Γιαννάκης Ομήρου: Το συντομότερο να κατατεθεί ο Προϋπολογισμός 2014

14:04 4/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάγκη της κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014 το συντομότερο δυνατόν, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος είπε πως παρατηρείται ήδη καθυστέρηση και ότι δεν έχει ακόμα επίσημη και ακριβή ενημέρωση, για το πότε η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει τον προϋπολογισμό.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για τον απολογισμό της Δεύτερης Τακτικής Συνόδου της Δέκατης Βουλευτικής Περιόδου, ο κ. Ομήρου είπε πως ο προϋπολογισμός

πρέπει να εγκριθεί μέχρι το Δεκέμβριο από τη Βουλή, ωστόσο, πρόσθεσε «υπάρχει μια καθυστέρηση, που βεβαίως δεν γίνεται πρώτη φορά».

«Παρατηρήθηκε καθυστέρηση και στο παρελθόν. Αναγνωρίζουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην κυπριακή οικονομία, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μνημόνιο, ότι υπάρχει δανειακή σύμβαση, ωστόσο θέλω να ελπίζω ότι η κατάθεση του προϋπολογισμού θα γίνει όσο το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η Βουλή των Αντιπροσώπων, όχι απλώς να έχει τη δυνατότητα έγκαιρα εντός Δεκεμβρίου να τον ψηφίσει, αλλά και να τον μελετήσει στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές», είπε.

Τόνισε ότι «η Βουλή, υπό το φως και των όσων συνέβησαν στο παρελθόν, βρέθηκε μπροστά σε τέτοια διλήμματα και σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και δεν θα συνεχίσει να συμφιλιώνεται και να υποκύπτει σ’ αυτή τη λογική».

Όπως είπε, η Βουλή θέλει εξαντλητική συζήτηση όλων των νομοσχεδίων και όλων των προϋπολογισμών στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, σημειώνοντας ότι εκβιασμοί του τύπου «ψηφίστε απόψε, γιατί αύριο το πρωί θα καταρρεύσει ολόκληρο το οικονομικό σύστημα της Κύπρου», τουλάχιστον από την πλευρά του -όπως είπε- δεν είναι αποδεκτοί και δεν πρέπει και θα επαναληφθούν.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν κάποια μέτρα για τη βελτίωση της εικόνας του Κοινοβουλίου προς τους πολίτες, ο κ. Ομήρου είπε πως «θα πρέπει να εργαστούμε, για να πείσουμε τους πολίτες ότι ενεργούμε με αυτοκριτική διάθεση και για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Εξέφρασε την πεποίθηση πως η λειτουργία της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι σε ένα πάρα πολύ ψηλό επίπεδο και πολιτικού πολιτισμού και τήρησης των κοινοβουλευτικών θεσμών.

«Από εκεί και πέρα», συνέχισε, «μέσα από τις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες, που αντιμετωπίζει ολόκληρη η κυπριακή κοινωνία μεταξύ αυτών και η Βουλή, ήταν φυσικό να υπάρξουν και προβλήματα και δυσκολίες και προσβλέπω στην κατανόηση των πολιτών».

Αναφερόμενος στην υπό επισκόπηση σύνοδο, ο κ. Ομήρου είπε πως «μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιάζουσα για τα μέχρι σήμερα δεδομένα του νομοθετικού σώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της, η αναστολή για κάποιο διάστημα των εργασιών του σώματος, λόγω των προεδρικών εκλογών και η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 αποτέλεσαν τους τρεις καθοριστικούς παράγοντες που επηρέασαν τις εργασίες της Βουλής».
Επίσης, ανέφερε πως «οι δραστηριότητες που ανέπτυξε η Βουλή των Αντιπροσώπων κατά τη διάρκεια της υπό επισκόπηση περιόδου, που αφορούν την παραγωγή νομοθετικού έργου, την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, την ανάπτυξη κοινοβουλευτικής διπλωματίας, τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, τις έρευνες και εκδόσεις, τις πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, καθώς και τον τομέα της επικοινωνίας».

Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο της Βουλής, είπε ότι κατά την περίοδο του Δεκεμβρίου του 2012, όσο και αμέσως μετά το Eurogroup της 15ης και της 24ης Μαρτίου 2013, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της υπό επισκόπηση περιόδου, περιλαμβανομένου του Ιουλίου του 2013, κλήθηκε να συζητήσει και να εγκρίνει μέσα σε πολύ στενά χρονοδιαγράμματα σημαντικά νομοθετήματα, τα οποία ήταν είτε άμεσο αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της ανάγκης για αντιμετώπισή της, είτε προϋπόθεση ή και συνέπεια του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη μια και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την άλλη.

Σημείωσε πως «η Βουλή ως εκ τούτου είχε να αντιμετωπίσει σοβαρά πολιτικά διλήμματα κάτω από συνθήκες πρωτόγνωρες για τα κοινοβουλευτικά για τη χώρα μας δεδομένα», για να προσθέσει πως θεωρεί ότι το νομοθετικό έργο που παρήχθη κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι ασφαλώς το ιδανικό, ήταν όμως το επιβαλλόμενο από τις περιστάσεις.

Αναφέρθηκε στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, οι οποίες πραγματοποίησαν κατά την υπό επισκόπηση περίοδο 545 συνεδριάσεις, αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εργασίες της κινήθηκαν σε διαφορετικούς ρυθμούς, λόγω της αναστολής των εργασιών της Βουλής για κάποιο διάστημα ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Επιπλέον, είπε ότι η Ολομέλεια του σώματος ψήφισε σε νόμους 223 νομοσχέδια και 35 προτάσεις νόμου και ενέκρινε 53 κανονισμούς.

Είπε ακόμα πως η Βουλή απέρριψε ένα νομοσχέδιο, ενώ παράλληλα η εκτελεστική εξουσία απέσυρε 84 νομοσχέδια και 21 κανονισμούς.

Επιπρόσθετα, με τη σύμφωνη γνώμη των εισηγητών τους αποσύρθηκαν 4 προτάσεις νόμου, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε στη Βουλή για επανεξέταση με βάση τη σχετική συνταγματική πρόνοια 5 ψηφισθέντες νόμους, εκ των οποίων η μία αναπομπή έγινε αποδεκτή από τη Βουλή, ενώ για τους άλλους τέσσερις ψηφισθέντες νόμους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε το δικαίωμα αναφοράς στο Ανώτατο Δικαστήριο και οι σχετικές αποφάσεις εκκρεμούν.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ακόμα ότι ενώπιον των κοινοβουλευτικών επιτροπών ενεγράφησαν για σκοπούς αυτεπάγγελτης εξέτασης 336 αυτεπάγγελτα θέματα και διεγράφησαν δύο (2), ενώ ενεγράφησαν για συζήτηση στο Κεφάλαιο Τέταρτο της Ολομέλειας της Βουλής 6 νέα θέματα και ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην ολομέλεια 9 θεμάτων.

Επιπροσθέτως, σημείωσε πως ότι κατά την υπό αναφορά σύνοδο υποβλήθηκαν από τους βουλευτές 757 ερωτήσεις και λήφθηκαν από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς 894 απαντήσεις, από τις οποίες 407 αφορούσαν ερωτήσεις προηγούμενων συνόδων.

Εξάλλου, ο κ. Ομήρου είπε πως η Ολομέλεια και οι Επιτροπές της Βουλής εξέτασαν θέματα της επικαιρότητας, όπως η ανεργία, η μείωση των ενοικίων, τα μέτρα για στήριξη των μαθητών και των ευπαθών ομάδων, η στήριξη της επιχειρηματικότητας, τα ταμεία προνοίας των εργαζομένων, η κατάσταση στις κυπριακές τράπεζες κ.ά.

Σε σχέση με τις διεθνείς σχέσεις, είπε ότι κατά την υπό αναφορά περίοδο η Βουλή των Αντιπροσώπων συνέχισε να προωθεί τα συμφέροντα της χώρας σε διεθνές κοινοβουλευτικό επίπεδο, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, ενώ πρόσθεσε οι κύριοι άξονες των δραστηριοτήτων του Προέδρου και των μελών του σώματος, πέραν του κυπριακού προβλήματος, ήταν η κοινοβουλευτική διάσταση της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και επιμέρους πτυχών της.

«Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν περίπου 90 αποστολές στο εξωτερικό, περιλαμβανομένων των δραστηριοτήτων του Προέδρου της Βουλής, διμερών επισκέψεων και συμμετοχών της Βουλής σε διασκέψεις, συνέδρια, συναντήσεις και σεμινάρια. Οι επισκέψεις Προέδρων και αντιπροσωπειών ξένων κοινοβουλίων, ευρωπαϊκών και διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών στην Κύπρο μειώθηκαν λόγω της πίεσης του υπόλοιπου προγράμματος στα δύο τρίτα της προηγούμενης χρονιάς», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα