BOC: Κέρδη 295 εκ. ευρώ, μετά τη φορολογία, το α΄ τρίμηνο 2012

19:46 10/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε 295 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν τα κέρδη, μετά τη φορολογία, του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου για το α΄ τρίμηνο του 2012, έναντι κερδών 74 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2011.

Οπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Τράπεζα Κύπρου, τα κέρδη α΄ τριμήνου του 2012 επηρεάστηκαν

θετικά κατά 197 εκατ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν το καθαρό ποσό που σχετίζεται με την αναγνώριση της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης για την απομείωση των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), ύψους 231 εκατ. ευρώ και τη ζημιά από τη μεταβολή στην εύλογη αξία παραγώγων που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιστάθμιση του επιτοκιακού κινδύνου ΟΕΔ ύψους 34 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη πριν τις προβλέψεις για το α’ τρίμηνο του 2012 ανήλθαν σε 219 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 25% έναντι του α’ τριμήνου του 2011.

Τα κέρδη μετά τη φορολογία και εξαιρουμένης της μεταβολής στην εύλογη αξία σχετικών παραγώγων αντιστάθμισης Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) και της σχετικής αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης ανήλθαν σε 99 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 33% σε σχέση με 74 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2011.

Τα συνολικά έσοδα του Συγκροτήματος σημείωσαν αύξηση 6% και ανήλθαν σε 378 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2012, αποδεικνύοντας, όπως αναφέρει η Τράπεζα, την ικανότητα του Συγκροτήματος να πετυχαίνει αυξημένα επαναλαμβανόμενα έσοδα ακόμα και σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την Τράπεζα, σημαντική είναι η αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους τα οποία αυξήθηκαν κατά 7% το α’ τρίμηνο του 2012 και ανήλθαν σε 295 εκατ. ευρώ, έναντι 276 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2011 καθώς και η μείωση στα συνολικά έξοδα του Συγκροτήματος τα οποία μειώθηκαν κατά 12% το α’ τρίμηνο του 2012 (159 εκατ. ευρώ) έναντι του α’ τριμήνου του 2011 (181 εκατ. ευρώ).

Το κόστος προσωπικού ανήλθε σε 93 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 17% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2011 ενώ τα άλλα λειτουργικά έξοδα (εκτός κόστους προσωπικού) του Συγκροτήματος, ανήλθαν σε 66 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 4% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο 2011.

Σε κοινή δήλωση τους ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Θεόδωρος Αριστοδήμου και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος Ανδρέας Ηλιάδης αναφέρουν ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου ”δίνουν μήνυμα αισιοδοξίας και είναι αποτέλεσμα των έγκαιρων ενεργειών και μέτρων που έχει λάβει το Συγκρότημα για αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης”.

Αναφέρουν ότι η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει σταθερά την πορεία της, πετυχαίνοντας σημαντική κερδοφορία μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης εσόδων και εξόδων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των κεφαλαίων της και διαβεβαιώνουν ότι η Τράπεζα ”λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και ενέργειες ώστε να συνεχίσει ν’ αποτελεί το σταθερό σημείο αναφοράς για ασφάλεια και σιγουριά για τους μετόχους, τους πελάτες, το προσωπικό και την κοινωνία”.

Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κυπριακής οικονομίας, όπως σημειώνουν, ”χρειάζεται εγρήγορση, αποφασιστικότητα για λήψη μέτρων, και προσήλωση στο στόχο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης”.

Keywords
Τυχαία Θέματα