Όταν έλαμψε το άστρο του Κώστα Νικολαΐδη (VIDEO)

09:12 19/12/2014 - Πηγή: AEK365

Κάποιες στιγμές από την ιστορία της ΑΕΚ μνημονεύονται ακόμα από τους παίκτες και τους οπαδούς της, έστω και αν δεν συνδέθηκαν με κάποιον τίτλο ή κάποια μεγάλη διάκριση. Είναι, όμως, τέτοια η ιστορική ιδιαιτερότητά τους και τέτοιο το παρασκήνιό τους, που τις καθιστά μοναδικές.
Σαν σήμερα πριν από 49 χρόνια η ΑΕΚ νίκησε με 3-2 τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας σε αγώνα για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής. Ναι, τέταρτη αγωνιστική λίγο πριν τα Χριστούγεννα,

αφού οι συλλογικές διαμάχες στην ΕΠΟ καθυστέρησαν πολύ την έναρξη.
Αυτό, όμως, ευνόησε την ΑΕΚ. Η κόντρα του Μίμη Παπαϊωάννου με τη διοίκηση του συλλόγου κράτησε για πολλούς μήνες, καθώς οι διοικούντες αρνήθηκαν την πρόταση της Ρεάλ Μαδρίτης για την αγορά του τότε 23χρονου ποδοσφαιριστή και αυτός απάντησε με αποχή από τους αγώνες και τις προπονήσεις, αλλά και με... καλλιτεχνικές αναζητήσεις στο πλευρό του μεγάλου Στέλιου Καζαντζίδη!
Οταν, με τα πολλά, οι δύο πλευρές τα βρήκαν (με ένα ποσό 300.000 δρχ να δίνεται ως δώρο στον παίκτη για να επιστρέψει) ήταν η ώρα να αρχίσει το πρωτάθλημα. Ο Μίμης «κατέβηκε» κανονικά από την πρώτη αγωνιστική, όμως δεν είχε κάνει κανονική προετοιμασία και χρειάστηκε να περάσει καιρός για να συνέλθει (και να αναδειχθεί τελικά πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος!). Σε εκείνο το επικό 3-2 στη Λεωφόρο ο Παπαϊωάννου είχε σημειώσει το δεύτερο γκολ, όμως οι παλιοί θυμούνται και διηγούνται την εικόνα των τελευταίων λεπτών, με τον ποδοσφαιριστή να υποφέρει από τις κράμπες!
Η ΑΕΚ, όμως, βρήκε άλλον ήρωα στο πρόσωπο του Κώστα Νικολαϊδη. Είχε αποκτηθεί από τον ΠΑΟ Σαφραμπόλεως της Β' Εθνικής (ομάδα της Νέας Ιωνίας που δεν υπάρχει πια) και ήδη είχε αρχίσει να φτιάχνει το όνομά του. Ειδικά στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό έγραψε τη δική του ιστορία και το ντέρμπι της 19/12/1965 αποτέλεσε την πρώτη σελίδα.
To πρώτο του γκολ ήρθε στο 5ο λεπτό μετά από κόρνερ του Πομώνη και αρχικό σουτ του Σταματιάδη. Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε στο 11' με πέναλτι του Λουκανίδη σε χέρι του Βασιλείου, το οποίο οι παίκτες της ΑΕΚ αμφισβήτησαν εντόνως. Όμως στο 18' η ΑΕΚ ξαναπήρε προβάδισμα με ένα ισχυρό σουτ του Παπαϊωάννου (πριν τις... κράμπες) μετά από φάουλ που εκτέλεσε με πάσα ο Σταματιάδης. Οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν εκ νέου στο 40' με... τακουνάκι του Παπουτσάκη από σέντρα του Δομάζου, όμως η ΑΕΚ προηγήθηκε για 3η (και... φαρμακερή) φορά με κεφαλιά του Νικολαϊδη από σέντρα του Παπαϊωάννου στο 66'.
Η σύνθεση της ΑΕΚ: Πετράκης, Κεφαλίδης, Ιορδάνου, Βασιλείου, Σοφιανίδης, Σκευοφύλαξ, Καραφέσκος, Σταματιάδης, Νικολαϊδης, Παπαϊωάννου, Πομώνης.
Στη φωτογραφία μας από εκείνη την περίοδο διακρίνονται στο μέσον ο κεντρικός μέσος Γιώργος Καραφέσκος, στα άκρα (στα αριστερά) ο δεξιός εξτρέμ Ανδρέας Σταματιάδης και ο αριστερός (στα δεξιά της φωτογραφίας) Σπύρος Πομώνης, ενώ τον Καραφέσκο πλαισιώνει το επιθετικό δίδυμο που αποτελούσαν οι Κώστας Νικολαϊδης και Μίμης Παπαϊωάννου

Keywords
Τυχαία Θέματα