Διαφωνία Γερμανίας – Γαλλίας για την τραπεζική ένωση

13:52 15/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

H επιφύλαξη της Γερμανίας για το πόσο γρήγορα θα πρέπει να προχωρήσει η δημιουργία της τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη αναζωπύρωσε σήμερα την ένταση με τη Γαλλία, η οποία ζήτησε την άμεση εφαρμογή ενός σχεδίου για αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και στήριξης του ενιαίου νομίσματος.

Η τραπεζική ένωση, η οποία πρέπει να εγκριθεί από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ως στόχο να σπάσει τη διασύνδεση μεταξύ των τραπεζών που αντιμετωπίζουν

προβλήματα και των χρεωμένων κυβερνήσεων, μια αλληλεξάρτηση που έχει επιδεινώσει την κρίση χρέους της περιοχής.

Εξουσιοδοτώντας την ΕΚΤ να εποπτεύει όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την πρόταση που κατέθεσε ευελπιστεί ότι θα σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος,  προλειαίνοντας το έδαφος για βαθύτερη δημοσιονομική συνεργασία σε ολόκληρη την Ευρώπη με στόχο τη στήριξη του ευρώ.

Το Σάββατο, οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συναντώνται στην Κύπρο για να συζητήσουν την πρόταση της Επιτροπής, ωστόσο, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, προέκυψε διαφωνία μετά που οι εμπειρογνώμονες περιέγραψαν το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η τραπεζική ένωση.

Η Γερμανία, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την κύρια εποπτεία των περιφερειακών  καταθέσεων και συνεργατικών ιδρυμάτων της, εκφράζει αμφιβολίες κατά πόσον η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει την εξουσία να εποπτεύει όλες τις 6000 τράπεζες που λειτουργούν στην Ευρωζώνη, με το επιχείρημα ότι θα επιβαρύνουν υπερβολικά την τράπεζα.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε την άποψη αυτή την Παρασκευή, συνιστώντας προσοχή στις προσδοκίες ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους, ένας στόχος που έθεσαν ηγέτες της Ευρωζώνης.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Γαλλία, όπου η οικονομική ανάπτυξη έχει σταματήσει από τα τέλη του περασμένου έτους και όπου οι τράπεζες έχουν επενδύσεις σε χώρες με οικονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, έχει ζητήσει να γίνουν άμεσες ενέργειες προς την κατεύθυνση της δημιουργίας τραπεζικής ένωσης.

Όταν ρωτήθηκε αν ο ίδιος συμφωνούσε με τον κ. Σόιμπλε ότι η λειτουργία της τραπεζικής ένωσης από την αρχή του επόμενου έτους δεν είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε: “Όχι.” “Μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο για την επίλυση της κρίσης της Ευρωζώνης», είπε, προσθέτοντας ότι η κοινή εποπτεία θα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλες τις τράπεζες της περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα