Πρόεδρος ΠΑΣΥΞΕ: Η Προεδρία ευκαιρία ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος

17:42 19/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ανάληψη της Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο αποτελεί μοναδική ευκαιρία να «προβάλουμε την Κύπρο ως τουριστικό και επενδυτικό προορισμό, να αναδείξουμε το ψηλό μορφωτικό επίπεδο και την εργατικότητα του λαού μας, να πείσουμε για τη φιλοξενία και το ψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρουμε στους επισκέπτες μας», είπε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Χάρης Λοϊζίδης.

Σε ομιλία του στην

ετήσια συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, που έγινε την Τρίτη σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι ο ΠΑΣΥΞΕ αντιλαμβανόμενος τη σημασία της Κυπριακής Προεδρίας έχει ήδη δώσει τις πρώτες του εξετάσεις, με τη διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ξενοδοχείων και Εστιατορίων.

Στόχος του συνδέσμου είναι η εμπειρία των επισκεπτών στην Κύπρο να είναι αξέχαστη και μοναδική, είπε ο κ. Λοϊζίδης.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην πτωτική πορεία του τουρισμού που ξεκίνησε, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ, πριν από 10 χρόνια και συνεχίζεται «χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε βρει τις λύσεις για να επανέλθουμε σε σταθερή ανοδική πορεία».

Είπε ακόμα ότι πέρσι καταγράφηκε μια αύξηση στις αφίξεις της τάξης του 10% τη στιγμή που υποχωρούσαν κατά 32% ή Αίγυπτος και κατά 30% η Τυνησία λόγω της Αραβικής Άνοιξης.

Ανέφερε ακόμα ότι πρόσφατα στοιχεία από τους διοργανωτές ταξιδιών κατατάσσουν την Κύπρο ανάμεσα στους ακριβούς προορισμούς της περιοχής «και παρά τις δικές μας προσπάθειες ως ξενοδοχειακή βιομηχανία να διατηρήσουμε τις ίδιες τιμές απορροφώντας τεράστιες αυξήσεις εξόδων όπως για παράδειγμα αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος».

Ο κ. Λοϊζίδης συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας βάσει των οποίων ο συνολικός δανεισμός των ξενοδοχειακών και επισιτιστικών επιχειρήσεων προς τις εμπορικές τράπεζες ανέρχεται στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι ο διπλάσιος από ό,τι πριν από 10 χρόνια.

Η τεράστια αυτή αύξηση, εξήγησε ο κ. Λοϊζίδης οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε αναβαθμίσεις και ανακαινίσεις, σε μικρές επεκτάσεις, αλλά και στις αυξημένες χρεώσεις στα τοκοχρεολύσια και στην αδυναμία πολλών εταιρειών του κλάδου να ανταποκριθούν.

Παρά την φθίνουσα πορεία της τουριστικής βιομηχανίας, είπε στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, η τουριστική βιομηχανία παραμένει σταθερός στυλοβάτης για την κυπριακή οικονομία, για τα έσοδα του κράτους και για την αγορά εργασίας.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι περίπου το 8,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Κύπρου απασχολείται στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια.

Καταλήγοντας, ο Χάρης Λοϊζίδης αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση και είπε ότι «η κρίση μπορεί να είναι η ευκαιρία να ξυπνήσουμε, να αλλάξουμε νοοτροπίες, να δούμε με άλλη διάθεση τις οικονομικές προοπτικές του τόπου μας και της τουριστικής μας βιομηχανίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα