ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΣΑΡ ΑΛ ΑΣΑΝΤ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ

17:20 8/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Δυο θέματα κομβικής σημασίας για την Μέση Ανατολή ανέπτυξαν στην σημερινή άτυπη σύνοδό τους οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και αποφάνθηκαν την απομάκρυνση του Μπασάρ Αλ Άσαντ και την διατήρηση μέχρι νεωτέρας των κυρώσεων στο Ιράν λόγω του πυρηνικού προγράμματος.

 Για το συριακό, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Κάθριν Άστον μίλησε για ανθρωπιστική κρίση και τόνισε ότι έχει εγκριθεί ποσό βοήθειας 50 εκατ. ευρώ στην Συρία. Αναφέρθηκε δε και στο κύμα προσφύγων προς

τις γειτονικές χώρες. Εξέφρασε δε την πλήρη της στήριξη στον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λακντάρ Μπραχίμι. Διαβεβαίωσε δε ότι «μπορούν να επιβληθούν και άλλες κυρώσεις στην Συρία», αλλά εξήγησε ότι «θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο της επιβολής των κυρώσεων».

Αναφορικά με το Ιράν, η Κάθριν Άστον κάλεσε την κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ σε διάλογο, ώστε να «διασφαλιστεί ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ειρηνικό χαρακτήρα».

Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι οι Υπουργοί Εξωτερικών που ζητούσαν την ενίσχυση των κυρώσεων έναντι του Ιράν μεταξύ των οποίων ο Γερμανός Γκίντο Βεστερβέλε, αλλά και ο Ιταλός Τζούλιο Τέρζι.  Συγκεκριμένα, ο Γκίντο Βεστερβέλε τόνισε ότι: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το Ιράν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, όπως το έκανε μέχρι τώρα, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα προετοιμάσουμε νέες κυρώσεις, έτσι ώστε να μπορείτε να τις εφαρμόσετε γρήγορα». Ενώ, ο Τζούλιο Τέρζι διατεινόταν ότι: «Δεν είναι θέμα οικονομικών συμφερόντων, είναι θέμα της ασφάλειας των πολιτών μας, όχι μόνο στις γειτονικές χώρες, αλλά της ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη μπροστά στην πιθανή απειλή ενός Ιράν που θα διαθέτει πυρηνικά όπλα».

Σημειωτέον ότι τίθεται ζήτημα στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων διότι προσκρούσει στην ψήφο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Βέβαια, υπάρχει και κάτι άλλο που ανησυχεί την Ε.Ε. και είναι η νέα έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η οποία επιβεβαίωσε ότι το Ιράν συνεχίζει τις δραστηριότητές του εμπλουτισμού ουρανίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα