Αριστοτέλους: Σε μερικές εβδομάδες τα αποτελέσματα ταυτοποίησης αγνοουμένων

11:56 21/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε μερικές εβδομάδες αναμένονται τα αποτελέσματα των γενετικών αναλύσεων στα 281 σκελετικά δείγματα που έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Γενετικής ICMP στη Βοσνία, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος εκταφής, ταυτοποίησης και επιστροφής των λειψάνων των αγνοουμένων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) Αριστος Αριστοτέλους. Τα  σκελετικά αυτά δείγματα υπολογίζεται πως αντιστοιχούν σε 60-70 αγνοουμένους.

Ο κ. Αριστοτέλους ανέφερε

πως και μετά την αποχώρηση του Τρίτου Μέλους της ΔΕΑ Κριστόφ Ζιρόντ, ο ίδιος ως εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς και η τ/κ εκπρόσωπος στη ΔΕΑ Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ συναντώνται συχνά, στην παρουσία του υπεύθυνου του γραφείου του Τρίτου Μέλους, και ασχολούνται κυρίως με τα θέματα οργάνωσης που έχουν σχέση με το μεταβατικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το όλο πρόγραμμα.

«Ενα από τα σημαντικότερα θέματα των οποίων επιλαμβανόμαστε είναι ότι προετοιμάζουμε το έδαφος οργανωτικά για να υποδεχτούμε τα πρώτα αποτελέσματα από τα σκελετικά δείγματα που έχουν σταλεί στο Σεράγεβο της Βοσνίας για γενετική ανάλυση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες της ταυτοποίησης στην Κύπρο», είπε ο κ. Αριστοτέλους.

Πρόσθεσε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένονται τα αποτελέσματα από το εργαστήριο του Σεράγεβο. Στο μεταξύ, πρόσθεσε, στήνεται η οργανωτική δομή, προχωρήσαμε ήδη σε πρόσληψη και αρχίζει σύντομα εργασία ο Συντονιστής Ταυτοποιήσεων, ανθρωπολόγοι για ενίσχυση του ανθρωπολογικού τμήματος, ενώ -όπως ανέφερε- γενετιστές θα ασχοληθούν με τη διαδικασία του ταιριάσματος (matching) για επαλήθευση των αποτελεσμάτων.

Εξήγησε πως «το ινστιτούτο στο εξωτερικό θα κάνει μόνο τη γενετική ανάλυση των σκελετικών δειγμάτων και θα έτσι θα έχει τους κωδικούς των DNA των συγγενών και θα λέει ότι αυτό το αποτέλεσμα συμφωνεί με αυτό τον κωδικό. Τα υπόλοιπα θα γίνονται στην Κύπρο, δηλαδή στα εργαστήρια της ΔΕΑ», ανέφερε.

Υπογράμμισε πως «αυτή είναι μια κρίσιμη φάση δεδομένου ότι είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, έχει αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας, και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η δουλειά θα γίνεται στο ακέραιο και με τον πιο καλό τρόπο, ούτως ώστε να λειτουργήσει επαρκώς το όλο σύστημα και να έχουμε το ταχύτερο δυνατόν αποτελέσματα στο μέλλον».

Σημείωσε πως το πρόγραμμα προχωρεί κανονικά και μετά την αποχώρηση του κ. Ζιρόντ. «Εχουμε επισπεύσει τις συναντήσεις, γίνονται πιο συχνά, επειδή είναι σημαντικό το στάδιο τούτο. Ηδη έχουμε φέρει και εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό για να εκφράσουν την άποψή τους πώς πάμε. Κρίθηκαν άριστα τα αποτελέσματα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί σε αυτή τη φάση το σύστημα», ανέφερε.

Ερωτηθείς σε σχέση με πρόσφατη δήλωση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκου Θεοδοσίου πως αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί με τη ΔΕΑ οι μισοί αγνοούμενοι της κυπριακής τραγωδίας θα παραμείνουν αγνοούμενοι, ο κ. Αριστοτέλους ανέφερε πως «σίγουρα η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και δη της Τουρκίας θα βοηθούσε

Keywords
Τυχαία Θέματα