Θλίψη Κυπρίων Βρετανίας για το θάνατο του Γιώργου Χριστοφίνη

16:57 27/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και ψυχικής οδύνης διακατέχουν την παροικία από τη θλιβερή είδηση του θανάτου του Γιώργου Χριστοφίνη, ιστορικού παράγοντα της παροικίας, αφοσιωμένου λαϊκού αγωνιστή, λαμπρού επιστήμονα, ανθρώπου με μακρά προσφορά σε πλείστους όσους τομείς της ομογενειακής ζωής και με σημαντικό εκτόπισμα στο κίνημα υπέρ της Κύπρου ανά το παγκόσμιο.

Ο θάνατος του Γιώργου Χριστοφίνη επήλθε

το βράδυ της περασμένης Κυριακής προς τη Δευτέρα ύστερα από μακρά δοκιμασία επτά περίπου μηνών σε νοσοκομεία. Ηταν 86 χρόνων.

Ο Γιώργος Χριστοφίνης αφιέρωνε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στα παροικιακά κοινά με πρώτο στη σειρά τον αγώνα για την Κύπρο μέσα από τις γραμμές του προοδευτικού παροικιακού κινήματος, της Εθνικής Κυπριακής Επιτροπής και με τη συμμετοχή του στη Βρετανική Επιτροπή Αλληλεγγύης των λαών για απαλλαγή τους από τον αποικισμό. Σημαντική δραστηριότητα είχε αναπτύξει και στον αντιαποικιακό οργανισμό Movement for Colonial Freedom και στο διάδοχο οργανισμό Liberation.

Ηταν ηγετικό στέλεχος του Παραρτήματος ΑΚΕΛ Βρετανίας. Συνεργάστηκε με την «Παροικιακή» και πριν απ’ αυτή με το «ΒΗΜΑ» και άλλα έντυπα της παροικίας.

Συνεργάστηκε με τον Τεύκρο Ανθία στο Σύλλογο Ελλήνων Γονέων και την πρώτη οργανωμένη Ελληνική Σχολή Λονδίνου. Κατά διαστήματα ανέλαβε και την προεδρία του ΣΕΓ.

Συνέβαλε στην ίδρυση της Ένωσης Κυπρίων Αγγλίας, ΕΚΑ, της οποία διετέλεσε Πρόεδρος. Τις μαύρες εκείνες μέρες του Ιουλίου του 1974, ιδρύουν τη Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα ΕΣΕΚΑ τη σημερινή Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία, ΕΚΟ, ΗΒ. την οποία υπηρέτησε από το υψηλό αξίωμα του αντιπροέδρου. Η ίδρυση της Βρετανό – Κυπριακής Επιτροπής που αποτελείται από βουλευτές θεωρείται ένα από τα επιτεύγματα που φέρουν τη σφραγίδα του Γιώργου Χριστοφίνη.

Αφήνει πίσω του σύζυγο και τρία παιδιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα