Εφαρμόστηκαν μέτρα περισυλλογής και αυξήθηκε η παραγωγικότητα του ΡΙΚ, λέει το ΔΣ

16:28 2/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την τελευταία τετραετία το ΔΣ του ΡΙΚ κατάφερε να εφαρμόσει μέτρα περισυλλογής και να αυξήσει την παραγωγικότητα του Ιδρύματος, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Μάκης Συμεού, στη διάρκεια σημερινής διάσκεψης Τύπου για παρουσίαση των πεπραγμένων του. Πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά οι εργασιακές σχέσεις εξορθολογίστηκαν και δεν υπάρχουν πλέον εργαζόμενοι ποικίλων κατηγοριών και ασαφών καθεστώτων. Υπάρχουν, όπως είπε, τρεις διακριτές κατηγορίες, με ξεκάθαρους όρους, υποχρεώσεις και ασφαλίσεις.

Σύμφωνα με

ανακοίνωση του ΡΙΚ, ο κ. Συμεού ανέφερε ότι το Ίδρυμα την τελευταία τετραετία πέτυχε να δημιουργήσει περισσότερα με λιγότερα χρήματα και ότι εργάστηκε προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του προϊόντος που παράγει με τη βελτίωση της παραγωγικότητάς και περιορισμό των δαπανών και προς την κατεύθυνση της προσήλωσης στην αποστολή του.

Είπε ότι η παρούσα Διοίκηση παρέλαβε το ΡΙΚ με ετήσια κρατική χορηγία το 2010 στα 43 εκατομμύρια ευρώ, το 2011 στα 38 εκ. ευρώ , το 2012 στα 34 εκ. και το 2013 στα 26,5 εκ ευρώ, προσθέτοντας ότι “η γλώσσα των αριθμών αποδεικνύει ότι εφαρμόστηκαν σοβαρά μέτρα περισυλλογής και η εξέλιξη συνδυάστηκε και με την αξιοσημείωτη αύξηση της παραγωγικότητας του ΡΙΚ”.

Ο κ. Συμεού είπε ότι για πρώτη φορά, ύστερα από δεκαετίες, το ΡΙΚ έχει ένα μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, το Πενταετές Σχέδιο Δράσης το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή. Πρόσθεσε ότι με επιχειρησιακό τρόπο το ΡΙΚ καταθέτει στρατηγικό έγγραφο με μετρήσιμους ετήσιους στόχους και στο πλαίσιο αυτό αναβαθμίζεται παράλληλα σε τομείς που παρουσίασε ελλείμματα, αποκτώντας, όπως ανέφερε, καλύτερη εσωτερική διακυβέρνηση και πιο ευέλικτες διοικητικές δομές.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΡΙΚ, την τελευταία τετραετία το Ίδρυμα ήταν ο κύριος πρωταγωνιστής στην ενημέρωση, προσθέτοντας ότι ειδικότερα η ενημέρωση που προσέφερε το ΡΙΚ το 2012 – 13 “έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο αποδοχής από την κυπριακή κοινωνία”.

Κάνοντας τον απολογισμό της τετραετίας, ο κ. Συμεού είπε παράλληλα ότι η παραγωγή εντός του ΡΙΚ τα τελευταία 4 χρόνια έφθασε στο 90% του συνολικού προϊόντος που μεταδίδεται, σημειώνοντας αύξηση κατά 30%. Έκανε λόγο για εμπλουτισμό του αθλητικού προγράμματος, αύξηση κατά 30% των χορηγιών επικοινωνίας. συστηματική στήριξη σε πολιτιστικές οργανώσεις και άλλους φορείς ενώ στα θέματα του εκσυγχρονισμού αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του κτιρίου του αρχείου “με εμπεριστατωμένη υψηλών προδιαγραφών μελέτη για το πολύτιμο οπτικοακουστικό υλικό του” και στην έναρξη των διαδικασιών για την ψηφιοποίησή του.

Μίλησε ακόμη για την απόκτηση νέας, σύγχρονης τεχνολογίας που επέτρεψε στο ΡΙΚ να καλύψει επιτυχώς την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο κ. Συμεού πρόσθεσε ακόμη ότι η παρούσα Διοίκηση διεκδίκησε και πέτυχε να εξασφαλίσει ευρωπαϊκά κονδύλια, αποκτώντας διοικητική εμπειρία στη διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων έργων με την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΣ, το ΡΙΚ λειτούργησε κώδικα διακυβέρνησης, τηρώντας κανόνες και αρχές σε συμβάσεις, αναθέσεις έργων, εσωτερικές διαδικασίες και άλλα, κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τις ώρες κατάρτισης, επιμόρφωσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του προσωπικού ενώ περιορίστηκαν δραστικά, “σχεδόν μηδενίστηκαν οι υπερωρίες με την αναδιοργάνωση του χρόνου απασχόλησης του προσωπικού”.

Ο κ. Συμεού είπε παράλληλα ότι το ΡΙΚ συμβάλλει θετικά, διαφυλάσσει κρίσιμες ισορροπίες στη δημοκρατική διαδικασία και διατηρεί υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης ανάμεσα στο λαό μας. Είναι, πρόσθεσε, φορέας ισορροπίας για να γίνει ο κόσμος των ΜΜΕ στην Κύπρο πιο πολυφωνικός, εκφράζοντας δίκαια και ισότιμα όλες τις συνιστώσες του δημοσίου διαλόγου της πατρίδας μας.

Στη διάσκεψη Τύπου, μίλησε και η αντιπρόεδρος του ΔΣ Μαρία Βασιλειάδου η οποία ανέφερε ότι “η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση είναι περιουσία του λαού και δεν αντιπαρατίθεται με την ιδιωτική πρωτοβουλία στο χώρο, αλλά δρα στηρικτικά και υποβοηθά με κάθε τρόπο την πολυφωνία”.

Διερωτήθηκε επίσης γιατί το ΡΙΚ βάλλεται από όλους, για να σημειώσει ότι όντως η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση χρειάζεται περαιτέρω αναδιάρθρωση, εξυγίανση και διαφάνεια και υπάρχουν κακώς έχοντα, αρνητικές νοοτροπίες και προνόμια, ωστόσο παρατήρησε, “αυτά ισχύουν για όλο το υπαλληλικό δημόσιο σύστημα και δεν αποτελούν μεμονωμένα φαινόμενα που υπάρχουν μόνο στο ΡΙΚ”.

Το ΡΙΚ, κατέληξε, είναι η αντανάκλαση της εικόνας μας και αν θέλουμε να το αλλάξουμε, θα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε όλοι εμείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα