ΕΔΗ: Ευνοϊκές οι συνθήκες για συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό

16:17 15/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) εκτιμά ότι οι διεθνείς συγκυρίες και οι εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου συμβάλλουν ουσιαστικά στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών εξεύρεσης συμφωνημένης λύσης για την επανένωση της Κύπρου, “η οποία”, δηλώνει το κόμμα σε σημερινή του ανακοίνωση, “θα φέρει μόνιμη ειρήνη και ανάπτυξη στην πατρίδα μας, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή”.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, “οι Ενωμένοι Δημοκράτες χαιρετίζουν το γεγονός ότι έχουν τροχιοδρομηθεί διαδικασίες

για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ύστερα από την υπερβολικά μακρά αναστολή των διαπραγματεύσεων”.

Οι ΕΔΗ καλούν τους ηγέτες των δύο Κοινοτήτων να στοχεύσουν στη συντομότερη κατά το δυνατό ολοκλήρωση των προσπαθειών για επανένωση της Κύπρου, στο πλαίσιο ενός πολιτειακού καθεστώτος δικοινοτικής – διζωνικής ομοσπονδίας, με μια διεθνή προσωπικότητα, μίαν κυριαρχία και μίαν ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και με την ενσωμάτωση στο Σύνταγμα των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Καλούν, επίσης, την πολιτική ηγεσία των δύο Κοινοτήτων να υιοθετήσουν τέτοιαν προσέγγιση στις θέσεις τους, που να λαμβάνουν υπ’ όψη τα νόμιμα συμφέροντα, αλλά και τους αμοιβαίους φόβους της κάθε Κοινότητας, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε συναινετική λύση που να εδραιώνει τη ειρήνη και να δημιουργεί συνθήκες συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των απλών ανθρώπων της κάθε Κοινότητας.

Οι Ενωμένοι Δημοκράτες δηλώνουν πως “εκτιμούν ότι η συντομότερη κατά το δυνατό επανένωση της Κύπρου θα συμβάλει τόσο στην δημιουργία συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όσο και στην ταχεία ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας” και ότι “θα δημιουργήσει επίσης συνθήκες για την αποδοτικότερη και συντομότερη αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της πατρίδας μας προς όφελος όλων των Κυπρίων”.

Αναφερόμενοι στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, οι Ενωμένοι Δημοκράτες εκτιμούν ότι “η επιστροφή της πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, στα πλαίσιο της πρότασης που έχουν από κοινού υποβάλει η Πρόεδρος των ΕΔΗ, Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, με τον Πρόεδρο των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Γκράχαμ Γουάτσον, θα αποτελέσει καταλύτη για την συνολική συμφωνία επανένωσης της Κύπρου”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “οι Ενωμένοι Δημοκράτες λυπούνται βέβαια να παρατηρήσουν ότι η κομματικοποίηση του Κυπριακού, όπως διαφαίνεται από τους διορισμούς της διαπραγματευτικής ομάδας, περιορίζει τις δυνατότητες επίλυσής του”.

“Ο διαχρονικός αποκλεισμός των γυναικών από τη διαπραγματευτική διαδικασία”, συνεχίζει η ανακοίνωση, “δημιουργεί ερωτήματα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Κύπρο και για τη θέληση του κυρίαρχου κατεστημένου στη Κύπρο να εργασθεί για την επανένωση της πατρίδας μας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα