Αναφορές ‘Ερογλου για το κοινό ανακοινωθέν στο 3ο παγκόσμιο φόρουμ των Τ/κ στα κατεχόμενα

18:05 21/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Άρχισαν σήμερα στην κατεχόμενη Κερύνεια οι εργασίες του τρίτου παγκόσμιου φόρουμ των Τουρκοκυπρίων.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα τις εργασίες κήρυξε ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος στο χαιρετισμό του έκανε αναφορά στη λύση του Κυπριακού και στο κοινό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με τον Έρογλου, «οι Ε/κ επιθυμούν να είναι κυρίαρχοι σε ολόκληρη την Κύπρο και δεν αντιμετωπίζουν τους Τ/κ ως ίσους, δεν θέλουν τη διζωνική ομοσπονδία και τη `ντε φάκτο` και

αποτελεσματική παρουσία της Άγκυρας ως εγγυήτριας δύναμης”.

Για το κοινό ανακοινωθέν, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι αν οι Ε/κ επιθυμούν να καταγραφούν τα σημεία εκείνα στα οποία έχουν `ευαισθησίες`, κάτι αντίστοιχο πρέπει να γίνει και για τους Τ/κ.

Ο Έρογλου συνέχισε λέγοντας ότι έφτασε η ώρα για μια ειρηνική λύση στο νησί και ότι οι Τ/κ είναι έτοιμοι για λύση διζωνικής ομοσπονδίας “στη βάση της πολιτικής ισότητας και κυριαρχίας με συνέχιση των συμφωνιών για τις εγγυήσεις”.

“Αν και οι Ε/κ φίλοι μας έχουν τις ίδιες προσεγγίσεις, τότε κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει, αν όχι-και αυτό πιστεύω- τότε πρέπει να συνομιλήσουμε για να δούμε πώς πάμε παρακάτω, ποιά βήματα πρέπει να πάρουμε εμείς οι Τ/κ σε συνεννόηση με την Τουρκία”, είπε ο Έρογλου.

Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχιστούν για άλλα πενήντα χρόνια, όπως είπε, και ότι οι Τ/κ λαμβάνουν υπόψη εκείνες τις εισηγήσεις και σχέδια που έχουν όφελος για τον “τ/κ λαό”, κατά την έκφρασή του.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι στο συνέδριο που λαμβάνει χώρα στα κατεχόμενα πρέπει να συζητηθεί το δικαίωμα του “εκλέγεσθαι” για τους Τ/κ που ζουν στο εξωτερικό.

Αναφέρθηκε και στη μεταφορά νερού και ηλεκτρισμού από την Τουρκία στα κατεχόμενα λέγοντας ότι για τέτοια ευαίσθητα θέματα χρειάζεται η συνεργασία της “κυβέρνησης ” με τα κόμματα.

Στις εργασίες του συνεδρίου μίλησε και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος ανέφερε ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα και πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση σε διεθνές επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ταλάτ είπε ακόμη ότι οι Ε/κ θα προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θέλει να ισχυροποιήσει τη θέση του και να κρατήσει μαζί του στη διακυβέρνηση το ΔΗΚΟ και είναι εν αναμονή του εκλογικού συνεδρίου του κόμματος.

Η λεγόμενη πρόεδρος της ψευδοβουλής Σιμπέλ Σιμπέρ ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά δραστηριοποιείται για λύση και ότι οι Τ/κ του εξωτερικού έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν σε αυτό το πεδίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα