Ανδρούλα Αγρότου: “Πολύ σημαντικό το συνέδριο”

12:37 23/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Υπουργός Υγείας Ανδρούλα Αγρότου δήλωσε ότι η Κύπρος μαζί με άλλες 17 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα χαράξουν μια στρατηγική για την πρόληψη των συνεπειών από τους χημικούς κυρίως ρύπους στην υγεία του ανθρώπου, μετά τη σύγκριση των αποτελεσμάτων έρευνας που έχει γίνει από τα Κρατικά Χημεία των χωρών αυτών.

Σε δηλώσεις ύστερα από την έναρξη συνεδρίου για τη Βιοπαρακολούθηση του Ανθρώπου, σε παραλιακό ξενοδοχείο της Λάρνακας, η κ. Αγρότου χαρακτήρισε το συνέδριο «πολύ σημαντικό το οποίο διεξάγεται

στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ. Το θέμα του συνεδρίου αφορά την παρακολούθηση του περιβάλλοντος και των διάφορων χημικών κυρίως ρύπων που αναπόφευκτα υπάρχουν και την επίδραση τους στην υγεία του ανθρώπου».

Πρόσθεσε ότι «από το συνέδριο αναμένεται να εξαχθούν χρησιμότατα και πολλά συμπεράσματα για την πρόληψη αυτών των συνεπειών γιατί το Κρατικό Χημείο, το οποίο πάντα είναι δραστήριο σ’ αυτό το τομέα, συμμετέχει σε δύο μεγάλα προγράμματα, το Cophes και Democophes και μαζί με άλλες 17 χώρες θα παρουσιάσουν στο συνέδριο τα αποτελέσματα της έρευνας που έχουν κάνει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Αγρότου είπε ότι η Κύπρος «είναι σε ίση μοίρα με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ γιατί συμμετέχουμε ως κράτος μέλος σ’ αυτό το πρόγραμμα. Ολοι μαζί θα συγκρίνουμε τα αποτελέσματα που έχουν βγάλει οι άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου και θα χαράξουμε μια στρατηγική για την πρόληψη των συνεπειών από τους χημικούς κυρίως ρύπους στην υγεία του ανθρώπου».

Εξάλλου η Διευθύντρια του Κρατικού Χημείου Πόπη Κανάρη ανέφερε ότι «στο πρόγραμμα Cophes και Democophes συμμετείχε ισότιμα το Κρατικό Χημείο. Μελετήσαμε 60 μητέρες μέχρι 45 χρόνων μαζί με τα παιδιά τους ηλικίας από 6-11 ετών, πήραμε βιολογικά δείγματα από τις μητέρες και τα παιδιά, μετρήσαμε τους συγκεκριμένους ρύπους που έχει επιλέξει το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα θα συγκριθούν με τα αποτελέσματα των αντίστοιχων μετρήσεων που έχουν γίνει με τις άλλες 16 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα».

Πρόσθεσε ότι οι μεγάλες χώρες έχουν πάρει δείγματα από 120 μητέρες και παιδιά ενώ «εμείς λόγω μεγέθους έχουμε πάρει μόνο από 60 μητέρες και τα παιδιά τους. Ευχαριστούμε τις μητέρες που είχαν τη θέληση να συμμετέχουν γιατί χωρίς τη δική τους συγκατάθεση θα ήταν δύσκολο να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα για να γίνει η σύγκριση. Είναι η πρώτη φορά που θα γίνει αυτή η δημόσια ανακοίνωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτών των ρύπων στα βιολογικά δείγματα των Ευρωπαίων πολιτών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Κανάρη είπε ότι «από τα στοιχεία που έχουμε βγάλει ως Κύπρος φαίνεται να είμαστε σε ένα καλό επίπεδο στους συγκεκριμένους ρύπους που είναι το κάδμιο, ο υδράργυρος, φθαλικοί εστέρες και δισφαινόλη Α, δύο ομάδες που εντάσσονται κάτω από τους ενδοκρινικούς διαταράχτες άρα υπάρχουν επιπτώσεις στο ενδοκρινικό σύστημα, και η κοτινίνη στα ούρα που δείχνει την επίδραση του καπνίσματος στα παιδιά και στις μητέρες, στο περιβάλλον».

Εξήγησε ακόμα ότι από τις έρευνες που έ

Keywords
Τυχαία Θέματα