Υποχώρηση της ανεργίας στη Βρετανία

18:02 18/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009 έπεσε ο δείκτης ανεργίας στη Βρετανία την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από την εθνική στατιστική υπηρεσία.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 99.000, πέφτοντας στα 2,39 εκατομμύρια. Ο αριθμός αναλογεί στο 7,4% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι ο αριθμός των κατοίκων της Βρετανίας ηλικίας από 16 ετών και πάνω που εργάζονται αυτή τη στιγμή είναι 30,09 εκατομμύρια,

αριθμός που συνιστά ρεκόρ. Παράλληλα, οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας είναι οι περισσότερες από το 2008.

Επικαλούμενος τα στοιχεία αυτά, ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ότι το σχέδιό του για την οικονομία αποδίδει, προειδοποιώντας ενάντια σε οποιοδήποτε εφησυχασμό.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πρόεδρος των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, ωστόσο, αντέτεινε ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν για λίγες ώρες και με χαμηλούς μισθούς διότι δεν μπορούν να βρουν πλήρη απασχόληση και καλύτερους όρους.

Το 7,4% του δείκτη ανεργίας, έναντι του 7,6% του προηγούμενου τριμήνου, είναι επίδοση καλύτερη από την αναμενόμενη, με τους Βρετανούς σχολιαστές να εκτιμούν ότι θα ενισχύσει την εικόνα της κυβέρνησης. Οι Εργατικοί αντίθετα τονίζουν ότι για εκατομμύρια Βρετανούς το επίπεδο διαβίωσης παραμένει εξαιρετικά υποβαθμισμένο λόγω της λιτότητας, κάνοντας λόγο για «κρίση κόστους διαβίωσης».

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι κατά τους τρεις μήνες έως τον Οκτώβριο, εξαιρουμένων των επιμισθίων, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 0,8%. Το ποσοστό αυτό πάντως υπολείπεται του 2,1% του πληθωρισμού. Στελέχη της κυβέρνησης παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να προβλέψουν αποκατάσταση του επιπέδου διαβίωσης έως τη λήξη της κυβερνητικής θητείας του 2015 στα προ λιτότητας επίπεδα.

Εξάλλου, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1999 έχει πέσει ο αριθμός των απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα – 5,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι ή 18,8% των απασχολούμενων.

Η δημοσιοποίηση των θετικών στοιχείων για την ανεργία ενίσχυσε τη στερλίνα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, καθώς δημιουργήθηκαν προσδοκίες για αύξηση του επιτοκίου από την Τράπεζα της Αγγλίας συντομότερα από όσο υπολογιζόταν. Ο νέος, καναδικής καταγωγής, διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Μαρκ Κάρνεϊ έχει δηλώσει ότι το βασικό επιτόκιο δε θα αυξηθεί από το ιστορικά χαμηλό 0,5% μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει στο 7%.

Keywords
Τυχαία Θέματα