεργατική εταιρεία συμμετοχών της ΣΚΤ. Αν η προσφορά δεν γίνει δεκτή εντός της διορίας που αναφέρεται, τότε η διάθεση των μετοχών θα γίνει στον επενδυτή με την υψηλότερη τιμή προσφοράς.

Αναφέρει ακόμη ότι το δικαίωμα επαναγοράς προς τη ΣΚΤ συνεχίζει να υφίσταται μέχρι την 31ην Δεκεμβρίου 2028 και στην περίπτωση που δεν διατεθεί στο σύνολο της η συμμετοχή της Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή της ΣΚΤ.

Το Διάταγμα ξεκαθαρίζει ότι στην περίπτωση ενδιαφέροντος από στρατηγικό επενδυτή που είναι διατεθειμένος να αποκτήσει ολόκληρο ή μέρος της συμμετοχής της Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή της ΣΚΤ σε συγκεκριμένη τιμή, δίνεται το δικαίωμα πρώτης επιλογής διάθεσης των μετοχών στην εν λόγω τιμή στη συνεργατική εταιρεία συμμετοχών της ΣΚΤ και ακολούθως στις συνεργατικές εταιρείες συμμετοχών των ΣΠΙ.

Οσον αφορά την επιτροπεία της ΣΚΤ, το Διάταγμα ορίζει ότι αυτή θα απαρτίζεται από 11 μέλη, εκ των οποίων οι 2 θα είναι εκτελεστικά, δύο μη εκτελεστικά και 7 μη εκτελεστικά και ανεξάρτητα.

Για τα ΣΠΙ θα απαρτίζεται ως ακολούθως: για ΣΠΙ με συνολικό ενεργητικό που δεν υπερβαίνει το 1 δις ευρώ η επιτροπεία θα απαρτίζεται από 5 μέλη εκ των οποίων οι 2 θα είναι εκτελεστικά μέλη και 3 ανεξάρτητα μέλη, ενώ για τα ΣΠΙ με συνολικό ενεργητικό που υπερβαίνει το 1 δις η επιτροπεία θα απαρτίζεται από 7 μέλη εκ των οποίων οι 2 θα είναι εκτελεστικά μέλη, 1 μη εκτελεστικό μέλος και 4 ανεξάρτητα μέλη.

Για τα άτομα που θα διορίζονται, η Μονάδα Διαχείρισης, θα προτείνει στον Υπουργό κατάλογο ατόμων που είναι κατάλληλα για διορισμό ως μη εκτελεστικά ή ως ανεξάρτητα μέλη της επιτροπείας της ΣΚΤ, λαμβανομένων υπόψη τυχόν εισηγήσεων της γενικής συνέλευσης των μελών της συνεργατικής εταιρείας συμμετοχών της ΣΚΤ. Ο Υπουργός Οικονομικών, με τη σειρά του, με τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών θα διορίζει μη εκτελεστικά και τα μη εκτελεστικά -ανεξάρτητα μέλη της επιτροπείας.

Επίσης, η επιτροπεία της ΣΚΤ διορίζει την πλειοψηφία μέχρι και το σύνολο των μελών της επιτροπείας των ΣΠΙ, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν εισηγήσεις της Γενικής Συνέλευσης των μελών της συνεργατικής εταιρείας συμμετοχών έκαστου ΣΠΙ.

Σε άλλο σημείο του Διατάγματος σημειώνεται ότι οι συνολικές ετήσιες αποδοχές της ανώτερης διεύθυνσης καθώς και οποιουδήποτε άλλου μέλους του προσωπικού της ΣΚΤ και κάθε ΣΠΙ δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις ετήσιες αποδοχές Γενικού Διευθυντή, όπως καθορίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ καταργούνται οι πάσης φύσεως μεταβλητές αποδοχές του προσωπικού.

Το Διάταγμα αναφέρει ακόμη ότι η ΣΚΤ και τα ΣΠΙ οφείλουν να μην ασκούν επιθετικές εμπορικές στρατηγικές, περιλαμβανομένης της διαφήμισης της στήριξης που λαμβάνουν σε βάρος ανταγωνιστών τους που δεν τυγχάνουν παρόμοιας στήριξης ώστε να αποφεύγονται στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και της αγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα