Χριστόφιας: Επένδυση στις σχέσεις των δύο χωρών το Γαλλο-Κυπριακό σχολείο

16:52 8/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η δημιουργία του Γαλλο- Κυπριακού σχολείου αποτελεί τον καρπό των κοινών προσπαθειών Κύπρου και Γαλλίας και της δέσμευσής τους για συνέχιση και ενδυνάμωση των δεσμών φιλίας που βασίζονται σε κοινές αρχές και αξίες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του στα εγκαίνια του σχολείου το Σάββατο.

«Η δημιουργία του Γαλλο-Κυπριακού σχολείου, είναι μεν επένδυση στην παιδεία, είναι όμως και σπουδαία

επένδυση στις Γάλλο-Κυπριακές σχέσεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αποδεικνύει στην πράξη τη θέληση των δύο χωρών μας για συνεργασία και εμβάθυνση των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς».

Αποτελεί, είπε, «τον καρπό των κοινών προσπαθειών των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Γαλλίας και της δέσμευσής τους για συνέχιση και ενδυνάμωση των δεσμών φιλίας που βασίζονται σε κοινές αρχές και αξίες».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα στις αίθουσες του σχολείου αυτού «να διαπλάσουμε ανθρώπους οποιασδήποτε καταγωγής και να τους προσφέρει ατομική και προσωπική ολοκλήρωση, από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο».

Εξάλλου, συνέχισε, μια πολιτεία «πραγματώνει τους στόχους της και την ουσία της ύπαρξής της, παρέχοντας στη νεότερη γενιά, στους μελλοντικούς πολίτες της, τις καλύτερες ευκαιρίες για την περαιτέρω πρόοδό τους και τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος».

«Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη και τον κόσμο, η οποία χαρακτηρίζεται από μια βαθιά κρίση που έχει ως υπόβαθρο την οικονομία αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρο το φάσμα της κοινωνίας μας και μετατρέπεται σε ευρύτερη κρίση αρχών και αξιών», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πρόσθεσε, «η παιδεία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην προσπάθειά μας για να ξεπεράσουμε τις αντιξοότητες, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής έχοντας στο επίκεντρο των πολιτικών μας τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στην ανάληψη από την Κύπρο για πρώτη φορά της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Συναισθανόμενοι την ανάγκη αναζήτησης προοδευτικής διεξόδου στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, έχουμε δώσει στην Προεδρία μας το σύνθημα ‘Για μια Καλύτερη Ευρώπη’», είπε..

Ειδική αναφορά έκανε στις διαχρονικά εξαιρετικές διμερείς σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας οι οποίες, όπως είπε, ανάγονται στο 1192, όταν ο Γάλλος αριστοκράτης Γκι ντε Λουζινιάν στέφθηκε βασιλιάς της Κύπρου.

«Οι ισχυροί ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των λαών μας καταδεικνύονται από σημαντικά ιστορικά μνημεία στο νησί», είπε, προσθέτοντας ότι «η Γαλλική γλώσσα, διδάσκεται στην Κύπρο από το 1908 και το Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο από το 1960 συμβάλλει ενεργά στη συνεργασία σε εκπαιδευτικά και πολιτιστικά θέματα».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενδυνάμωση και την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς», ανέφερε.

Εξέφρασε επίσης «θερμές ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο και το λαό της Γαλλικής Δημοκρατίας και την εκτίμηση του κ

Keywords
Τυχαία Θέματα