Η Αστρολογία και πως κατασκευάζεται

Η αστρολογία είναι βέβαια μια πανάρχαια τέχνη, που ένα μέρος της γνώσης της έχει προέλθει από την παρατήρηση κι ένα άλλο πραγματικά... δεν ξέρουμε πως.



Ύστερα από μια υπερχιλιετή πορεία και κόντρα σε αλλεπάλληλους διωγμούς και ευτελισμούς, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι το «βαρύ πυροβολικό» στην προσπάθεια του ανθρώπου να προβλέψει το μέλλον του. Ωστόσο, είναι λογικό στο πέρασμα των αιώνων στο αστρολογικό οικοδόμημα που κτίστηκε να έχουν παρεισφρήσει απόψεις και δοξασίες που δεν στηρίζονται τόσο σε αντικειμενικές και αδογμάτιστες παρατηρήσεις όσο σε

κοινωνικές πεποιθήσεις.

Κάθε αστρολογία τελικά συνάδει με τις κουλτούρες κάτω από τις οποίες στεγάστηκε, γι αυτό και παρά τον συνήθως κοινό κοσμικό «σκελετό» των δώδεκα ζωδίων παρατηρούνται σημαντικές διαφορές, όχι μόνον στην τεχνική αλλά και στην φιλοσοφία της.

Αλλού επικεντρώνονται οι Ινδοί, αλλού οι Κινέζοι κι αλλού οι σύγχρονοι Δυτικοί.

Είναι γνωστό για παράδειγμα πως οι Κινέζοι αντί για τους ζωδιακούς μήνες χρησιμοποιούν ένα σύστημα με χρονιές, όπου επιπλέον τα «κλασικά» τέσσερα στοιχεία έχουν γίνει πέντε. Επίσης οι Ινδοί που -σημειωτέον- χρησιμοποιούν τον αστρικό ζωδιακό, έχουν μια πολύ πιο μοιρολατρική θεώρηση και η αστρολογία τους, όντας σε απόσταση από μια ψυχολογική προσέγγιση, εφαρμόζεται κατά συρροή σε όλα τα βασικά θέματα της ζωής (γάμος, παιδιά, χρήμα, υγεία) με μόνη «διορθωτική» δυνατότητα τις επικλήσεις (μάντρα).




Αντίθετα στη Δύση από τα μέσα του 20ου αιώνα ενισχύθηκε ιδιαίτερα η λογική των «τάσεων» που θέλει το άτομο ικανό να «ελέγχει» το πεπρωμένο του και σε αυτήν την κατεύθυνση ορίζει περισσότερες από μία πιθανότητες για κάθε αστρολογική παράμετρο. Η εισαγωγή των Γιουγκιανών αρχετύπων ήταν ένα από τα κλειδιά αυτής της επανάστασης που πρώτος εισηγήθηκε ο Κριός (τι άλλο;) Dane Rudhyar.

 

Όσον αφορά στην εξέλιξη των ιδεών στη Δυτική αστρολογία, στα πλαίσια του ορθολογισμού που την διακατέχει υπάρχει η τάση να απορριφθούν όλα εκείνα τα βαρίδια που κρατούν την αστρολογία δέσμια είτε της μεταφυσικής, είτε της μοιρολατρίας. Και προσωπικά, γαλουχημένος κι εγώ με τις Δυτικές (τις Ελληνικές, δηλαδή) αξίες, είναι λογικό να κλίνω προς αυτήν την θεώρηση.

 

Εκτιμώ μάλιστα ότι σήμερα χρειαζόμαστε και κάτι επιπλέον.

Πολλά από τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στα ζώδια, όπως και οι ερμηνείες των πλανητικών θέσεων και όψεων μάλλον χρειάζονται μια γερή αναθεώρηση. Κι αυτό για δύο κυρίως λόγους.

1. Οι νέες εφαρμογές δίνουν λύσεις

Ο πρώτος έχει να κάνει με τις αναπόφευκτες αλλαγές που έχουν προκύψει από τον εμπλουτισμό της εφαρμοσμένης ενέργειας των πλανητών. Για παράδειγμα, στην αρχαιότητα ο «εφαρμοσμένος Άρης» θα μπορούσε να είναι σχεδόν μονοσήμαντα ο μαχητής που προτάσσει τα στήθη του και χαρακτηρίζεται από τόλμη και θάρρος. Ένας «αλλιώτικος» Άρης ήταν εξοβελιστέος, ένας «δειλός» που δεν είχε καμία θέση στην κοινωνία.

 

Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς δια

Keywords
Τυχαία Θέματα