Μουντιάλ χωρίς Εθνική Αγγλίας!

15:25 28/12/2012 - Πηγή: AEK365

Το φως της δημοσιότητας είδαν σήμερα κυβερνήτικά αρχεία στα οποία εμφανιζόταν η τότε πρωθυπουργός της Αγγλίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, να ετοιμάζεται να μην επιτρέψει στην Εθνική Αγγλίας να πάρει μέρος στα τελικά του Μουντιάλ του 1982 στα γήπεδα της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τα αρχεία, λίγες μέρες μετά την εισβολή των αργεντίνικων στρατευμάτων στις 2 Απριλίου στα Νησιά Φόκλαντς, ο, τότε, υπουργός Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Νικ Μακφάρλαν με επιστολή του ζητούσε να μην

υπάρχει καμία αθλητική επαφή με την Αργεντινή σε επίπεδο εκπροσώπων, συλλόγων και ατόμων επί βρετανικού εδάφους με την πολιτική να ισχύει και σε όλα τα αθλητικά γεγονότα στην Αργεντινή.

Ένα μήνα μετό ο υπουργός Αθλητισμού με επιστολή του στην Θάτσερ εξέφραζε τις επιφυλάξεις του για την συμμετοχή των χωρών του Ηνωμένου Βασιλείου στο Μουντιάλ της Ισπανίας. Σύμφωνα με την επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας, ο Μακφάρλαν τόνιζε: "Μέχρι πριν από μια εβδομάδα ή δέκα ημέρες, ήταν στην διακριτική ευχέρεια των ποδοσφαιρικών αρχών να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν. Ωστόσο η απώλεια βρετανικών ζωών στο HMS Sheffield και στο Sea Harriers στιγμάτισε ορισμένους διεθνείς ποδοσφαιριστές και κάποιους παράγοντες. Αισθάνονται αποστροφή στην προοπτική να αγωνιστούν στο ίδιο τουρνουά με την Αργεντινή αυτή την στιγμή".

Το HMS Sheffield και το Sea Harriers είναι τα δυο βρετανικά πλοία που βυθίστηκαν στην διάρκεια του πολέμου των Φόκλαντς με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Ρόμπερτ Άρμστρονγκ, να στέλνει και εκείνος επιστολή στην Θάτσερ και να σημειώνει το εξής: "Σε αυτή την περίπτωση καμία άλλη χώρα δεν θα μας ακολουθήσει. Η Αργεντινή δεν θα αισθανθεί πίεση από την απόσυρση της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά θα αντιμετωπίσει αυτή την κίνηση ως ευκαιρία για προπαγάνδα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι η Αργεντινή θα πληγεί".

Τελικά οι χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου πήραν κανονικά μέρος στο Μουντιάλ της Ισπανίας με την Σκωτία να μένει εκτός από τον πρώτο γύρο ενώ Αγγλία, Βόρειος Ιρλανδία και Αργεντινή αποκλείστηκαν στην επόμνεη φάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα