Ήττα της Μέρκελ κατά κράτος

20:52 13/5/2012 - Πηγή: AEK365

Σφοδρή φαίνεται να είναι η ήττα του CDU της Άνγκελα Μέρκελ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία με τα exit poll να «δείχνουν» το χαμηλότερο ποσοστό της σε όλη την ιστορία του κόμματος στο συγκεκριμένο κρατίδιο, το πολυπληθέστερο της Γερμανίας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες μαζί με τους

Πράσινους διατηρούν την πλειοψηφία στο κρατίδιο και σε πολιτικό επίπεδο τη «νομιμοποίηση» να εντείνουν τις πιέσεις στη Γερμανίδα καγκελάριο κατά των μέτρων λιτότητας που προωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η στάση των ψηφοφόρων της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έρχεται σε συνέχεια του μηνύματος που έβγαλαν οι κάλπες σε Γαλλία και Ελλάδα, και οι αναλυτές διαβλέπουν απόρριψη της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που προκρίνει η Άνγκελα Μέρκελ ως μόνη λύση στην κρίση χρέους.

Η αναμέτρηση της Κυριακής δεν μεταβάλει την ισορροπία δυνάμεων στη Γερμανία, όμως στέλνει ηχηρό μήνυμα εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2013.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll που μετάδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκεντρώνουν ποσοστό 38% με 39% των ψήφων, διασφαλίζοντας τον έλεγχο της περιφερειακής Βουλής μαζί με τους Πρασίνους που βρίσκονται κοντά στο 12%.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίδας καγκελαρίου φαίνεται να συγκεντρώνει μόλις το 26% των ψήφων. Εφόσον το ποσοστό αυτό επαληθευθεί και από τα επίσημα αποτελέσματα, θα αποτελεί κατάρρευση για το κόμμα, που το 2010 είχε καταγράψει 35%, καθώς και ιστορικό χαμηλό από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Παράλληλα, το Κόμμα των Πειρατών δείχνει να συνεχίζει την επιτυχή του πορεία και κερδίζει βάσει των exit poll έδρες στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το τέταρτο κατά σειρά γερμανικό κρατίδιο.

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και φερόμενος διάδοχος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος, παραιτήθηκε από τη θέση του έπειτα από την εκλογική συντριβή.

«Είναι πικρό, είναι ξεκάθαρο και πραγματικά οδυνηρό» δήλωσε ο 46χρονος στους υποστηρικτές του στο Ντίσελντορφ μετά την ήττα του CDU στις περιφερειακές εκλογές. Πάντως, ο Ρέτγκεν δεν διευκρίνισε αν θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος που κατέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Μέρκελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα