Τετ α τετ Τσακαλώτου με Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε

…στο παρά πέντε του Eurogroup

Προπαρασκευαστικές συναντήσεις, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, πραγματοποιούν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Αυτή τη στιγμή ο κ. Τσακαλώτος συναντάται με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και στη συνέχεια, όπως ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές, θα έχει συναντήσεις με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών, δηλαδή

την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το ΔΝΤ.

Μετά το πέρας αυτών των διαβουλεύσεων και πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών, στις 16:00 ώρα Ελλάδας, ο κ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ωστόσο, ραντεβού τον… Φεβρουάριο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να δώσουν σήμερα στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε χθες τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί το ζήτημα της επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, ώστε στο επόμενο Eurogroup να έχει «κλείσει» η αξιολόγηση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας χωρίς σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στα εμπλεκόμενα κράτη. Συνεπώς ο μήνας αυτός είναι -όχι επίσημα, αλλά λογικά- η καταληκτική ημερομηνία για μια πολιτική συμφωνία», τόνισε με νόημα. Η συγκρατημένη αισιοδοξία του κοινοτικού αξιωματούχου μένει να αποδειχθεί στο Eurogroup που πραγματοποιείται σήμερα. Ξεκαθαρίζοντας χθες τη θέση της ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία».

Το κλίμα στις Βρυξέλλες έχει βελτιωθεί τις τελευταίες μέρες, μετά και την επιστολή που έστειλε στους θεσμούς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει μέσω του αρμόδιου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί την πρόθεσή της για άμεσο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ωστόσο σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται να παίξει η στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ενώ επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα.

Παρών στη συνάντηση εκ μέρους του ΔΝΤ θα είναι ο Πολ Τόμσεν, οι θέσεις του οποίου είναι γνωστές. Σε άρθρο που είχε δημοσιεύσει στα μέσα Δεκεμβρίου στο μπλογκ των εργαζομένων του Ταμείου ο ίδιος είχε υποστηρίξει -μεταξύ άλλων- ότι απαιτείται η μείωση του αφορολογήτου και το άνοιγμα του Ασφαλιστικού, διατυπώνοντας ακόμη μία φορά την άποψη περί μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Πηγή ethnos.gr

The post Τετ α τετ Τσακαλώτου με Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα