Αποδέχθηκε το σχέδιο Ανάν η Δαμασκός

17:24 27/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Συρία έχει αποδεχθεί την πρόταση που προετοίμασε ο Κόφι Ανάν, η οποία στοχεύει να θέσει ένα τέρμα στην αιματοχυσία της χώρας, αλλά ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου προειδοποίησε ότι η εφαρμογή της πρότασης είναι το κλειδί για την ειρήνη.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με παρατηρητές, 9.100 άτομα έχουν σκοτωθεί στη Συρία κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου καθώς το καθεστώς του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ-Ασσαντ προσπαθεί να καταστείλει τις διαδηλώσει και το σχέδιο καλεί την κατάπαυση του πυρός υπό την επόπτευση

των Ηνωμένων Εθνών, γεννώντας έτσι ελπίδες ότι θα τεθεί ένα τέλος στη βία.

«Η Κυβέρνηση της Συρίας έχει αποστείλει γραπτώς στον Κοινό Ειδικό Απεσταλμένο Κόφι Ανάν, την αποδοχή της στο σχέδιο έξι σημείων του, το οποίο υιοθετεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Ανάν Αχμάντ Φαουζί.

«Ο κ. Ανάν θεωρεί ότι αυτό είναι ένα σημαντικό αρχικό βήμα που μπορεί να θέσει ένα τέλος στη βία και την αιματοχυσία, να προσφέρει βοήθεια σε όσους υποφέρουν και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα ευνοεί τον πολιτικό διάλογο, ο οποίος μπορεί να εκπληρώσει τις νόμιμες προσδοκίες του συριακού λαού», είπε.

Ο κ. Ανάν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Πεκίνο σε μια επίσκεψη που στοχεύει να συγκεντρώσει υποστήριξη για το σχέδιο έξι σημείων του που καλεί επίσης για μια δίωρη κατάπαυση του πυρός κάθε μέρα και την πρόσβαση σε όλες τις περιοχές οι οποίες επηρεάζονται από τις διενέξεις στη χώρα.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας το ΟΗΕ είχε συνομιλίες με τον Κινέζο Πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο, ο οποίος υποσχέθηκε να στηρίξει τις διαμεσολαβητικές του προπάθεις, όπως έκανε και ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ όταν ο κ. Ανάν επισκέφθηκε τη Μόσχα το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ο κ. Ανάν έχει γράψει επιστολή στον Πρόεδρο Ασαντ ζητώντας από τη Δαμασκό να «εφαρμόσει άμεσα της δεσμεύσεις (του σχεδίου».

Κάλεσε επίσης για την απελευθέρωση ατόμων που κρατούνται για την εξέγερσή τους ενάντια στο καθεστώς.

Ο κ. Φαουζί ανέφερε ότι « ο κ. Ανάν τόνισε ότι η εφαρμογή θα είναι το κλειδί όχι μόνο για το λαό της Συρίας, ο οποίος έχει βρεθεί εν μέσω αυτής της τραγωδίας, αλλά και για την περιοχή και ολόκληρη την διεθνή κοινότητα».

«Καθώς η συριακή Κυβέρνηση θα δράσει σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ο κ. Ανάν θα εργαστεί με όλα τα μέρη για να διασφαλίσει την εφαρμογή του σχεδίου σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε.

Καθώς τα νέα για την αποδοχή της Δαμασκού έγιναν γνωστά οι φατρίες της αντιπολίτευσης στη Συρία συναντήθηκαν για δεύτερη ημέρα στην Κωνσταντινούπολη για να συμφωνήσουν σε κοινούς στόχους για το μέλλον του έθνους τους πριν τη διεθνή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο για το θέμα.

Η διασπασμένη αντιπολίτευση της Συρίας έχει προσπαθήσει να παραμείνει ενωμένη έναντι της θανατηφόρας καταστολής και οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης έχουν ως στόχο την ένωση δυνάμεων και την εξασφάλιση δι

Keywords
Τυχαία Θέματα