Δ. Συλλούρης: Κράτος και κοινωνία χρειάζονται ριζικές αλλαγές

18:24 18/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι θεσμοί στην πατρίδα μας δεν λειτουργούν, η ατιμωρησία κυριαρχεί, η διαφθορά και η διαπλοκή ευδοκιμούν, η ατέρμονη γραφειοκρατία και η υδροκέφαλη κρατική μηχανή, ταλαιπωρούν τους πολίτες και οι πολίτες δεν εμπιστεύονται το κράτος, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ) Δημήτρης Συλλούρης.

Σε ομιλία του στην Βουλή των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο της συζήτησης για τους Προϋπολογισμού του 2014, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι “οφείλουμε να αποδείξουμε στην κοινωνία μας

ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα γίνει ανάχωμα στη διαφθορά, θα γίνει το χέρι που θα βοηθήσει τη δικαιοσύνη να τιμωρήσει παραδειγματικά τους ενόχους και πως η πολιτεία πρέπει να αποδώσει δικαιοσύνη, να αποδείξει ότι είναι κράτος δικαίου έστω και τώρα”.

Ανέφερε ότι το κράτος και η κοινωνία χρειάζονται ριζικές αλλαγές και μεταρρύθμιση, προσθέτοντας ότι η βαθιά ύφεση που επικρατεί στην πραγματική οικονομία και στην αγορά εργασίας, έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες.

“Το ταμείο αλληλεγγύης, όπως το συμφωνήσαμε πρέπει να λειτουργήσει γρήγορα και με σοβαρή οικονομική στήριξη. Η ανάπτυξη με τη δρομολόγηση επενδύσεων και μικρών και μεγάλων έργων είναι ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί η ανεργία και να υπάρξουν έσοδα για τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και το κράτος. Όμως, δυστυχώς αυτό που διαπιστώνουμε ακόμα και αυτή τη δύσκολη ώρα είναι ότι η γραφειοκρατία και ο υδροκεφαλισμός του κράτους εμποδίζουν τις επενδύσεις και τα έργα και διώχνουν τους επενδυτές”, πρόσθεσε.

Είπε ότι οι αριθμοί του φετινού προϋπολογισμού είναι αυστηροί και περιορισμένοι λόγω μνημονίου. “Φυσικά θα υπάρξουν συνάδελφοι που θα επιμένουν ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς μνημόνιο, αφού πρώτα καλέσαμε την Τρόικα και κάποιοι που θα ισχυριστούν ότι η σημερινή Κυβέρνηση θα εφάρμοζε αυτοβούλως τις πολιτικές της Τρόικας ακόμα και αν δεν είχαμε το μνημόνιο”, πρόσθεσε.

Αν αυτά τα μέτρα που λήφθηκαν τους τελευταίους μήνες, η προηγούμενη Κυβέρνηση τα εφάρμοζε έγκαιρα, ανέφερε ο κ. Συλλούρης, σήμερα οι επιπτώσεις θα ήταν ηπιότερες και λιγότερο επώδυνες.

“Σήμερα χρειαζόμαστε αναπτυξιακές δράσεις που θα στοχεύουν στην έξυπνη ανάπτυξη. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τους τομείς που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία για την κυπριακή οικονομία, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι υπηρεσίες, η ενέργεια. Για παράδειγμα οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Κύπρου που την καθιστούν ένα σημαντικό κόμβο μεταφοράς δεδομένων και δορυφορικό σταυροδρόμι, μπορούν να αποτελέσουν τομείς προσέλκυσης επενδύσεων”, συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι η ναυτιλία μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα καθότι η Κύπρος είναι αποδεδειγμένα μια ανερχόμενη ναυτιλιακή δύναμη καθώς και η τουριστική υποδομή πρέπει να βελτιωθεί και να επεκταθεί.

“Η Κύπρος μπορεί να εμπλουτίσει το τουριστικό της προϊόν και να καταστεί κέντρο ιατρικού, θρησκευτικού, εκπαιδευτικού και συνεδριακού τουρισμού. Η ανάπτυξη νέας τεχνολογίας και σύγχρονων καλλιεργειών στον τομέα της Γεωργίας είναι εφικτή μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020. Να τυποποιήσουμε τα κυπριακά αγροτικά προϊόντα και με εξωστρέφεια να τα προωθήσουμε στις ξένες αγορές. Οι πατάτες, το χαλούμι, τα φθαρτά, αρωματικά φυτά κ.λπ. μπορούν να κατακτήσουν τις ευρωπαϊκές αγορές και να αποφέρουν σημαντικά έσοδα στην Κύπρο”, είπε.

Επίσης πρόσθεσε, ο φυσικός πλούτος της Κύπρου με την ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ), τής επιτρέπουν να καταστεί ένα ασφαλές ενεργειακό κέντρο που θα εξυπηρετεί όλες τις όμορες χώρες.

Είναι ντροπή, ανέφερε, για δεκαετίες να διακηρύττουμε ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί ακαδημαϊκό κέντρο και στα παράνομα πανεπιστήμια των κατεχομένων να υπάρχουν πέραν των 100 χιλιάδων φοιτητών.

Πρέπει να επενδύσουμε, συνέχισε, στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη γιατί έτσι μειώνουμε την επιστημονική «ερημοποίηση» της Κύπρου που συντελείται με τη φυγή ή την παραμονή αξιόλογων Κυπρίων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε εκτενώς ότι για να οικοδομήσουμε το νέο πλαίσιο οικονομικής δραστηριότητας, επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός και η μεταρρύθμιση της κρατικής μηχανής με συγκεκριμένους τρόπους ώστε αυτή να σταματήσει να είναι δαπανηρή και να καταστεί ευέλικτη, αποτελεσματική και παραγωγική.

Κυπριακό

Το ΕΥΡΩΚΟ, είπε ο κ. Συλλούρης, θεωρεί ότι η οικονομική κρίση μεγαλώνει την ανάγκη για μια σωστή λύση στο Κυπριακό, μια λύση που δεν θα επιτρέπει στην Τουρκία να εξυπηρετήσει τις επεκτατικές τις βλέψεις αποκτώντας τον έλεγχο της Κύπρου με οικονομικά όπλα.

Αν κάτι ξεκαθάρισε στις διαβουλεύσεις για το κοινό ανακοινωθέν, είπε, είναι ότι η Τουρκία επιμένει σε λύση δύο κρατών, προσθέτοντας ότι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οποιαδήποτε λύση θα εδράζεται στα τετελεσμένα της εισβολής δεν μπορεί να αποτελέσει ασφαλή λύση.

“Η μόνη χρησιμότητα που είχε διαχρονικά η ΔΔΟ ήταν να καμουφλάρει τις πραγματικές επεκτατικές βλέψεις τις Τουρκίας και έτσι βρεθήκαμε εδώ που είμαστε σήμερα. Αν για όλους μας έχουν ξεκαθαρίσει οι τουρκικές προθέσεις τότε θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας στο Κυπριακό ως πρόβλημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και να εκθέσουμε την Τουρκία ως εισβολέα”, πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσού είπε πως “υπάρχει βάση για να εδραιώσουμε την ενότητα – υπάρχει η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009″.

Πρόσθεσε ότι ο εντοπισμός πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο επίπεδο της πολιτικής και της διπλωματίας.

Ακόμα, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δυνατό να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο, για το Κυπριακό, τόσο στην πορεία των διαπραγματεύσεων για λύση, όσο και στην επιτήρηση της εφαρμογής της λύσης αυτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα