Δέσμευση Μαλά για ένα σύγχρονο και αναβαθμισμένο σύστημα υγείας

15:19 11/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη δέσμευσή του κατέθεσε σήμερα δημοσίως ο Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, για ένα σύγχρονο και αναβαθμισμένο σύστημα υγείας, δηλώνοντας ότι “το Γενικό Σχέδιο Υγείας θα προωθηθεί και θα εφαρμοσθεί, όπως έχει αποφασισθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2012 και θα βασίζεται στην πλήρη αξιοποίηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων ως η ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ, τα οποία θα λειτουργούν με πλήρη αυτοδιοίκηση και στη βάση τεσσάρων συμπλεγμάτων.
Δίδοντας στη δημοσιότητα τις δικές του θέσεις για τον τομέα της υγείας, ο κ. Μαλάς, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα κεντρικά γραφεία

του εκλογικού του επιτελείου, δήλωσε ότι “το κράτος δεν θα καταβάλλει περισσότερες δαπάνες απ’ ό,τι καταβάλλει τώρα” και δεσμεύθηκε, επίσης, για “εφαρμογή του λογισμικού συστήματος διαχείρισης του ΓΕΣΥ με τη μέθοδο ΒΟΤ κατά 100%, καθώς και για “ενιαιοποίηση του τομέα προσφορών, έτσι ώστε όλες οι προσφορές και όλες οι αγορές να γίνονται κεντρικά. Ο προϋπολογισμός του ΓΕΣΥ”, είπε ο κ. Μαλάς, “δεν πρέπει να ξεφεύγει από τα 850 εκατομμύρια ευρώ και αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση από το νόμο του 2001″.

Σχολιάζοντας τις αντίστοιχες προτάσεις του ανθυποψηφίου του, Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Μαλάς δήλωσε ότι “ο κ. Αναστασιάδης, όταν άρχισε να διαβουλεύεται με τους ειδικούς για το πώς θα εφαρμόσει το ΓΕΣΥ, του είχαν εισηγηθεί την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης και εξήγγειλε το πρόγραμμά του και, φυσικά, τη διάλυση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας”. “Εξήγγειλε (ο κ. Αναστασιάδης) το πρόγραμμά του και λέει”, συνέχισε ο κ. Μαλάς, “δέσμευση για εφαρμογή Εθνικού Συστήματος Υγείας, αξιοποίηση του έργου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και, μετά, ομιλεί για ενίσχυση του Υπουργείου με διοικητικό προσωπικό κ.λπ., όμως τι σημαίνει αξιοποίηση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας;”.
“Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας”, είπε ο κ. Μαλάς, “είναι εντεταλμένος διά νόμου για να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο Γενικό Σχέδιο Υγείας”, όμως “πολύ πιθανό ο κ. Αναστασιάδης να σκέφτεται να διαλύσει τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, φυσικά να αξιοποιήσει το μέχρι τώρα έργο του και να το δώσει στις ιδιωτικές εταιρείες, όπως του είχαν εισηγηθεί στο παρελθόν, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος στην υγεία θα αυξηθεί και, κατ’ επέκταση, τα δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία παρέχουν σε χαμηλότερο κόστος τις υπηρεσίες για την υγεία, σιγά – σιγά, θα ιδιωτικοποιηθούν”.

Όπως ανέφερε ο . Μαλάς, “η οικονομική κρίση αποτελεί και μιαν καλή ευκαιρία για υλοποίηση του ΓΕΣΥ με μειωμένο κόστος και οι αποφάσεις, που λήφθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2012, πρέπει να υλοποιηθούν”. Στις εισηγήσεις του κ. Μαλά πριν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η “ενοποίηση της παροχής όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων και μεταφορά όλων των φαρμάκων εκτός των δημόσιων νοσηλευτηρίων και παροχή τους από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια”. Αυτό, πρόσθεσε, “θα οδηγήσει σε αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και, επίσης, θα δώσει τη δυνατότητα περαιτέρω μείωσης της τιμής των φαρμάκων, λόγω της αύξησης του κύκλου εργασιών των φαρμακείων”.
Ο κ. Μαλάς εισηγείται, επίσης, “ανάπτυξη κλινικών πρωτοκόλλων και εφαρμογή ιατρικών ελέγχων, συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για συγκεκριμένες ειδικότητες, αναθεώρηση των χρεώσεων στα δημόσια νοσηλευτήρια, μείωση του κόστους αποστολής ασθενών στο εξωτερικό και αύξηση της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο και προώθηση του ιατρικού τουρισμού και της δημιουργίας συνεργειών στον ιδιωτικό τομέα και προώθηση της προσέλκυσης επενδύσεων για εξειδικευμένες μονάδες υγείας σε αγροτικές περιοχές, από ξένους επενδυτές”.

Στις προτάσεις του κ. Μαλά, περιλαμβάνεται και η “συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο για αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων μέσω παροχής μειωμένων νοσηλίων, η δημιουργία Επιμελητηρίου Προώθησης του Ιατρικού Τουρισμού στην Κύπρο και Προσέλκυσης ασθενών από τις γύρω περιοχές, ειδικά από την περιοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η ανεξαρτητοποίηση των φαρμακευτικών υπηρεσιών και μετατροπή τους σε Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, που να έχει τη δυνατότητα να αδειοδοτεί φάρμακα, έτσι ώστε να προσελκύονται φαρμακευτικές βιομηχανίες και να παράγουν φάρμακα στην Κύπρο”.
Ο κ. Μαλάς προτείνει ακόμα την “υλοποίηση της δομής κλινικών σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, για να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών και να μπορούν τα νοσηλευτήρια και τα κέντρα υγείας να λειτουργούν και τα απογεύματα, καθώς και την εφαρμογή του συστήματος DRG (για χρηματοδότηση και αποζημίωση στα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία και πλήρης μηχανογράφηση στα πρώτα, αλλά και υλοποίηση προγράμματος υποδομών όπως έχει προγραμματιστεί για την περίοδο 2012-2016″.

Ο προγραμματισμός αυτός, που άρχισε ήδη να υλοποιείται, όπως ανέφερε ο κ. Μαλάς, περιλαμβάνει την επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, τη δημιουργία δύο ακτινοθεραπευτικών μονάδων, τη δημιουργία καρδιοχειρουργικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, την επέκταση της μονάδας αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, τη δημιουργία μονάδας αυξημένης φροντίδας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, τη δημιουργία παιδορευματολογικής, παιδοκαρδιολογικής και παιδοηπατολογικής κλινικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο, τη δημιουργία θαλάμου χρόνιων ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, τη δημιουργία Κέντρων Υγείας στη Γεροσκήπου και τη Δυτική Πάφο και τη δημιουργία περιφερειακών σταθμών ασθενοφόρων πέραν των τεσσάρων που έχουν ήδη υλοποιηθεί.
Στις εισηγήσεις περιλαμβάνονται και η δημιουργία ανεξάρτητης Σχολιατρικής Υπηρεσίας , η συμπλεγματοποίηση δημόσιων νοσηλευτηρίων στη βάση τεσσάρων συμπλεγμάτων και πλήρης αυτοδιοίκησή τους με ξεχωριστό προϋπολογισμό για κάθε σύμπλεγμα και η κατάργηση του καταλόγου πρόσληψης ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού και εισαγωγή κριτηρίων, έτσι ώστε να γίνεται καλύτερη αξιολόγηση. “Το κόστος σήμερα παροχής δημόσιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας”, συνέχισε”, ανέρχεται περίπου στα 500 εκατομμύρια ευρώ και αυτό συμπεριλαμβάνει το κονδύλι αγοράς υπηρεσιών εντός Κύπρου και εκτός Κύπρου”, με “τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του κράτους να ανέρχεται στα 20 περίπου εκατομμύρια ευρώ ετησίως”.

“Ο ιδιωτικός τομέας πριν την οικονομική κρίση”, δήλωσε ο κ. Μαλάς, “απορροφούσε το 58% των ασθενών, από το οποίο το 8% καλυπτόταν από ιδιωτική ασφάλιση, ενώ το 50% χρεωνόταν απευθείας” και “το κόστος ασφαλιστικής κάλυψης, για εκείνους που είναι ενταγμένοι σε ιατροφαρμακευτικά σχέδια, είναι περίπου 12% επί της ετήσιάς τους μισθοδοσίας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα