“Απαιτείται επείγουσα δράση για την ανάπτυξη στην Ευρώπη”

16:04 8/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Επείγουσα δράση απαιτείται για την πυροδότηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε σε τρία εκ. θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί στη βιομηχανία, λόγω της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι μολονότι η βιομηχανική παραγωγή έχει ανακάμψει από το 2009, παραμένει περίπου 10% κάτω από τα επίπεδα προ της κρίσης.

Μιλώντας για το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, για θέματα Εσωτερικής Αγοράς και Βιομηχανίας, που θα πραγματοποιηθεί

την ερχόμενη Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, του οποίου θα προεδρεύσει, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι τις εργασίες θα απασχολήσουν θέματα που έχουν άμεση σχέση με την ανάκαμψη, εστιάζοντας σε συγκεκριμένους τομείς.

Συγκεκριμένα, είπε, θα υιοθετηθούν ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό θεματολόγιο για τους καταναλωτές, που είναι συμφωνημένο ήδη και είναι μια συστηματική προσέγγιση όσον αφορά την ενσωμάτωση των συμφερόντων των καταναλωτών σε όλες τις σχετικές πολιτικές. Σύμφωνα με το προσχέδιο που ετοίμασε η Κυπριακή Προεδρία, είπε, το Συμβούλιο συμφωνεί με την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικροτεί τις δράσεις που προτείνονται για την προστασία των καταναλωτών.

Ως δεύτερο θέμα, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε την παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ανταλλαγή απόψεων επί της Ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής, το οποίο χαρακτήρισε κύριο ζήτημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας τρεις Ανακοινώσεις, συνέχισε, που αφορούν την επικαιροποίηση της εμβληματικής πρωτοβουλίας για τη βιομηχανική πολιτική, τον κατασκευαστικό τομέα και μια Ανακοίνωση και τους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς. Στη βάση των Ανακοινώσεων αυτών, η Κυπριακή Προεδρία, συνέχισε, ετοίμασε ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο θα τεθεί σε συζήτηση για ανταλλαγή απόψεων.

Ως τρίτο θέμα, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε την έγκριση συμπερασμάτων του Συμβουλίου για τις βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής και την ευρωπαϊκή σύμπραξη καινοτομίας σχετικά με τις πρώτες ύλες.

Το σχέδιο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου αποτελεί την απάντηση του Συμβουλίου σε δύο Ανακοινώνεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Βασικές Τεχνολογίες Γενικής Εφαρμογής και της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για τις πρώτες ύλες, σημείωσε. «Η πρώτη περιγράφει μια ενιαία στρατηγική για τις βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση του δυναμικού της ΕΕ σε ανταγωνιστικές αγορές. Η Επιτροπή προτείνει μια σφαιρική και μακροπρόθεσμη στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει όλες τους σχετικούς κοινοτικούς μηχανισμούς και τα κύρια ενδιαφερόμενα μέρη».

Η δεύτερη, συνέχισε, εισάγει τη σύμπραξη καινοτομίας. «Κοινός στόχος της σύμπραξης είναι να πραγματοποιήσει η Ευρώπη, έως το 2020, ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση της εξάρτησής της από την εισαγωγή πρώτων υλών». Η ΕΕ είναι αρκετά εξαρτημένη από την εισαγωγή πρώτων υλών, σημείωσε.

Αυτό, είπε, θα επιτευχθεί με την επιτάχυνση της καινοτομίας, η οπ

Keywords
Τυχαία Θέματα