Άστον-Μαρκουλλή: Ο Άσαντ πρέπει να αποχωρήσει

17:22 8/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το μήνυμα από τις συζητήσεις της άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την κρίση στην Συρία είναι ότι ο πρόεδρος ‘Ασαντ πρέπει να αποχωρήσει, υπογράμμισαν σε κοινή συνέντευξη τύπου η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Κάθριν ‘Αστον και η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Μαρκουλλή.

Η κ. ‘Αστον τόνισε ότι η ανθρωπιστική κρίση στην Συρία είναι ύψιστης προτεραιότητας και ανέφερε ότι έχει εγκριθεί ποσό βοήθειας 50 εκ. ευρώ. Επίσης, ανέφερε ότι η Ε.Ε. θα στηρίξει τον ειδικό αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ

και του Αραβικού Συνδέσμου κ. Μπραχίμι, τον οποίο θα συναντήσει στην Νέα Υόρκη. Παράλληλα, σημείωσε ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατάφερε να προχωρήσει» για επίλυση της κρίσης στην Συρία. Ο κ. Μπραχίμι, δήλωσε, ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση, ώστε να τερματιστεί η βία.

Η κ. ‘Αστον ανέφερε ότι η Ε.Ε. θα συνεργαστεί με τους εξεγερθέντες στην Συρία και τόνισε ότι ο Συριακός λαός «πρέπει να πάρει την μοίρα του στα χέρια του». Το μήνυμα, πρόσθεσε, είναι σαφές «η Συρία ανήκει στο λαό της». Η κ. ‘Αστον σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τους πρόσφυγες , που καταφεύγουν στην Ιορδανία, στον Λίβανο και στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να βοηθηθούν και οι γείτονες της Συρίας.

Οι κυρίες ‘Αστον και Μαρκουλλή δήλωσαν ότι μπορούν να επιβληθούν και άλλες κυρώσεις στην Συρία με την κ. ‘Αστον να προσθέτει ότι «θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο της επιβολής των κυρώσεων».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, αναφέρθηκε το Σάββατο στην Κύπρο στο «καθήκον της παρέμβασης» στη Συρία, αν κανένα σημείο συνεννόησης δεν βρεθεί με τους Ρώσους και τους Κινέζους. «Έχουμε όλο και περισσότερο την αίσθηση ότι εισερχόμαστε σταδιακά σε ένα μακροπρόθεσμο εμφύλιο πόλεμο» στη Συρία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο της συνόδου με τους ομολόγους του της ΕΕ στην Πάφο. Η «συζήτηση που προκύπτει είναι η εξής: θα αφήσουμε να εξελιχθεί αυτός ο εμφύλιος πόλεμος, ο οποίος θα είναι όλο και πιο βίαιος (…) ή εκτιμούμε ότι το καθήκον της παρέμβασης πρέπει σε μια δεδομένη στιγμή να επικρατήσει».

Αν υπάρχει το καθήκον της παρέμβασης, «αυτό θα πρέπει να γίνει με τις χώρες της περιοχής», και ως εκ τούτου σε συντονισμό με τις αραβικές χώρες. «Εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένος ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε διαδρόμους ή ζώνες αποκλεισμού, όμως έχουμε την αίσθηση ότι δεν σημειώνεται καμία πρόοδος σε αυτό», κυρίως λόγω των ρωσικών και κινεζικών βέτο, τόνισε ο υπουργός. Πρότεινε επίσης τη δημιουργία μιας διεθνούς αποστολής παρατηρητών που θα διασφαλίσει τα νοσοκομεία στη Συρία.

Επιπλέον, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας είπε ότι στην άτυπη σύνοδο τέθηκε και το θέμα του Ιράν και ότι υπήρξαν απόψεις για επιβολή και άλλων κυρώσεων. Σχετικά με το Ιράν ανέφερε ότι «κάνουμε έκκληση να προχωρήσει σε συζήτηση μαζί μας» και πρόσθεσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει

Keywords
Τυχαία Θέματα