Ρυθμίσεις συλλογικών συμβάσεων και πρόσβαση συνδικαλιστών σε χώρους εργασίας

19:36 10/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ομόφωνα -και αφού μεσολάβησε επανεξέταση των σχετικών νομοσχεδίων και έγιναν συγκεκριμένες αλλαγές- η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τη νέα νομοθεσία για τις συλλογικές συμβάσεις και για την πρόσβαση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων στο χώρο εργασίας.

Για τα νομοσχέδια αυτά είχε ήδη κυκλοφορήσει στην Ολομέλεια της Βουλής σχετική έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, με ημερομηνία

3 Απριλίου 2012.

Ωστόσο, η συζήτηση των νομοσχεδίων αναβλήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής στις 6 και 26 Απριλίου 2012, με στόχο να εξετασθούν περαιτέρω συγκεκριμένες νομοθετικές πρόνοιες.

Σκοπός του πρώτου νόμου, που ψηφίσθηκε σήμερα, είναι η θεσμοθέτηση διαδικασιών για τη διασφάλιση του θεμελιώδους δικαιώματος των εκπροσώπων των εργαζομένων να διαπραγματεύονται με τον εργοδότη με σκοπό τη σύναψη συλλογικής σύμβασης.

Ο δεύτερος νόμος προβλέπει για τη διασαφήνιση της έννοιας του αντιπροσώπου ή εκπροσώπου των εργαζομένων και τη διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης των συνδικαλιστικών εκπροσώπων στο χώρο εργασίας.

Κατά την επανεξέταση των νομοσχεδίων, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χρήστος Στυλιανίδης, πρότεινε συγκεκριμένες αλλαγές , οι οποίες ακολούθως έγιναν αποδεκτές και συμπεριλήφθηκαν στην ψηφισθείσα νομοθεσία.

Μία από τις αλλαγές διευκρινίζει περαιτέρω και με σαφήνεια ότι ο έφορος ή εξουσιοδοτημένος λειτουργός έχει εξουσία να συνοδεύεται από μέλος ή μέλη της Αστυνομίας μόνον στην περίπτωση εκείνη που δικαιολογημένα πιστεύει ότι θα παρεμποδισθεί στην άσκηση των εξουσιών του ή στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Επίσης, στο άρθρο 21 του νόμου, στο οποίο καθορίζονται οι πράξεις του εργοδότη που συνιστούν αδικήματα τιμωρούμενα με χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ, έγινε αναδιατύπωση του αδικήματος της άρνησης του εργοδότη να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης, προκειμένου να διευκρινισθεί με σαφήνεια ότι η μη κατάληξη στη σύναψη συλλογικής σύμβασης ή η άρνηση υπογραφής συλλογικής σύμβασης δεν συνιστά ποινικό αδίκημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα