Αίγυπτος: Εκκενώθηκε το τέμενος-καταφύγο

19:17 17/8/2013 - Πηγή: AEK365

Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας, η αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των περίπου 1.000 οπαδών του Μοχάμεντ Μόρσι στο τέμενος Αλ Φαθ στο Κάιρο όπου έχουν καταφύγει από χθες. Για «ασφαλή έξοδο» κάνει λόγο ο αιγυπτιακός στρατός, παρά τη σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών που μετέδωσαν νωρίτερα μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας όλοι οι οπαδοί του Μόρσοι που βρίσκονταν μέσα στο τέμενος έχουν πλέον βγει από το κτίριο, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε πολλές συλλήψεις.

Είχε προηγηθεί σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ των αστυνομικών και των υποστηρικτών του ανατραπέντα προέδρου, ενώ έπεσαν και πολλά δακρυγόνα.

Εντωμεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι αύριο οι τράπεζες, οι οποίες παρέμεναν κλειστές από την Τετάρτη, θα ανοίξουν για τρεις ώρες για το κοινό.

Η Αίγυπτος βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν «πόλεμο» τον οποίο της έχουν κηρύξει «οι δυνάμεις του εξτρεμισμού» και πρόκειται να τον αντιμετωπίσει με «μέτρα ασφαλείας εντός του πλαισίου του νόμου», δήλωσε σήμερα ο Μοστάφα Χεγκάζι, σύμβουλος του μεταβατικού προέδρου της Αιγύπτου, Άντλι Μανσούρ.
Νωρίτερα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι μόνο κατά την Παρασκευή από τις συγκρούσεις διαδηλωτών και σωμάτων ασφάλειας στις «Πορείες Οργής» που κάλεσαν οι Μουσουλμάνοι Αδελφοί, σκοτώθηκαν 173 άνθρωποι, γεγονός που ανεβάζει τον επίσημο συνολικό αριθμό των νεκρών τις τρεις τελευταίες ημέρες στους 800.
Την ίδια στιγμή στο φως της δημοσιότητας έρχονται πληροφορίες ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει εκτός νόμου τη Μουσουλμανική Αδελφότητα κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 1.004 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχουν συλληφθεί τις τελευταίες 24 ώρες, κατηγορούμενοι για τρομοκρατικές πράξεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο αδελφός του αρχηγού της 'Αλ Κάιντα' Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο Μοχάμεντ αλ Ζαουάχρι, κάτοχος αιγυπτιακού διαβατηρίου. Ο αλ Ζαουάχρι συνελήφθη στο προάστιο Γκίζα του Καΐρου, όπου και διέμενε.
Τον συλληφθέντα βαρύνει η κατηγορία ότι «υποστηρίζει τον παυθέντα (από τις ένοπλες δυνάμεις, την 3η Ιουλίου) ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι».

Keywords
Τυχαία Θέματα