Σ-Ο-Β-Α-Ρ-Ο-Λ-Ο-Γ-Ε-Ι-Τ-Ε ότι σας λείπουν 10,20,30 δις; Ιδού, σπαρταριστά, προ-χειρών σας!

07:57 3/10/2012 - Πηγή: Olympia

Γράφει ο Βασίλης Δ. Χασιώτης

Απόφευγε τους εμπόρους των μεγάλων εκδουλεύσεων. Είναι λαθρέμποροι δηλητηρίων.

Π. Δημητρακόπουλος : Επιλογή από το έργο του – Σηδηρά Διαθήκη, Χρυσή Διαθήκη, Κριτήριον, Η Σκουπιδιάδα, σελ. 315

Μπορεί ένα επιχείρημα, ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ, να είναι ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και σοβαρό και ανόητο;

Βεβαίως, ναι!

Εξαρτάται απ’ το ποιος το λέει, κι απ’ την οπτική πλευρά που το διατυπώνει.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα : το επιχείρημα που

ακούγεται από τη μνημονιακή πλευρά, πως κι αν ακόμα διαγράφονταν όλα τα χρέη προς τους ξένους δανειστές, και πάλι θα είχαμε
ένα έλλειμμα 10-20 δις ευρω, στον προϋπολογισμό του Κράτους, που θα μας υποχρέωνε και πάλι να ξαναποτανθούμε σ’ αυτούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Άρα, το «λογικό» συμπέρασμα ποιο είναι; Βγάλτε το σκασμό και κοιτάτε πώς θα αξιοποιήσουμε καλύτερα τη «βοήθεια» που μας προσφέρουν οι ξένοι δανειστές.

Λοιπόν, αν αυτό το επιχείρημα, προβάλλεται από τη πλευρά και τη σκοπιά ενός απλού πολίτη, όσο κι αν θα διαφωνούσα, εν τούτοις, θα αποδεχόμουν ότι θα μπορούσε να ήταν ένα ΣΟΒΑΡΟ επιχείρημα.

Πράγματι, ο πολίτης που θα πρόβαλλε το παραπάνω επιχείρημα στα πλαίσια της πεποίθησής του ότι έχει να κάνει με ένα παντελώς ανίκανο σύστημα πολιτικής εξουσίας, που αδυνατεί όχι απλά να συλλάβει π.χ., τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή, ή να εξορθολογήσει οικονομικά τη λειτουργία τούτου του Κράτους, κι ίσως μάλιστα, να πιστεύει τόσο στην ανικανότητα αυτού του συστήματος εξουσίας που να το θεωρεί ικανό ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΥΡΙΑΚΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ στον προϋπολογισμό του, μετ’ ου πολύ να τα ΞΑΝΑΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ελλείμματα, αυτός ο πολίτης, όντως, με σοβαρότητα θα μπορούσε να προβάλλει το επιχείρημα αυτό, όσο κι αν προσωπικά θα διαφωνούσα (άλλωστε δεν σημαίνει πως κάθε αποτελεσματικά αντικρουόμενο επιχείρημα είναι μη σοβαρό).

Πολύ απλά ένας τέτοιος πολίτης σου λέει : Ξέρετε κάτι; Εδώ έχουμε μια πολιτική ηγεσία που είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί, είτε με ένα συνδυασμό και των δύο, πολύ απλά, όχι 20 δις «τρύπα» δεν μπορεί να καλύψει, αλλά ούτε είκοσι ευρώ, και συνεπώς, ο νοών νοείτω…

Όμως ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ, προβαλλόμενο από κάποιον πολιτικό, και κυρίως, πολιτικό που στηρίζει το παρόν –και όχι μόνο- φιλομνημονιακό σύστημα πολιτικής εξουσίας, ΧΑΝΕΙ ΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ, και μετατρέπεται στο αντίθετό της. (Εξαιρείται βέβαια η περίπτωση, όπου παρά τη γνώση του ανοήτου του επιχειρήματος, εικρατεί η για διάφορους λόγους σκοπιμότητα της στήριξής του).

Ένα τέτοιο επιχείρημα, από μια τέτοια «πηγή», αυτό που αμέσως μου έρχεται ως απάντηση ακούγοντάς το είναι :

Σ-Ο-Β-Α-Ρ-Ο-Λ-Ο-Γ-Ε-Ι-Τ-Ε;

Λοιπόν, από τη θέση του απλού πολίτη, που δεν έχει καμία πρόσβαση ούτε στους λεπτομερείς φανερούς και κυρίως ούτε στους κρυφούς λογαριασμούς, που συνθέτουν το δημόσιο χρέος και το δημόσιο έλλειμμα, και κυρίως τη διαπλοκή δημοσίου και ιδιωτικών συμφερόντων, ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ θα σας ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΩ που να ΒΡΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ 20-30 δις ευρώ, ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ δ

Keywords
Τυχαία Θέματα