Αξιωματούχος της ΕΕ επισκέφθηκε τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα

19:16 18/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Joost Korte, επισκέφθηκε τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Korte συναντήθηκε και συνομίλησε με Ελληνοκύπριους και Tουρκοκύπριους εκπροσώπους της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά και του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών – Συνεταιρισμός για το Μέλλον (UNDP – PFF).

Η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα

είναι ένα από τα πολλά μνημεία του νησιού τα οποία έχουν επιλεγεί από την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά προκειμένου να ωφεληθούν από τα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και υλοποιημένα από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών – Συνεταιρισμός για το Μέλλον (UNDP – PFF) έκτακτα μέτρα ή/ και έργα συντήρησης.

Όπως αναφέρεται, από το 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει τέσσερα εκατομμύρια από τα ταμεία της ΕΕ ώστε να εφαρμοστούν οι προτεραιότητες της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά και να διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

«Η επίσκεψη του κ. Korte υπογράμμισε τη δέσμευση και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ακόμη μία φορά σε αυτά τα επιτυχημένα δικοινοτικά έργα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρεται ακόμη ότι η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα είναι προς το παρόν υπό μελέτη από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών – Συνεταιρισμός για το Μέλλον (UNDP – PFF) και της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Επίσης, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία πρόσκλησης υποβολή προσφορών για την προετοιμασία του έργου και αναμένεται ότι η πρώτη φάση των εργασιών εκτάκτου ανάγκης ή/και των εργασιών συντήρησης θα ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2014.

Ελληνοκύπριοι και Tουρκοκύπριοι, μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά συνόδευσαν τον κ. Korte κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στην περιοχή της Μονής.

Ο κ. Korte ενθάρρυνε την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά να συνεχίσει τη σκληρή δουλειά, η οποία θέτει ένα σαφές παράδειγμα για το τι μπορούν να καταφέρουν οι δύο κοινότητες όταν συνεργάζονται, καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords