Δεκατέσσερα χρόνια μετά το έγκλημα Ποντίκη (video)

11:22 10/1/2015 - Πηγή: AEK365

Μια από τις ξεδιάντροπες επιδείξεις ισχύος της «παράγκας», μία από τις πιο αισχρές κλοπές του δίκιου της ΑΕΚ πέρασε στην ιστορία σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια. Ηταν η βραδιά του περιβόητου Ποντίκη, μια από τις πολλές φορές που ένα γήπεδο στο οποίο έπαιζε ο Ολυμπιακός του Κόκκαλη, μετατράπηκε σε αρένα.

Ηταν 10 Ιανουαρίου του 2001 και η ΑΕΚ φιλοξενούσε τον Ολυμπιακό

στον πρώτο αγώνα της φάσης των 16 του Κυπέλλου Ελλάδας. Πέντε χρόνια μετά την εγκαθίδρυση στο ελληνικό ποδόσφαιρο μιας δικτατορίας που ακόμα το καταδυναστεύει, η ΑΕΚ είχε υποστεί ήδη πολλές κλοπές και σφαγές στα ματς με την ομάδα του ελληνικού δημοσίου, γι' αυτό και η Νέα Φιλαδέλφεια «έβραζε» και πάλι από εκείνο το πάθος που χαρακτήριζε παίκτες και οπαδούς της ΑΕΚ στα ντέρμπι με το αμαρτωλό πειραϊκό σωματείο.

Διαιτητής ήταν ο Θεσσαλονικιός Δημήτρης Ποντίκης, ο οποίος προστέθηκε στη μακρά λίστα των λειτουργών (sic) της διαιτησίας που υπέβαλαν τα... σέβη τους στον Κόκκαλη, σφαγιάζοντας την ΑΕΚ. Όλα έγιναν στο δεύτερο ημίχρονο, όταν μετά το γκολ του Ντέμη Νικολαϊδη στο 46', ο Ποντίκης κατήργησε κάθε κανονισμό παιδιάς και κάθε έννοια δικαίου, βλέποντας ότι ο Ολυμπιακός κινδύνευε με δεύτερο γκολ και ενδεχομένως με μια βαριά ήττα που θα τον έβγαζε εκτός Κυπέλλου. Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί το ματς, να γίνει το γήπεδο «ζούγκλα», να φύγει αυτός... χαράματα από το γήπεδο και να εξοντωθεί η ΑΕΚ με μια πολύ βαριά ποινή.

Ολα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά. Από το πουθενά, μια ολοκληρωτική καταστροφή για την ΑΕΚ. Λίγο μετά το γκολ των γηπεδούχων, ο Ποντίκης αρνήθηκε καταφανέστατο πέναλτι του Γιώργου Ανατολάκη στον Ντέμη Νικολαϊδη και έδειξε εμφανώς τις προθέσεις του. Εκεί, όμως, που έπεσαν εντελώς οι μάσκες, ήταν στο δίλεπτο 51' - 52', όταν ο Ποντίκης απέβαλε τον Ακη Ζήκο με δεύτερη κάρτα για διαμαρτυρία και τον Ντέμη Νικολαϊδη για εξύβριση. Η οργή των παικτών της ΑΕΚ είχε ξεχειλίσει από ένα ανάποδο φάουλ με το οποίο ο διαιτητής είχε ανακόψει επίθεση της ΑΕΚ, τη στιγμή που ο Ντέμης ήταν έτοιμος να φύγει μόνος του με τον Ελευθερόπουλο μετά από μπαλιά του Τσιάρτα.

Η συγκεκριμένη φάση μάλιστα και ο τρόπος με τον οποίον ο Ποντίκης «καθάρισε» για λογαριασμό του μεγάλου αφεντικού, είχε αναλυθεί σε ένα... ανατριχιαστικό καρέ καρέ έξι σελίδων από το περιοδικό ΑΕΚ EMPIRE που μόλις είχε αρχίσε να κυκλοφορεί από την ΠΑΕ ΑΕΚ. Το επισυνάπτουμε ολόκληρο, για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί -που έτσι κι αλλιώς είναι αδύνατο να τα ξεχάσουν κάτι τέτοια.

Για περίπου ένα τέταρτο άντεξε η ΑΕΚ των εννέα παικτών. Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε στο 68' με τον Νινιάδη και μέσα σε λίγα λεπτά το κιγκλίδωμα της σκεπαστής είχε ανοίξει από την πίεση των -«τρελαμένων» με όσα έβλεπαν- οπαδών της Ενωσης. Ο αγώνας διεκόπη και ήταν που ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΚ Πέτρος Στάθης έδωσε την... ιστορική εντολή «πέστε κάτω». Τρεις από τους εννέα παίκτες της ομάδας έμειναν πεσμένοι στον αγωνιστικό χώρο (οι τρεις αλλαγές είχαν ήδη γίνει) και ο αγώνας έληξε με νικητή 0-2 στα χαρτιά τον Ολυμπιακό, καθώς ο κανονισμός προβλέπει διακοπή του αγώνα αν μια ομάδα μείνει με έξι παίκτες. Μπορεί να θεωρήθηκε προσβλητική για το κύρος του συλλόγου αυτή η ενέργεια, όμως ήταν το μόνο που μπορούσε να συμβεί ώστε να μη διακοπεί σε βάρος της ΑΕΚ ο αγώνας και να φύγουν οι ομάδες για τα αποδυτήρια πριν ακόμα μπει στον αγωνιστικό χώρο όλος ο κόσμος!

Η ΑΕΚ, ωστόσο, δε γλίτωσε την τιμωρία, από την οποία επωφελήθηκε και πάλι ο Ολυμπιακός, αφού ήταν ο φιλοξενούμενος σε ένα από τα τρία ματς που έπρεπε να δώσει η ΑΕΚ μακριά από τη Νέα Φιλαδέλφεια. Φιλοξένησε -και νίκησε- τον Αθηναϊκό και τον Ιωνικό στην κατακίτρινη Αλεξανδρούπολη, όμως ο απόλυτος άρχων του παρασκηνίου Ολυμπιακός κατάφερε να «μεταφέρει» το ντέρμπι στο Ηράκλέιο. Εκεί, μία ακόμα ελεεινή διαιτησία του Χέλη, σε συνεργασία με τον βοηθό Τάπραντζη, καταδίκασαν την ΑΕΚ σε νέα ήττα, με 2-1 αυτή τη φορά.

Δεκατέσσερα χρόνια έχουν περάσει και η χούντα είναι ακόμα εδώ. Με άλλα πρόσωπα, αλλά με ίδιο χρώμα, ίδιο όνομα και ίδιες τακτικές. Αλλά, όπως έχει πει και ο Δημήτρης Μελισσανίδης, «δεν υπάρχει καμία χούντα που να μην έπεσε»

Keywords
Τυχαία Θέματα