Χριστόφιας: Προτεραιότητα οι συγγενείς των αγνοουμένων

20:32 18/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας χαιρέτισε την Τετάρτη «τις πρόσφατες εξελίξεις και το γεγονός ότι η διαδικασία της ταυτοποίησης (λειψάνων αγνοουμένων) έχει βγει από το τέλμα στο οποίο είχε περιέλθει λόγω των γνωστών προβλημάτων», σημειώνοντας ότι «σύντομα θα έχουμε την πρώτη παράδοση 280 δειγμάτων λειψάνων, που αντιστοιχούν σε περίπου 70 αγνοούμενους, στο γενετικό εργαστήριο ICMP (International Commission on Missing Persons) της Βοσνίας».

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τους αγνοουμένους στο Πανόραμα Αγνοουμένων στον Κόρνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

αναφέρθηκε και στο έργο που έχει επιτελεστεί μέχρι σήμερα στα πλαίσια της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους η οποία, όπως είπε, «έχει ολοκληρώσει συνολικά 330 ταυτοποιήσεις αγνοουμένων, εκ των οποίων οι 66 είναι Τουρκοκύπριοι».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «ευελπιστούμε ότι με τις νέες διευθετήσεις θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η όλη διαδικασία», προσθέτοντας ότι «η επαναλειτουργία της διαδικασίας είναι θεωρούμε σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για αυτό και στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια που καταβάλλεται στα πλαίσια αυτά».

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε πως «μόνο όταν διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου, όπως προνοούν οι διεθνείς αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα οποία προβλέπονται από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα μπορεί κάποιος να μιλά για διεργασία επούλωσης των πληγών των οικογενειών των αγνοουμένων».

Στην παρουσία και συγγενών αγνοουμένων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε τη διαβεβαίωσε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα που διεξάγουμε έτσι ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να ανοίξει τα αρχεία του στρατού και των άλλων υπηρεσιών της, ώστε να δοθούν τα στοιχεία εκείνα που θα βοηθήσουν στην πλήρη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων».

Αναφερόμενος στην επίλυση του Κυπριακού, κατέστησε σαφές ότι «οι στόχοι μας θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι και να μην επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες όπως είναι για παράδειγμα η εγκατάλειψη της διαδικασίας που ακολουθείται μέσω των Ηνωμένων Εθνών ή η από μηδενική βάση επαναδιαπραγμάτευση του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι «οι ερμηνείες αυτές είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο, ότι θα ρίξουν την πλευρά μας σε νέες περιπέτειες και τρικυμίες με το απόλυτα προβλεπτό τέλος την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου».

Επαναβεβαίωσε ότι «ανεξαρτήτως των δυσκολιών που καθημερινά αντιμετωπίζουμε λόγω την άτεγκτης στάσης της Τουρκίας που απειλεί τόσο τις γειτονικές της χώρες όσο και αυτή την ίδια την ΕΕ, θα συνεχίσουμε τον αγώνα με σταθερότητα και προσήλωση στους στόχους που έχουμε θέσει».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «παρά την καθημερινή και εκ των πραγμάτων ακύρωση της πολιτικής του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για δήθεν μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες της Τουρκίας,  εμείς θα συνεχίσουμε σταθερά, με ειλικρίνεια και με

Keywords
Τυχαία Θέματα