2012, το τέλος του Κόσμου: Η μυστηριακή λύτρωση των μαζών και του ατόμου

Το ψυχολογικό και κοινωνικό υπόβαθρο της Εσχατολογίας - Μέρος Γ΄

Ο Γκουστάβ Λε Μπον, ένας σημαντικός επιστήμων και ερευνητής τη κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας των μαζών, της ανθρωπολογίας και όχι μόνο, στο βιβλίου του «Η ψυχολογία των μαζών» αναφέρει ότι χιλιάδες απομονωμένα άτομα σε μία δεδομένη στιγμή, η οποία τους προκαλεί πολύ έντονα ή βίαια συναισθήματα, μπορούν να αποκτήσουν τους χαρακτήρες μιας ψυχολογικής μάζας. Τα άτομα που αποτελούν την ψυχολογική μάζα μπορεί να αλλάξουν συμπεριφορές και να υιοθετήσουν αντιδράσεις, οι οποίες σχετίζονται με την ψυχολογική μάζα και το γεγονός που

τη συνενώνει.

Το συμπέρασμα από το εξαιρετικό σκεπτικό του Λε Μπον, ο οποίος έδωσε πρώτος τον όρο «ψυχολογική μάζα», είναι σαφές: η ανάγκη να συνενωθούμε μέσα από μία κοινή απειλή, όπως για παράδειγμα η καταστροφή του κόσμου, επιτρέπει να εκτονώσουμε κάποια προσωπικά μας απωθημένα με συμπεριφορές που ο καθένας ξεχωριστά δεν θα ήθελε ή δεν θα τολμούσε να υιοθετήσει. Συμπεριφορές, οι οποίες πιθανώς να αντιτίθενται στον κοινωνικό ή ηθικό νόμο του ατόμου αλλά η συνένωσή του στην ψυχολογική μάζα να αποτελεί το λύτρωσή του, την απαλλαγή του από κάθε μορφή προσωπικής ερινύας.

Ο Γιουνγκ υπεστήριζε ότι η ζωή για τις θρησκείες δεν είναι παρά μία προετοιμασία για τον τελικό σκοπό του θανάτου. (Στο βιβλίο «Ψυχολογία και απόκρυφο» του Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, εκδόσεις «Ιάμβλιχος», στο κεφάλαιο «Η ψυχή και ο Θάνατος», ο πατέρας της αναλυτικής ψυχολογίας αναφέρει: «...Μπορώ να αναφέρω ότι η κοινή γνώμη έχει συγκεκριμένες απόψεις για τον θάνατο που εκφράζονται αλάθητα σε όλες τις θρησκείες του κόσμου. Μπορεί να πει κανείς πως οι περισσότερες θρησκείες είναι πολύπλοκα συστήματα προετοιμασίας για τον θάνατο, τόσο ώστε η ζωή πραγματικά πια δεν έχει καμία σημασία, παρά σαν προετοιμασία για τον τελικό σκοπό του θανάτου. Και στις δύο μεγαλύτερες ζωντανές θρησκείες του κόσμου, το Χριστιανισμό και το Βουδισμό, το νόημα της ύπαρξης συγκεντρώνεται στο τέλος της).

Αν αναλογιστούμε τη σημασία των αρχετύπων, αντιλαμβάνεστε πόσο καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι θρησκείες στους εκάστοτε εσχατολογικούς χρησμούς. Δεδομένου του γεγονότος ότι η θρησκεία, τα θρησκευτικά δόγματα και τα σύμβολα είναι αρχέτυπα καθοριστικής σημασίας που επηρεάζουν τη συνείδηση όλων μας, είναι βαθιά χαραγμένα στην αταβιστική μας μνήμη και αποτελούν τις βασικές δομές του κοινωνικού μας γίγνεσθαι. Η καταγραφή στο συλλογικό ασυνείδητο αλλά και στη συνείδηση του καθενός από εμάς ενός λυτρωτικού θανάτου που θα μας στείλει σε μια καλύτερη, πνευματική ζωή μπορεί να αποτελέσει τον συνθετικό κρίκο που θα μας ενώσει με τη μάζα. Αυτόματα ως μάζα μπορούμε να υιοθετήσουμε οποιαδήποτε ιδέα καθώς σταματάμε να έχουμε προσωπική σκέψη και βούληση. Η μάζα επιδέχεται εύκολα αυτό που της υποβάλλει έντεχνα ο αρχηγός της, το γκουρού της ή αυτός που θα την πείσει ότι τη νοιάζεται.

Από τον άκρατο καταναλωτισμό και ατομικισμό που έχει αναπτυχθεί στην ανθρωπότητα, ειδικά στον 20ο αιώνα, έχει διασπαστεί σε μεγάλο βαθμ

Keywords
Τυχαία Θέματα