Αποκαλύψεις για Ψωμιάδη

11:42 21/2/2013 - Πηγή: AEK365

Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» αποκαλύπτει σε πιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ανταλλαγής εγγράφων της ελληνικής Κυβέρνησης με τα Σκόπια, προκειμένου να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να καταστεί δυνατό να δικαστεί ο Μάκης Ψωμιάδης και για τις άλλες υποθέσεις που κατηγορείται (μεταξύ αυτών και της ΑΕΚ), πλην του σκανδάλου των στημένων αγώνων. Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ:
«Η

«Ε» έχει στη διάθεσή της την καινούργια απάντηση που έδωσε η ΠΓΔΜ στις ελληνικές αρχές, με ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με αυτή, τα Σκόπια επιμένουν στη μη έκδοσή του, με την αιτιολογία ότι δεν έχουν σταλεί απαραίτητα έγγραφα. Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά αντικρούει τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας πως όλα τα έγγραφα έχουν σταλεί δύο φορές.
Ο Μάκης Ψωμιάδης κρατείται από τις 2 Μαΐου στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς εκδόθηκε από τη γείτονα χώρα για την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών, όχι όμως και για την υπόθεση υπεξαίρεσης, ύψους 21.195.174 ευρώ, από τα ταμεία της ΠΑΕ ΑΕΚ. Για αυτήν τα Σκόπια απαντούν... «ευχαρίστως, αλλά όχι», βάζοντας «φρένο» στην ακροαματική διαδικασία, που ήδη έχει αναβληθεί επτά φορές, οι τρεις πιο πρόσφατες με το σκεπτικό ότι δεν έχει εκδοθεί ο κατηγορούμενος.
Στις 4 Φεβρουαρίου, την ημέρα που αποφασίζεται η επ' αόριστον αναβολή της δίκης, υπογράφεται από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ το κατ' επείγον έγγραφο-απάντηση. Οπως αναφέρεται, «μετά την παρουσίαση της υπόθεσης στο ποινικό τμήμα της υπηρεσίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς του δικαστηρίου, ακολούθησε διαδικασία για τη συμπληρωματική αίτηση έκδοσης του Χρυσόστομου Ψωμιάδη στην Αθήνα, για αξιόποινη πράξη κατά του φορολογικού συστήματος της Δημοκρατίας της Ελλάδας και για αξιόποινες πράξεις παραποίησης επιταγών (σ.σ. εννοείται η πράξη της υπεξαίρεσης) και ξεπλύματος χρήματος, στο πλαίσιο του ποινικού κώδικα της Ελλάδας. Μετά τον έλεγχο του φακέλου, το ποινικό τμήμα σημείωσε ότι οι τελευταίες προσθήκες, που εστάλησαν από τις ελληνικές αρχές τον Αύγουστο του 2012, αν και εδόθησαν καλύπτοντας τα αιτήματά μας, παρουσιάζουν ελλείψεις αποδείξεων, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η απαγγελία της απόφασης».
Οι απαραίτητες, κατά τα Σκόπια, «αποδείξεις» είναι δύο δικαστικές αποφάσεις, μία δήλωση-εγγύηση από τη χώρα που ζητεί την έκδοση και σχετικό απόσπασμα του ποινικού κώδικα. Τα Σκόπια υποστηρίζουν πως «παρ' όλη την αίτησή μας προς τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας της Ελλάδας να μας υποβάλει τα έγγραφα και παρ' όλη την επιθυμία μας να λύσουμε την υπόθεση της έκδοσης του Χρυσόστομου Ψωμιάδη το συντομότερο δυνατόν, με έκδοση απόφασης σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου για την ποινική διαδικασία της ΠΓΔΜ, καθώς και σύμφωνα με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και των συμπληρωματικών πρωτοκόλλων, οι ελληνικές αρχές δεν μας υπέβαλαν τα αναγκαία έγγραφα». Ζητούν δε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να οργανώσει συνάντηση με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Και όμως, η ελληνική πλευρά φαίνεται να μην αποδέχεται τα λεγόμενα της ΠΓΔΜ, τα οποία οδηγούν σε επιπλέον καθυστερήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, Νικ. Κανελλόπουλος, αμέσως μετά την παραλαβή του επίμαχου εγγράφου ήρθε σε επαφή με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να υπάρξει σχετική απάντηση. Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, τα στοιχεία που ζητεί εκ νέου η ΠΓΔΜ έχουν ήδη σταλεί εγγράφως. Και μάλιστα... δύο φορές. Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να καλωσορίζει μία συνάντηση εκπροσώπων της γείτονος χώρας με τις αρμόδιες δικαστικές αρχές».

Keywords
Τυχαία Θέματα